ROCK INCIDENT 84: ΟΤΑΝ Ο RORY GALLAGHER ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ STUDIO ΜΕ ΤΟΝ MICK JAGGER

Το τέλος του 1973 βρίσκει τους Rolling Stones να σκέπτονται σοβαρά να αλλάξουν το δεύτερο κιθαρίστα τους Mick Taylor, που έχει εκδηλώσει τάσεις φυγής με καίρια αιτία την άρνηση των Jagger και Richards να συμπεριλαμβάνονται στα άλμπουμ τους και δικές του συνθέσεις. Έτσι η ηγετική τριάδα του συγκροτήματος  φτιάχνει μια λίστα με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του, με τα ονόματα των Peter Frampton και Jeff Beck να βρίσκονται  σε περίοπτη θέση και να ακολουθούν αυτά των Robert A. Johnson (σ.σ. καμία σχέση με τον πατέρα των Blues), Shuggie Otis, Wayne Perkins και Harvey Mandel.  Στη λίστα βρίσκεται και το όνομα του Ιρλανδού κιθαρίστα Rory Gallagher, που ο Jagger ανέλαβε να προσεγγίσει. Βρισκόμαστε σε μια χρονιά που οι Rolling Stones έχουν κυκλοφορήσει το άλμπουμ It’s only Rock’n’Roll κι ο Rory το  Tattoo, ενώ μόλις είχε επιστρέψει από την ιρλανδέζικη περιοδεία του που καταγράφτηκε και κυκλοφόρησε με τίτλο Irish Tour’74.
Ιανουάριος 1974 και ο Rory με τον αδελφό του Donal βρίσκονται στο σπίτι τους στο Cork, κι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν από κοντά το μοντάζ του Tony Palmer στα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που κατέγραψε από την ιρλανδέζικη περιοδεία (πρόκειται για το υλικό που κυκλοφόρησε σε dvd με τίτλο Irish Tour 74). Ήταν 1 τη νύχτα κι ετοιμαζόντουσαν να πέσουν για ύπνο όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μια ανδρική φωνή με αγγλική προφορά ζήτησε το Rory. Το τηλέφωνο είχε σηκώσει ο Donal γιατί ήδη ο Rory είχε πέσει για ύπνο και ήταν πολύ επιφυλακτικός γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Άγγλων και Ιρλανδών. O Donal φώναξε στον Rory να κατέβει να μιλήσει στο τηλέφωνο αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί νόμισε ότι ο αδελφός του κι ο Gerry McAvoy (σ.σ. ο μπασίστας του) του έκαναν φάρσα. Τελικά μίλησε στο τηλέφωνο όπου ήταν ο οργανίστας των Rolling Stones, Ian Stewart που του πρότεινε να πετάξει για το Rotterdam για να κάνει μια audition για το αγγλικό συγκρότημα!
O Rory πήγε στην Ολλανδία όπου συνάντησε μόνο τον Mick Jagger όπου δούλεψαν το “Start me Up” με τον Rory να βάζει το riff. Ο Jagger του είπε να παίξει ελεύθερα χωρίς να σκέπτεται τον ήχο των Rolling Stones απλά να τον ηχογραφούσαν για να ακούσουν αν ταίριαζε μαζί τους. Ο όρος που έθεσε ο Rory ήταν να μην γίνει audition αφού ήξεραν την αξία του, όρο που έθεσε και ο Jeff Beck. Τελικά δεν τα βρήκαν (σ.σ καλύτερα) και οι Rolling Stones προσέλαβαν τον Ronnie Wood ενώ ο Rory συνέχισε την καριέρα του κυκλοφορόντας, το άλμπουμ  Against the Grain. Σε μεταγενέστερη συνέντευξη ο Donal, που ήταν manager του, δήλωσε ότι ο Rory το 1970 είχε δεχτεί πρόταση από τους Canned Heat να αντικαταστήσει τον θανόντα κιθαρίστα/τραγουδιστή τους Al Wilson.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment