ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ;

Μετά την χθεσινοβραδυνή ομιλία του Πρωθυπουργού, νομίζω ότι όλοι καταλάβαμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να πραγματοποιηθούν οι καλοκαιρινές συναυλίες. Ήδη αρκετά μεγάλα ευρωπαικά φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί, και επόμενο είναι τα ίδια τα συγκροτήματα να μην ταξιδέψουν για τις προγραμαμτισμένες περιοδείες τους. Οι Judas Priest χωρίς να έχουν ακυρώσει επίσημα την 50 Anniversary Heavy Metal Years tour, ψάχνουν να τη μεταθέσουν για το 2021, όπου όλοι ελπίζουμε να έχει βρεθεί το εμβόλιο ή τέλος πάντων ένα φάρμακο. Και εδώ που τα λέμε και να επιτραπούν να γίνουν συναυλίες, ποιος θα πάει; Ποιος με την παρούσα κατάσταση θα πάει με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για τον ίδιο αλλά και τους οικείους του; Θα έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν τις ακυρώνουν, αφού ο χρόνος διεξαγωγής τους πλησιάζει με πρώτη αυτή των Deep Purple στο Terra Vibe. Εδώ υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να διευθετηθούν αφού κανείς διοργανωτής αλλά και κανένας άνθρωπός στον κόσμο δεν έχει κάνει ασφάλεια διοργάνωσης ή κατάστασης, με βάση την πανδημία. Ήταν μια λέξη έξω από τη ζωής μας και ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα μπορούσε να παίξει τόσο αρνητικό ρόλο. Όλα τα είχαμε σκεφτεί: φωτιά, τρομοκρατική ενέργεια, ακραία φαίνομενα αλλά πανδημία, ποτέ. Τώρα τι συμβαίνει; Τα συγκροτήματα έχουν πάρει τις προκαταβολές και δεν είναι διατεθιμένα να τις επεστρέψουν αφού το συμβόλαιο τους δεν αναφέρει τίποτε για ακύρωση λόγω πανδημίας. Μα θα απαντήσετε, πως θα ταξιδέψουν και σε ποιο κόσμο θα παίξουν, αφού υπαρχει σχετική απαγόρευση συγκέντρωσης δεν τους αφορά. Το πως θα ταξιδέψουν θα το λύσουν αυτοί (έστω και αν δεν μπορούν), για τον κόσμο, είναι πρόβλημα του διοργανωτή! Έτσι οι διοργανωτές δεν ακυρώνουν γιατί τα συγκροτήματα θα το θεωρήσουν υπαιτιότητα δική τους και θα κρατήσουν ολόκληρη την προκαταβολή (μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ ή δολάρια) και θα φτάει….ο διοργανωτής! Το μόνο ελληνικό φεστιβάλ που ακυρώθηκε ήταν το Ejekt ενώ υποψήφια είναι όλα τα άλλα. Αρκεί να βρεθεί μια φόρμουλα και ο διοργανωτής μη χάσει χρήματα για μια συναυλία που δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση χωρίς να είναι υπαίτιος αυτός(!) να γίνει και ο θεατής που έχει προπληρώσει το εισιτήριο του και τώρα ακούει ότι μπορεί να ισχύει…για του χρόνου. Και βέβαια τα συγκροτήματα που ξαφνικά θα βρεθούν με μια αμοιβή για μια συναυλία που δεν υπήρχε περίπτωση σε κανένα μέρος αυτού του πλανήτη να παίξουν! Από την άλλη πλευρά, στις μεταξύ μας συζητήσεις όλοι αναρωτιόμαστε αν γίνουν οι συναυλίες, αλλά αν ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν διακινδυνεύει να πάει, η απάντηση θα είναι αρνητική! Επίσης, ποιός/ποιά θα αγοράσει ειστήριο επερχόμενης συνυαλίας του 2021 αν δεν έχει ανακοινωθεί το εμβόλιο/φάρμακο κατά του κορονοϊού;

Προσωπική άποψη είναι ότι οι μοναδικες συναυλίες που θα μπορέσουμε να δούμε είναι όσες έχουν ανακοινωθεί από Νοέμβριο και μετά και αυτό αν δεν έχουμε δεύτερο κύμα  κρουσμάτων, έχουμε εμβόλιο και υπάρξει γενική ατομική ευθύνη. Πράγμα δύσκολο να συμβούν και τα τρία μαζί.

Ακολουθεί το Δελτίο που έστειλε  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων όπου η επικείμενη συνάντηση τους με το ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Κο Νικόλα Γιατρωμανωλάκη έχει πολύ ενδιαφέρον .
    
Με μεγάλο προβληματισμό ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για πλήρη καθήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου. Αντιλαμβανόμαστε την προστασία της δημόσιας υγείας και σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των αντίστοιχων υπουργείων. Αντιστοίχως περιμένουμε να σεβαστούν τον καλλιτεχνικό κόσμο στο θέαμα ακρόαμα και να αναλογιστούν την πλήρη οικονομική καθήλωση του κλάδου. Υπάρχουν άμεσα θέματα που θα θέσουμε αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη που έχουμε οι εκπρόσωποι των παραγωγών στη μουσική στο θέατρο και στον κινηματογράφο μαζί με τις εταιρείες ήχου και φωτισμού και εκπροσώπους των καλλιτεχνών με το ΓΓ σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρωμανωλάκη.
Αν η κυβέρνηση δεν μας προστατέψει, το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα καταρρεύσει ή θα αφανιστεί. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστούμε στην πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε. Και αυτή η κατάσταση είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται σε άμεση διάσωση του κλάδου από τα αρμόδια υπουργεία οικονομικών, ανάπτυξης και πολιτισμού, που πρέπει να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά παίρνοντας μέτρα προστασίας μας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Η Πρόεδρος                                                              Η Γεν. Γραμματέας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ                                          ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ

29/4/20

Φωτό: Κώστας Τσιρανίδης
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου