MOTÖRHEAD NO SLEEP ’TIL HAMMERSMITH(1981) ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ HEAVY METAL

“We Are Motörhead... And We Play Rock 'N' Roll”
Αν υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που κυριολεκτικά τρέφεται από τις ζωντανές εμφανίσεις, αυτό είναι κυρίως το Hard Rock και το Heavy Metal. Μπορεί, γενικά τα live album πια να τείνουν πλέον να εξαφανιστούν, υπήρξε όμως κάποτε μια εποχή (70’s και 80’s) που το πιο κοντινό που μπορούσες να βρεθείς σ’ ένα συγκρότημα (κυρίως στην Ελλάδα) ήταν οι ζωντανοί δίσκοι του. Εκεί που πραγματικά κρίνεται ένα συγκρότημα είναι οι live εμφανίσεις του. Αν δηλαδή τα καταφέρει να σ’ ευχαριστήσει με την ζωντανή παρουσία και το ήχο του, εκεί που καταγράφετε δηλαδή η δυναμική του σχήματος. Επί σκηνής όλοι κρίνονται.
Πόσα δεν ήταν εκείνα τα live albums που ήταν (δυστυχώς) μονά και όχι διπλά βινύλια, που όταν τελείωναν σου άφηναν μια πικρία γιατί να μην έχει κι άλλο. Ας είναι. Αλλά από την άλλη μεριά όμως, πολλά από τα μονά ζωντανά βινύλια είναι μερικές φορές πιο μεγάλα σε συναισθήματα και από τα διπλά. Κάτι τέτοιο είναι και το live album που σας παρουσιάζω, σήμερα…
Το πρώτο live album των Motörhead, ηχογραφήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1981 στο Norfolk, στις 28 Μαρτίου στο Leeds, στις 29&30 Μάρτιου στο Newcastle (UK) και στις 3 Απριλίου του 1981 στο Belfast (Ireland). Με το έξης line-up: Lemmy (Ian Kilmister) – Vocals/ Bass, “Fast” Eddie Clarke – Guitar & Phil “Animal” Taylor – Drums, όλοι τους μακαρίτες τώρα πια.
Μερικοί λένε ότι… ΑΥΤΟΣ είναι δίσκος, ΑΥΤΟ είναι live, ΑΥΤΟ είναι το αληθινό Heavy Metal, δεν θα διαφωνήσω. Όταν το πήρα σε βινύλιο (κάπου στα μέσα των 80’s) τον άκουγα τέσσερις φορές την ήμερα, ανίκανος να καταλάβω πως γινόταν να συγκεντρωθεί τέτοια ενέργεια, τόση βία, τόση ένταση, τόσο fun σ’ ένα live μονό δίσκο. Αν οι Motörhead μετακομίσουν στο διπλανό σπίτι από σένα, ο κήπος θα πεθάνει, είχε πει κάποιος κάποτε και είχε απόλυτο δίκιο.
Τούτο το εκπληκτικό live του συγκροτήματος αιχμαλώτισε όλη την εξωφρενική ατμόσφαιρα της συναυλίας, όλο το πάθος και το κέφι, όλο το νεύρο. Το “No Sleep ’Till Hammersmith” (Νο1 Μ.Βρετανία), είναι ένα album που σου λιώνει κυριολεκτικά τον εγκέφαλο και σ’ αφήνει ν’ αγκομαχάς και να θέλεις κι άλλο, όπως το καλό παλιό, γνήσιο, αντρικό και παντελονάτο Speed Metal. Τι συνθέσεις έχει μέσα του… και τι συνθέσεις!!! “Bomber”, “Ace Of Spades”, “Overkill”, “Motörhead”, “Iron Horse” είναι μόνον μερικά από τ’ αριστουργήματα που υπάρχουν εδώ… όλα ένα κι ένα ασκήσεις στο πανδαιμόνιο του headbanging, που φωλιάζει μέσα στην ψυχή και του πιο πολιτισμένου Heavy Metal οπαδού.
Πιστεύω, πως ήταν το κομβικό σημείο, με το όποιο έχουν αναμετρηθεί όλα τα live albums της δεκαετίας του ’80. Ξέρετε κάτι; Πρόκειται για μια κλασική δουλειά, ένα ορόσημο στην ιστορία της σκληρής Heavy Metal μουσικής ever. Τι κι αν είναι παραπλανητικός ο τίτλος και δεν έχει ηχογραφηθεί καν στο Hammersmith, έχει καμία σημασία αυτό; ΟΧΙ… καμία.
Ο αιφνιδιασμός όταν ακούς για πρώτη φορά το “No Sleep ’Till Hammersmith”, αναμιγνύεται με τον ακραίο θόρυβο και την Metal επίθεση, υπό το άγριο μάτι των Lemmy, Philthy και Eddie και μετά την ακρόαση, δεν θα είσαι ποτέ ξανά ο ίδιος.
Όχι δεν είναι ύπνος «Sleep»,  αλλά είναι κυριολεκτικά η κόλαση επί της γη, καθώς το κεφάλι σου θα γεμίσει από «καταιγίδες», μέσα από μια δυνατή συλλογή από επικά τραγούδια που θα σε πετάξουν στο αιμόφυρτο έδαφος. Οπλισμένοι οι Motörhead με έναν τοίχο από Marshall, κυκλοφορούν ένα δίσκο - συναυλία είναι δυνατή που μένει με ένταση στη μνήμη όλων μας σαν μια θανατηφόρα, σκληρή, βαριά ζωντανή ηχογράφηση.
TRIVIA
  • Η κυκλοφορία του άλμπουμ ήταν μια μονόπλευρη απόφαση από τον Πρόεδρο της Bronze Records, Gerry Bronze που όταν μετέφερε την ιδέα στον Lemmy, η αντίδρασή του ήταν ότι «ο δίσκος θα κυκλοφορήσει μόνο πάνω από το πτώμα μου». Τελικά κυκλοφόρησε, πήγε Νο1 στο βρετανικό chart (το μοναδικό Νο1 άλμπουμ του συγκροτήματος) και είναι ένα από τα καλύτερα live΄ άλμπουμ όλων των εποχών.  
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Σε λιγότερο από ένα χρόνο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Iron Fist.

Ηλίας Κωστόπουλος.

14/4/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου