O ΑΓΙΟΣ RORY GALLAGHER ΚΑΙ ΟΙ VAN HALEN ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Σ' αυτά τα 50 χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης από τα πλατώ και studio της ΕΡΤ, έχουν περάσει χιλιάδες καλεσμένοι, οι περισσότεροι σημαντικοί. Εκείνο όμως που θα έπρεπε να είχε κάνει η ΕΡΤ όπως και κάθε κανάλι, ιδιωτικό ή μη, είναι να είχε φυλάξει τις κασέτες από τις εμφανίσεις όλων αυτών των καλεσμένων. Σαν παλιότερος, θυμάμαι πολύ καλά που είχα στηθεί μπροστά από την μεγάλη τετράγωνη τηλεόραση Philco (για την οποία ήμουν πολύ περήφανος) για να δω ανήμερα της συναυλίας  του Άγιου Rory τη συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Χρήστο Οικονόμου. Φυσικά η κασέτα με αυτή την ιστορική συνέντευξη σβήστηκε για να γραφτεί κάτι άλλο! Το ίδιο συνέβη με την εμφάνιση των Cheap Trick που είχαν έλθει στην Ελλάδα για promo trip το 1980 για την προώθηση του άλμπουμ τους All Shook Up, κι είχαν κάνει γυρίσματα στο club San Loretzo στη Βουλα (νομίζω ότι σήμερα λέγεται Palmier). Οι τεχνικοί της ΕΡΤ μάς είχαν βγάλει έξω από το club και περίμεναν να τελειώσουν τα γυρίσματα για να τους μιλήσουμε. Φυσικά για την κασέτα ούτε λόγος, ενώ νομίζω ότι δεν παίχτηκε ποτέ και στην τηλεόραση. Οι Van Halen, μιλάμε και για τους 4, είχαν έλθει μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, το Van Halen II (1979) κι αυτοί για promo trip.Πριν προσχωρήσω να σάς πω ότι έως και το 1998 τα Promo trip ήταν βασική υποχρέωση του καλλιτέχνη απέναντι στην εταιρεία του για να προωθήσει το δίσκο του. Η Ελλάδα μπήκε στα promo trips προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 με πολλούς καλλιτέχνες να αρχίσουν σιγά σιγά να επισκέπτονται τη χώρα μας για σειρά συνεντεύξεων αλλά και τηλεόραση. Οι Van Halen έκαναν  γυρίσματα στο club Ακρωτήρι στη Γλυφάδα, όπου και πάλι οι τεχνικοί της ΕΡΤ μάς έβγαλαν έξω. Απ΄ότι μάθαμε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγινε της τρελής, το συγκρότημα έκανε πλάκα και σε μια στιγμή όταν παρήγγειλαν πίτσες, άρχισαν να τις πετούν ο ένας στον άλλο και μετά στους...τεχνικούς.
φωτό Μανώλης Καλογερόπουλος
Η φωτογραφία είναι από γύρισμα στην ΕΡΤ, στο βάθος αριστερά ο Γιάννης Πετρίδης, ενώ το μόνο που θυμάμαι είναι να μιλώ με ένα μόνιμα χαμογελαστό Eddie Van Halen! Ο τύπος ήταν μέσα στην καλή χαρά, ευχάριστος και με όλους και χαμογελαστός.  Αναφέρομαι σε αυτά τα τρία περιστατικά, οι Cheap Trick δεν θυμάμαι να πήγαν ERT, γιατί είναι τα πλέον χαρακτηριστικά που συνέβησαν και η δημόσια τηλεόραση έχει σβήσει τις κασέτες.


Ο Robin Zander με τους Δημήτρη Γιαρμενίτη και Αλέξανδρο Ριχάρδο σε συνέντευξή του στο 15νθήμερο περιοδικό Μουσικό Εξπρές (1980) 
Όπως βλέπετε όλες οι φωτογραφίες είναι μαυρόασπρες, γιατί οι έγχρωμες στοίχιζαν! Δεν θυμάμαι αν η φωτογραφία με τον Robin Zander, είναι του φωτογράφου Μανώλη Καλογερόπουλου, που για περισσότερα από 10 χρόνια ήταν ο επίσημος φωτογράφος όλων των δισκογραφικών εταιρειών.

Ο διοργανωτής Ιωσήφ Αβράμογλου δεξιά με τα χέρια απλωμένα κατεβάζει έναν fan από τη σκηνή(κάνω λάθος ή ο θαυμαστής είναι με το εσώρουχο;)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/11/16/



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Είναι δυνατόν να έσβηναν τις κασέτες για να γράψουν από πάνω κάτι άλλο; Απίστευτο, δεν είχαν αρκετές κασέτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμα ο διοργανωτης ηταν με το σορτσακι ,λογικο ο θερμοαιμος φαν να ηταν με το σωβρακο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή