ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ "PEOPLE ARE STRANGE" ΤΩΝ DOORS

To "People Are Strange" είναι ένα από τα ομορφότερα τραγούδια των Doors που συγκαταλέγεται στο δεύτερο άλμπουμ τους Strange Days (1967). Είναι το πρώτο single που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ κι έφθασε έως το Νο12 του αμερικάνικου chart και είναι σύνθεση των Jim Morrison και του κιθαρίστα του συγκροτήματος Robby Krieger.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο υπάρχουν 2 εντελώς διαφορετικές εκδοχές για το πώς γράφτηκαν οι στίχοι του τραγουδιού. Και το "People Are Strange" δεν είναι το μοναδικό τραγούδι που υπάρχουν 2 αλλά και 3ς διαφορετικές εκδοχές για το πώς γράφτηκαν!
Η πρώτη εκδοχή είναι η πλέον διαδεδομένη και αναφέρεται στο βιβλίο του ντράμερ John Densmore, Riders on the Storm (εκδ. Arrow 1990, σελ. 222) o οποίος λέει ότι είχαν πάει μαζί με τον Krieger που έμεναν στο ίδιο σπίτι, να δουν τον Morrison που είχε κατάθλιψη. Με πρόταση του Krieger, πήγαν μια βόλτα στο Laurel Canyon, λίγο έξω από το Λος Άντζελες για να ξεσκάσει και πράγματι στην επιστροφή ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όπου έγραψε τους στίχους του κομματιού "People Are Strange" και  ο Krieger αργότερα προσέθεσε τη μελωδία. Μάλιστα ο Krieger περιγράφει και τη στιγμή που ο Morrison άρχισε να γράφει τους στίχους «καθόταν σε μια άκρη με ένα χαρτί και έγραφε τους στίχους που τους τραγουδούσε με τη blues φωνή του».

Πολλά χρόνια αργότερα, ο οργανίστας του συγκροτήματος Ray Manzarek παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική άποψη για το πώς γράφτηκαν από τον Jim Morrison οι στίχοι.
«Είχε πάει στο studio του Andy Warhol, το Factory (σ.σ αυτό ήτν το όνομα του studio) στη Νέα Υόρκη  όπου πέρασε όλη τη νύχτα. Στις 5 το πρωί αποφάσισε να φύγει και άρχισε να περπατά στο δρόμο επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του στο Manhattan, βλέποντας τους πρώτους κατοίκους της πόλης να ξεκινούν για τις δουλειές τους. Ήταν άνοιξη, με τον ήλιο μόλις να έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει με τη New York σχεδόν άδεια”. Για αυτούς τους πρωϊνούς διαβάτες της πολύς γράφτηκε το "People Are Strange" .
Διαβάστε εδώ την ιστορία για το πως γράφτηκε το τραγούδι των Doors, “Love her mandly”

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/12/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου