AIR SUPPLY: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑΝ ΚΕΡΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ!

Δεκαετία ‘80…κασέτα με επιλογή από μπαλάντες… κάπου ανάμεσα σε Scorpions-Rainbow- Deep Purple, άκουγες και ένα μελωδικό ντουέτο, που τα τραγούδια του ξεχείλιζαν από συναίσθημα και μελωδία. Ήταν οι Αυστραλοί Air Supply, που εκείνη την εποχή έκαναν θραύση με μπαλάντες όπως τα: “Lost in love”, “All out of love”, “Making love out of nothing at all”.
ΑΠΟ ΤΟ JESUS CHRIST SUPERSTAR ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ CHARTS!
Οι Chrissie Hammond, Russell Hitchcock, και Graham Russell γνωρίστηκαν τον Μάιο του 1975 καθώς συμμετείχαν στην αυστραλιανή εκδοχή του ιστορικού μιούζικαλ “Jesus Christ Superstar” των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice. Στην αρχή δημιουργούν ένα φωνητικό γκρουπ που, μετά την αποχώρηση του Hammond και την αντικατάστασή του από τον Jeremy Paul εξελίσσεται στους Air Supply. Το πρώτο τους single, ήταν το "Love and Other Bruises" (11/1976) που έφτασε στο No. 6 του Singles Chart της Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 1977. Ακολουθεί η κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, με τίτλο “Air Supply” τον  Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ( No. 17 στο Kent Music Report Albums Chart). Το δεύτερο album, “The Whole Thing's Started”, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1977 με τον κιθαρίστα Rex Goh να έχει αντικαταστήσει τον White. Τόσο τα singles όσο και  το άλμπουμ απέτυχαν να μπουν στο Top 40. Από τα τέλη του1977, το group άνοιγε τις συναυλίες του Rod Stewart στην αυστραλιανή περιοδεία του μεγάλου Βρετανού καλλιτέχνη. Ο Stewart τους προσκαλεί να τον ακολουθήσουν, στην συνέχεια της περιοδείας του, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους album, “Love & Other Bruises”, που περιέχει νέες εκτελέσεις παλιότερων τραγουδιών τους, πραγματοποιούν μια μικρή περιοδεία στις ΗΠΑ. Παρά τη μικρή επιτυχία που γνωρίζουν, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Όπως έχει δηλώσει ο  Hitchcock: «Ψάχναμε στους καναπέδες των ξενοδοχείων, μήπως βρούμε ψιλά ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε ψωμί για τοστ!». Τον Απρίλιο του 1979, κυκλοφορούν το “Life Support”,ένα concept album που στην πρώτη του έκδοση περιείχε ένα picture disc. Το “Life Support” ηχογραφήθηκε στα  Trafalgar Studios του Sydney και περιέχει την αρχική εκτέλεση του “Lost in love”, που είχε γράψει ο Graham Russell. Το τραγούδι γνωρίζει επιτυχία  σε Αυστραλία και  Νέα Ζηλανδία, με αποτέλεσμα να τους προσέξει το αφεντικό της εταιρίας Arista, Clive Davis.  Ανήκοντας στο δυναμικό της Arista κυκλοφορούν σε νέα εκτέλεση το "Lost in Love" τον Ιανουάριο του 1980. Το τραγούδι περιέχεται και στο album “Lost in Love”, που κυκλοφορεί τον Μάρτιο του ίδιου έτους και τους χαρίζει τρία US Top 5 singles. Εκτός από το ομότιτλο κομμάτι, που έφτασε στο No. 3 του Billboard Hot 100, είναι τα: "Every Woman in the World" (No. 5) και "All Out of Love" (No. 2). Το άλμπουμ ξεπερνά τα 3.000.000 σε πωλήσεις και φτάνει στο Νο 22 του Billboard 200.

 To 1981, οι Air Supply φτάνουν στο No. 1 του Billboard Hot 100 με το “The One That You Love”, από το ομότιτλο άλμπουμ με παραγωγό τον Harry Maslin. Επιτυχία γνωρίζουν και άλλα κομμάτια του “The One That You Love”, όπως το "Here I Am (Just When I Thought I Was Over You)" και το "Sweet Dreams". Σημαντική ώθηση στην καριέρα τους δίνει και η συχνή τους παρουσία στο τηλεοπτικό μουσικό show “Solid Gold”, που παρουσίαζε ο Andy Gibb. Το επόμενο album “Now and Forever”, κυκλοφορεί το 1982 και επιβεβαιώνει την εμπορική απήχηση του group με ένα ακόμη Top 5 hit το "Even the Nights Are Better" και δυο Top 40 singles ("Young Love" και "Two Less Lonely People in the World"). Το 1983 είναι η καλύτερη χρονιά της καριέρας τους, καθώς η συνεργασία τους με τον σπουδαίο Jim Steinman τους οδηγεί στο No. 2 με την κλασική μπαλάντα "Making Love Out of Nothing at All". Το τραγούδι παραμένει για τρεις εβδομάδες σ’ αυτή τη θέση και οι πωλήσεις του album Greatest Hits (στο οποίο περιλαμβάνεται) ξεπερνούν τα 7.000.000.  Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το πρώτο τους live video με τίτλο: “Air Supply Live in Hawaii”. Το 1984, το τραγούδι τους  "I Can Wait Forever" ακούγεται σε μια χαρακτηριστική σκηνή του Ghostbusters, και περιλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ
Στα μέσα των 1980s, αποχωρούν αρκετοί από τους μουσικούς που συνόδευαν τους Russell και Hitchcock. Το 1985 κυκλοφορούν το album “Air Supply” που περιέχει το Top 20 Billboard hit "Just as I Am" και μια ενδιαφέρουσα διασκευή στο "The Power of Love” της Jennifer Rush. Δυο ακόμη μικρότερα hits ("Lonely Is the Night" και "One More Chance") περιλαμβάνει το Hearts in Motion που κυκλοφορεί το 1986. Τα επόμενα χρόνια δίνουν συναυλίες, σε χώρες που δεν είχαν επισκεφτεί, στη Νότια Αμερική και στην Ασία. Το 1988, οι Air Supply συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από την έλευση του πρώτου βρετανικού πλοίου στο Sidney της Αυστραλίας. Κορυφαία ήταν η στιγμή που έπαιξαν μπροστά στον  Prince Charles και την  Princess Diana, οι οποίοι δήλωσαν fans των Air Supply! Σταδιακά, καθώς τα κομμάτια τους παίζονται όλο και λιγότερο στις ΗΠΑ, μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες χώρες. Έτσι το "The Earth Is", που κυκλοφορεί το1989, πουλά πάνω από 1.000.000 κόπιες σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Ακολουθεί το  CD "The Vanishing Race" ( με τα singles "Goodbye" και "It's Never Too Late"), που γίνεται πλατινένιο. Το  "Vanishing Race" είναι αφιερωμένο στους Ινδιάνους των ΗΠΑ και τη δύσκολη ζωή τους. Οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 4.000.000, κυρίως στις χώρες της ΝΑ Ασίας. Τραγούδια από τα επόμενα albums ("News from Nowhere", "Yours Truly", και"Across the Concrete Sky") βρίσκουμε στο δεύτερο (και επίσης πετυχημένο) Greatest Hits του συγκροτήματος. Το 2005 γίνονται ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που δίνουν συναυλία στην Κούβα. Η πρώτη, από τις δυο συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί, έγινε στις 7 Ιουλίου, μπροστά σε 175.000 άτομα! Την επόμενη μέρα ο τυφώνας “Dennis”  σάρωσε τη χώρα. Αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα, οι Air Supply έπαιξαν unplugged. Το 1986 ο Graham Russell παντρεύτηκε την ηθοποιό Jodi Varble που πρωταγωνιστεί στο video του "Making Love Out Of Nothing At All."

TRIVIA
•    Το 2008, με κριτήριο τις εμφανίσεις τους στα charts, βρέθηκαν στην 83η θέση του  All time in Billboard Hot 100's 50th anniversary edition.
•    Το single "Swear to Your Heart" του 1990 – από το soundtrack του φιλμ Arachnophobia – βρέθηκε στο Top 10 του US Adult Contemporary chart.
•    Το album τους “The Earth Is” είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Frank Esler-Smith,  που για πολλά χρόνια ήταν μέλος των Air Supply και πέθανε στις αρχές του 1991 από πνευμονία.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Lost in Love (1980)
The One that you love (1981)
Now and Forever (1982)
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
6/1/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. εντυπωσιακο αρθρο με πολυ λεπτομερεια και πολυ δουλεια, σ ευχαριστουμε πολυ Θοδωρε..επιτελους μην ξεχναμε και την κατηγορια του soft rock, κατηγορια που βασιστηκε πολυ το ραδιοφωνο στην αμερικη την πενταετια 1978-1983.Οι Air Supply βασιλεψαν εκεινη την εποχη με ενα μεγαλο για την εποχη εμπορικο ρεκορ. Τα πρωτα τους 7 singles ηταν στα 5 πρωτα της Αμερικης, Lost in love (n.3), All out of love (n.2), Every woman in the world (n.5), The one that you love (n.1), Here i am (n.5), Sweet dreams (n.5), Even the nights are better (n.5).
    Κυριαρχησαν σαν ντουετο την δεκαετια του 80, αυτοι και οι Hall & Oates.
    Και παλι συγχαρητηρια για το αρθρο σου Θοδωρη.
    PS Αναμενω Billy Vera, Sheriff και Beny Mardones.

    ΑπάντησηΔιαγραφή