ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ MARSHALL TUCKER BAND

Ένα μεγάλο αμερικάνικο συγκρότημα του country rock είναι οι Marshall Tucker Band οι οποίοι λόγω αρκετών rock στοιχείων στη μουσική τους αναφέροντα και σαν Southern Rock συγκρότημα αν και ο ήχος τους είναι πολύ κοντά στο country and western.
Έχοντας οι ρίζες τους στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, ξεκίνησαν με αρχικό όνομα Toy Factory κι έχοντας αποφασίσει να παίζουν μόνο δικά τους κομμάτια. Αυτό όμως τους κόστισε, γιατί οι διοργανωτές έψαχναν συγκροτήματα που έπαιζαν διασκευές. Οι Toy Caldwell, κιθάρα τραγούδι, πέθανε το 1993, ο Doug Gray πλήκτρα/ φωνητικά), Jerry Eubanks φλάουτο, George McCorkle ρυθμική κιθάρα, Paul Riddle ντραμς και Tommy Caldwell μπάσο, αδελφός του Toy πέθανε το 1980, αποτέλεσαν το αρχικό σχήμα του συγκροτήματος και επέμεναν  στην αρχική τους ιδέα να παίζουν μόνο δικά τους τραγούδια Έτσι δημιούργησαν ένα δικό τους μουσικό στυλ, μεταξύ country, southern αλλά και jazz.
Αν και το όνομά τους ακούγεται σαν όνομα μέλους δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είχαν νοικιάσει μια παλιά αποθήκη  για να κάνουν τις πρόβες τους είδαν ότι το όνομα ‘’ Marshall Tucker‘’ γραμμένο πάνω σε ένα κλειδί. Ο Marshall Tucker ήταν ένας τυφλός επαγγελματίας κουρδιστής πιάνων οποίος είχε νοικιάσει την αποθήκη πριν από αυτούς. Ηγετική μορδή τους ήταν ο κιθαρίστας/τραγουδιστής Tony Caldwell, πρώην βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ με το βαθμό του λοχία. Από το συγκρότημα αποχώρησε το 1983 κι σχημάτισε τους  Tony Caldwell Band . Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία  μόλις 46 ετών από αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως και ο μπασίστας Tommy Caldwell ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό ατύχημα το 1980 και αντικαταστάθηκε από τον Franklin Wilkie.

Τα περισσότερα από τα αρχικά μέλη τους, αποχώρησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να ακολουθήσει ο καθένας τους διαφορετική πορεία.
Το δισκογραφικό τους ξεκίνημα έγινε το 1973 όταν υπέγραψαν στη Capricorn Records, μια εταιρεία που είχε γίνει το σπίτι για δεκάδες southern rock αλλά και country συγκροτήματα. Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν το The Marshall Tucker Band που έφθασε ές το Νο 29 του αμερικάνικου chart ξεπερνώντας το 500.000 αντίτυπα. Το συγκρότημα υποστήριξε το δίσκο του δίνοντας 300 συναυλίες το χρόνο(!!!) κάνοντας τον Charlie Daniels να δηλώσει "όταν βγήκαν στη σκηνή και τους είδα να παίζουν μου τίναξαν τα μυαλά». Έτσι έπαιξε στο δεύτερο άλμπουμ τους A New Life (1974, Νο 37 Αμερική) όπως και στο Where We All Belong (1974, Νο 54 Αμερική) όπου παίζει κι ο κιθαρίστας Elvin Bishop. Το άλμπουμ Where We All Belong είναι διπλό με το ένα δίσκο studio και το άλλο live ηχογραφημένο.

Το άλμπουμ Searchin' for a Rainbow (1975, Νο 15 Αμερική) πέτυχε την υψηλότερη θέση στο αμερικάνικο chart κι έβγαλε την επιτυχία "Fire on the Mountain"( No.38 στα singles). Στην Ελλάδα το πρώτο άλμπουμ τους (και το μοναδικό ) που κυκλοφόρησε ήταν το Long Hard Ride (1976, Νο 32 Αμερική) διακοσμημένο με ένα καταπληκτικό εξώφυλλο. Ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ με αποτέλεσμα έως και το 1999(!) να κυκλοφορούν καινούργια τραγούδια σε τακτά διαστήματα. Το 1979 μετακόμισαν δισκογραφικά στη Warner αφού η Capricorn Records πτώχευσε. Η δεκαετία του 80 δεν μπήκε με το δεξί για τους Marshall Tucker Band αφού στις 22 Απριλίου έφυγε από τη ζωή ο μπασίστας κι ιδρυτικό μέλος τουςTommy Caldwell μετά από  αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η ζωή για το συγκρότημα συνεχίστηκε αφού τη δεκαετία του 80 κυκλοφόρησαν 4 άλμπουμ. Τελευταίο άλμπουμ τους είναι το The Next Adventure (2007).Το συγκρότημα εξακολουθεί να …υπάρχει με καινούργια μέλη και να δίνει 100-150 συναυλίες στην Αμερική.

Η κληρονομιά που άφησαν πίσω τους είναι πολύ μεγάλη γιατί κατάφεραν να μεταδώσουν το country στοιχείο και σε κόσμο εκτός Αμερικής που δεν του άρεσε το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Ακόμα το ότι κατάφεραν να συνδυάσουν το country με τη jazz και μάλιστα με επιτυχία είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι καλλιτέχνες όπως οι  Garth Brooks, Hank Williams, Jr, Clint Black, Montgomery Gentry και Kid Rock, έχουν επηρεαστεί από τη μουσική τους.


TRIVIA
  • Το ομότιτλο τραγούδι στο άλμπουμ τους Walk Outside the Lines έχει γράψει ο mega country star Garth Brooks που είναι φανατικός οπαδός τους!
  • To τραγούδι τους «Can't You See¨που είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στην καριέρα τους ακούγεται τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ταινίας του Kevin Costner,  Swing Vote (2008). Στην ίδια ταινία ακούγεται και το «Take the Highway’επίσης δικό τους τραγούδι.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Marshall Tucker Band (1973)
Searchin' for a Rainbow (1975)
Carolina Dreams (1977)
Together Forever (1978)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/10/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου