RORY GALLAGHER – IRISH TOUR 74 (1974)

Πόσες φορές έχετε δει video του Άγιου Rory; Δεκάδες. Πάω στοίχημα ότι όλες τις φορές νιώσατε την ίδια ανατριχίλα, την ίδια ένταση, την ίδια διάθεση να μπορούσατε κι εσείς να είστε εκεί κάτω από τη σκηνή και να τον βλέπατε live. Οι παλιότεροι είχαν νιώσει τα ίδια συναισθήματα, ακούγοντας τον να παίζει Live μέσα από τα αυλάκια του Irish Tour '74 και φυσικά χωρίς να υπάρχει, εκείνη την εποχή, video. Ούτε σε υποψία! Ο καθένας μας έπλαθε στο μυαλό του μια δική του εικόνα της live συμπεριφοράς του, που τελικά δεν διέφερε πολύ από την πραγματικότητα, αφού όσοι τον είδαμε live στη Ν.Φιλαδέλφεια στις 12 Σεπτεμβρίου του 1981 αλλά και την επομένη στη Θεσσαλονίκη, είδαμε κι ακούσαμε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας!
Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
Η επίσημη δισκογραφία του Gallagher, όσο ήταν εν ζωή, περιλαμβάνει 3 live άλμπουμ, το Live in Europe (1972) που από τα 7 κομμάτια που περιέχει, τα 3 είναι δικά του, τα άλλα 4 είναι διασκευές ή παραδοσιακά, το Irish Tour '74 (1974) το οποίο θα παρουσιάσουμε και το  Stage Struck (1980) που πάντα μου ακουγόταν πολύ σκληρό για τον Gallagher που ήξερα.
Το Irish Tour '74 περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από την ιρλανδική περιοδεία του 1974 στο Μπέλφαστ, στο Όλστερ, στο Δουβλίνο, στο Carlton Cinema και στo Δημαρχείο του Cork. Ειδικά εκεί την εποχή, η Βόρεια Ιρλανδία ζούσε σε έντονη περίοδο, που συνδυαζόταν με συνεχείς εκρήξεις βομβών αλλά και μια εσωτερική τρομοκρατία που άγγιζε τα όρια του εμφύλιου. Φυσικά κανείς δεν τολμούσε να παίξει εκεί, πράγμα που τόλμησε (σ.σ. γιατί περί τόλμης πρόκειται) ο Άγιος Rory και εκτιμήθηκε, αφού δεν παρουσιάστηκε κανένα παρατράγουδο στις συναυλίες του. Μια ημέρα πριν παίξουν στο Μπέλφαστ, το βράδυ η πόλις δεν κοιμήθηκε από τις εκρήξεις 10 βομβών! Κι όμως ο Gallagher όχι μόνο δεν ακύρωσε τη συναυλία, αλλά ήταν και μια από τις καλύτερες εκείνης της περιοδείας.



Από τα 10 κομμάτια του Irish Tour ’74, τα 7 είναι συνθέσεις του Άγιου Rory και τα 3 διασκευές σε blues standards των Muddy Waters, Tony Joe White και J.B.Hutto. Το Cradle Rock που ανοίγει το άλμπουμ είναι μια στακάτη hard blues σύνθεση, ότι πρέπει να ανοίξει μια συναυλία, ενώ το “I Wonder Who” δεν είναι από τις αβαντοαδόρικές συνθέσεις του McKinley Morganfield ή Muddy Waters όπως τον ξέρουμε, αλλά είναι από τα αγαπημένα του Άγιου Rory. To “Tattoo’d Lady” αποδίδεται καταπληκτικά με τη ισομερή παρουσία των πλήκτρων του Lou Martin που σε όλα τα τραγούδια, προσφέρει πολύ μελωδία και λυρισμό. Με ελαφρά διαφοερτική εισαγωγή το “A Million miles away’ αποδυναμώνεται κυρίως λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας του (9:00 λεπτά), το ίδιο και το “Walk on hot Coals” (σ.σ. από το άλμπουμ του Blueprint που ήταν το πρώτο που αγόρασα). Η ακουστική πλευρά του, παρουσιάζεται στο “As the Crow Flies” που ο γράφων το πρωτοάκουσε στο ακουστικό του άλμπουμ Wheels Within Wheels(2003)και είναι από τα καλύτερα κομμάτια του Άγιου Rory.  
 Το συγκρότημα του αποτελείται από τιους Gerry McAvoy μπάσο, Lou Martin πλήκτρα και Rod d’ Ath ντραμς και αδιαμφισβήτητα η παρουσία του Lou Martin σε σχέση με το Live in Europe (1972) που δεν είχε  οργανίστα/πιανίστα κάνει το Irish Tour ’74 να ακούγεται γλυκό κι ελκυστικός. Το παιχνίδι κιθάρας/πλήκτρων, όπως το χειρίζεται ο Άγιος Rory είναι πολύ όμορφο και, ειδικά, στα “A Million miles away’ και “Tattoo’d Lady” τολμώ να γράψω μαγευτικό.

ΤΟ DVD
O σκηνοθέτης Tony Palmer γνωρίστηκε με τον Άγιο Rory όταν οι Taste άνοιξαν για τους Cream την αποχαιρετιστήρια συναυλία των τελευταίων. Εντυπωσιάστηκε από τον ήχο και τη σκηνική τους παρουσία και έτσι αποφάσισε να τους ακολουθήσει στην ιρλανδέζικη περιοδεία του 1974.  Η ταινία είναι διανθισμένη από συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τοποθεσίες που μεγάλωσε ο Rory.  Τα κομμάτια που παίζονται είναι τα Walk on hot Coals, Tattoo'd Lady, Who's That Coming?,A Million Miles Away, Goin' to My Home Town που ο Gallagher παίζει μαντολίνο, Cradle rock, As The Crow Flies, Hands off για να κλείσει με το Bullfrog Blues που δεν συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ. 
Στην καινούργια έκδοση του dvd του 2010, στα extra υπάρχουν 5 ακόμα κομμάτια κινηματογραφημένα στο Limerick και σχολιασμός από τον αδελφό του Donal και τον μπασίστα Gerry McAvoy. 



TRIVIA

  • Η κυκλοφορία του Irish Tour ’74 (Νο 36 Μ.Βρετανία, Νο 110 Αμερική) έγινε λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του Tattoo
  • Ο σκηνοθέτης Tony Palmer κινηματογράφησε πολλές συναυλίες από εκείνη την περιοδεία, αρχικά για ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αλλά όταν είδε πόσο καλό ήταν το υλικό του, αποφάσισε να το κάνει ταινία.
  • To άλμπουμ ξεπέρασε σε πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τα 2.000.000 αντίτυπα!
  • To Irish Tour’74 αρχικά είχε κυκλοφορήσει σε διπλό βινύλιο ενώ οι cd επανεκδόσεις του περιέχουν 10 κομμάτια.  
  • Το 2009 επανακυκλοφόρησε σε μια έκδοση με τενεκεδένιο κουτάκι και 4σέλιδο ένθετο.
Το εξώφυλλο με το τενεκεδένιο κουτάκι.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
10 μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το 7ο άλμπουμ του με τίτλο Against the Grain(1975).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ    16/9/18


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου