SAXON 747 STRANGERS IN THE NIGHT (1980) ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ ΤΩΝ SAXON

Το 1980 το New Wave of British Heavy Metal έχει αρχίσει να δείχνει  τα δόντια του κι ένα από τα πιο μυτερά είναι αυτό των Saxon! Μπορεί με το πρώτο άλμπουμ τους να μην έκαναν πολλά πράγματα αλλά σίγουρα με το δεύτερο, αναδείχθηκαν σαν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της Μ.Βρετανίας. Μεταξύ των πολλών και καλών τραγουδιών του Wheels of Steel (1980) ήταν και το ιστορικό «747 (Strangers in the Night)» που από τότε παραμένει all time classic στα set list των συναυλιών τους.
Οι στίχοι αναφέρονται σε ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη στις 9 Νοεμβρίου 1965 όταν η πόλη της Νέας Υόρκης αλλά και οι γύρω περιοχές (σ.σ. η συσκότιση ξεκίνησε από την περιοχή του Νιαγάρα), βυθίστηκαν στο σκοτάδι μετά από μια πτώση ρεύματος. Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης ενημέρωσε τα αεροπλάνα που επρόκειτο το να προσγειωθούν σε αυτό να κάνουν βόλτες στον αέρα. Ένα αεροπλάνα που βρέθηκαν στον αέρα ήταν και ένα Douglas DC-8 της Scandinavian Airlines με 89 επιβάτες και το πλήρωμα, η πτήση"Scandinavian 101" όπως λένε οι στίχοι, που ενημερώθηκε να κάνει κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο Kennedy, εν μέσω σκότους. Ο πραγματικός αριθμός πτήσης ήταν 911 και ο Byff τον άλλαξε για να του βγαίνουν οι στίχοι και ο τύπος του δεν ήταν 747 όπως είναι και ο τίτλος του τραγουδιού αλλά ένα Douglas DC-8 και το όλο περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναθεώρηση της ασφάλειας αλλά και της χρήσης δεξαμενών καυσίμου, καθώς η πτήση Σκανδιναβική 911 σχεδόν εξάντλησε όλα τα καύσιμα της!
Όσο για τις λέξεις Stranglers in the Night προσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των επιβατών μιας πτήσης  όπου όλοι έχουν ένα κοινό σκοπό, να φθάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους αλλά μεταξύ τους είναι άγνωστοι και συνδέονται μόνο για λίγη ώρα όσο κρατάει η πτήση.
Το περιστατικό έχει μείνει στην ιστορία σαν the Great Northeast Blackout του 1965 και διήρκεσε 16 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα και συνέβη μετά τις 5 το απόγευμα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/9/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ο Biff μπαίνει για εγχείριση καρδιάς από μέρα σε μέρα και ολοι οι fans των Saxon του ευχομαστε ό,τι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το γνωριζα αυτο για τον Μεγαλο..... Οτι καλυτερο και παλι μαζι μας συντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντα με το ονομα Saxon θυμαμαι μια απο τις πρωτες συναυλιες που πηγα οπως και φανταζομαι και καποιοι αλλοι 'μεστομενοι ' , Saxon με support Spitfire στην Ριζουπολη .Εκεινο που δεν θυμομουν και μου υπενθυμισε καποιος ειναι οτι η συναυλια αρχικα ειχε αναβληθει λογω βροχης και εγινε καποια μερα-μερες μετα . Ουτε καν το θυμομουν . Αλλες εποχες που η 'προσμονη' να δεις ενα 'μεγαλο ' ονομα ηταν τετοια που ο ηχος πολλες φορες δεν επαιζε ρολο . Μετα βεβαια ηρθαν και αλλες φορες , μια τους πετυχα σε κλειστο χωρο ,πιθανων στο Ροδον . Τοτε επειδη και η πληροφορηση ηταν λιγη , για καποια ονοματα αντιλαμβανοσουν το μεγεθος τους απο τη φημη δια στοματος .Ετσι για ολες αυτες τις παλιες μπαντες Judas Priest ,Saxon ,Iron Maiden ,Motorhead κτλ κτλ η φημη τους ηταν η κυριοτερη προβολη στους νεοτερους . Σε αντιθεση με το σημερα που ανα πασα στιγμη βλεπεις καθε ερασιτεχνη 'βιρτουοζο ΄μουσικο , την στιγμη που ανεβαζει το πρωτο του βιντεο και αυτοματως τοποθετειται στο χαρτη αν φυσικα το αξιζει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή