FOREIGNER - I WANT TO KNOW WHAT LOVE IS "ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΚΥΚΛΟ ΕΝΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟ ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ"!

Η μπαλάντα “I Want to Know What Love Is” παραμένει έως σήμερα η μεγαλύτερη επιτυχία των Foreigner. Συμπεριελήφθη στον πέμπτο στούντιο δίσκο τους, “Agent Provocateur” (1984). Ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο για την προώθηση του επερχόμενου LP και πάτησε κορυφή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,
όπως επίσης και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.
Ως μοναδικός συνθέτης έχει καταχωρισθεί ο κιθαρίστας Mick Jones, αν και ο τραγουδιστής της μπάντας Lou Gramm είχε συμμετοχή (5% συμφώνως προς τον συνθέτη, 40% συμφώνως προς τον τραγουδιστή).

"Πάντοτε δούλευα αργά τη νύχτα, όταν όλοι είχαν φύγει και το τηλέφωνο δεν χτυπούσε", θυμάται ο Jones. Η έμπνευση για το “I Want to Know What Love Is” ήλθε στις τρεις τα ξημερώματα, κάποια στιγμή  το 1984. Δεν ξέρω από πού προήλθε. Θεωρώ δώρο που εστάλη μέσω εμού. Νομίζω ότι υπήρχε κάτι μεγαλύτερο από μένα πίσω από αυτό. Θα έλεγα ότι ήταν πιθανότατα γραμμένο εξ ολοκλήρου από μια ανώτερη δύναμη. Το τραγούδι ήταν μία έκφραση του ταραχώδους ιδιωτικού μου βίου τα τελευταία εκείνα τρία χρόνια."

Ο κιθαρίστας των Foreigner είχε βιώσει έναν χωρισμό (διαζύγιο) και είχε συναντήσει κάποιαν άλλη γυναίκα, την οποία επρόκειτο συντόμως να παντρευτεί. Στο στρατόπεδο της μπάντας από την άλλη, υπήρχε μεγάλη πίεση για συνέχεια στις πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων, ενώ η σχέση του με τον Lou Gramm είχε διαταραχθεί ( την περιγράφει ως “cold-war situation). Ο ίδιος είχε επιστρέψει στην γενέτειρα από την Νέα Υόρκη και ήταν χαρούμενος για την επιστροφή στις ρίζες. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένο για τον Jones και είχε προκαλέσει διάφορες καταστάσεις.

Όταν παρουσίασε το τραγούδι στους υπόλοιπους Foreigner για να το συμπεριλάβουν στον επερχόμενο δίσκο, αισθανόταν ότι είχε ένα πάρα πολύ καλό τραγούδι αλλά ο ίδιος έψαχνε τρόπο να το “ενισχύσει” χρησιμοποιώντας φωνητικά που θα παρέπεμπαν σε μουσική spiritual. Η Αρίθα Φράνκλιν ήταν στην σκέψη του Jones για συνεργασία.
Τελικώς ήταν ο ιδιοκτήτης εταιρείας δίσκων που εκπροσωπούσε την gospel μουσική, γνωστός του συνθέτη, ο οποίος τον προμήθευσε με κάποιους δίσκους, μεταξύ των οποίων και εκείνος της  New Jersey Mass Choir. Η ακρόαση του δίσκου λειτούργησε καταλυτικά και ο Jones ολοκλήρωσε αμέσως το τραγούδι στην σκέψη του.
Ο ίδιος παρακολούθησε πρόβες της χορωδίας στο New Jersey και έμεινε εντυπωσιασμένος από το ηχητικό αποτέλεσμα, ενώ μέτρησε και το γεγονός ότι δεν είχε (η Χορωδία) ηχογραφήσει δίσκο με mainstream μουσική πριν.


Περίπου τριάντα μέλη από την Χορωδία βρέθηκαν σε στούντιο στην Νέα Υόρκη για την ηχογράφηση. Μετά από μερικές ηχογραφήσεις το αποτέλεσμα ήταν καλό αλλά όχι το επιθυμητό. Συμφώνα μες τον Jones “Τα μέλη της χορωδίας σχημάτισαν κύκλο, ένωσαν τα χέρια τους και εξεφώνησαν το “Πάτερ Ημών”. Η προσευχή φάνηκε ότι τους ενέπνευσε διότι χρειάστηκε μία και μοναδική ηχογράφηση στην συνέχεια. Εγώ είχα βουρκώσει, καθώς η παρουσία των γονιών μου στο στούντιο με είχε φορτίσει συναισθηματικά”.

Η άποψη του προέδρου της Atlantic, ήταν πολύ σημαντική για τον Jones, ο οποίος τον κάλεσε ένα βράδυ στο στούντιο για του παρουσιάσει το τραγούδι. Ο Ahmet Ertegun είχε υπάρξει μέντορας για εκείνον και όταν είδε τα δάκρυα στα μάγουλά του κατάλαβε ότι η επιτυχία ήταν δεδομένη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε, παίχτηκε στα ραδιόφωνα, γνώρισε επιτυχία παγκοσμίως. Ο Jones άρχισε να λαμβάνει γράμματα από ανθρώπους, οι οποίοι -  όχι απαραίτητα υποστηρικτές της μπάντας – έγραφαν για την ανακούφιση ή το κουράγιο  που είχαν αντλήσει σε προσωπικές στιγμές λύπης ή πόνου. “Είναι το αποτέλεσμα που εύχεται κάθε δημιουργός για τα τραγούδια του. Ο κόσμος δίδει την δική του εκδοχή, το δικό του νόημα, άσχετα με την αιτία που οδήγησε στην δημιουργία του.”  

Το τραγούδι “I Want to Know What Love Is” ήταν το μοναδικό στην δισκογραφία των Foreigner που  έφθασε στην κορυφή και σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε Ηνωμένες Πολιτείες, αν και στις τελευταίες είχαν κι άλλα τραγούδια τους στο Νο. 1 αλλά σε επιμέρους καταλόγους (Mainstream & Adult Contemporary). Στην γενέτειρα του Jones έριξε από την κορυφή το "Do They Know It's Christmas?" των Band Aid, ενώ στον κατάλογο Billboard το “Like a Virgin” της Madonna.
Οι κριτικοί επαίνεσαν τόσο την ερμηνεία του Gramm όσο και την αντίστοιχη της Χορωδίας, η οποία εμφανίστηκε και στο βίντεο που τραγουδιού.


TRIVIA:

•  Στην ηχογράφηση πήραν μέρος ο Tom Bailey των Thompson Twins (πλήκτρα) και η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Jennifer Holliday (φωνητικά).

• H New Jersey Mass Choir που συμμετείχε στην ηχογράφηση, το διασκεύασε σε δίσκο που κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο και το κυκλοφόρησε σε single (κατηγορία gospel) το 1985. Άλλες γνωστές διασκευές κυκλοφόρησαν από την Αυστραλέζα Tina Arena, σε παραγωγή του συνθέτη Mick Jones (1998), την Αμερικανίδα κάντρι τραγουδίστρια Wynonna Judd, με την συμμετοχή του κιθαρίστα Jeff Beck (2004) και την – επίσης – Αμερικανίδα Mariah Carey (2009). Οι Foreigner επαναηχογράφησαν το τραγούδι το 2016 με τον Αμερικανό τραγουδιστή Nate Ruess να τραγουδά ντουέτο με τον Kelly Hansen. Η νέα έκδοση κυκλοφόρησε σε στην πλατφόρμα iTunes (digital single).
• Έχει πωλήσεις πλέον των δύο εκατομμυρίων, μόνον στις Η.Π.Α. και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα είκοσι πέντε πιο πολυπαιγμένα στον κατάλογο της Αμερικανικής Εταιρείας Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών (γνωστή με τα αρχικά ASCAP).
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
28/12/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου