Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ RORY GALLAGHER

Όταν το 1971 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του ο Rory Gallagher, ο μύθος του δεν είχε αρχίσει ακόμα να υφαίνεται. Στη χώρα μας πολύ λίγος κόσμος ήξερε τους Taste που η επιτυχία τους στο εξωτερικό ήταν σχετική (διάβασε εδώ άρθρο με τη μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία τους).
Ήδη πριν εμφανιστούν στο θρυλικό φεστιβάλ του Isle of Wight, o Άγιος Rory είχε πάρει την απόφαση να διαλύσει τους Taste και να συνεχίζει την καριέρα του σε προσωπικό επίπεδο. Οι μουσικοί που επέλεξε να παίξουν μαζί του ήταν ο μπασίστας Gerry Mc Avoy (από το παλιό του συγκρότημα, τους Deep Joy ) που αποδείχτηκε σταθερότατος μπασίστας στη μεγάλη καριέρα του ιρλανδού κιθαρίστα, ο ντράμερ Wilgar Campbell ενώ σε δύο κομμάτια πιάνο παίζει ο Vicente Crane, από το συγκρότημα του Arthur Brown και μετέπειτα Atomic Rooster.  Σε μια από τις πολλές συζητήσεις που είχα με τον McAvoy, θυμάμαι μου είχε πει ότι ακόμα κι όταν είχαν αρχίσει τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών του πρώτου προσωπικού του άλμπουμ ο Άγιος Rory δεν ήταν σίγουρος για  το αν έπρεπε να διαλύσει τους Taste.
H φωτογραφία του εξώφυλλου ανήκει στον μεγάλο rock φωτογράφο Mick Rock και το στήσιμο και η αρτίστικη προσέγγιση ανήκει στον ίδιο τον Rory που ζήτησε η φωτογράφιση αλλά και όλο το εξώφυλλο να θυμίζει παλιό jazz εξώφυλλο με μαύρο κι άσπρο χρώμα για να έχει κύρος. Το εξώφυλλο δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για προσωπικό άλμπουμ και μάλιστα όταν ένας δημοσιογράφος, ρώτησε γιατί δεν έβαλε με μικρά γράμματα τα ονόματα των Gerry McAvoy και Wilgar Campbell, o Rory του είπε: ’Ίσως κάνω κάτι τέτοιο αργότερα. Τώρα θέλω να δοκιμάσω τις δικές μου δυνάμεις και θέλω να το κάνω ξεκάθαρα».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου