ROCK INCIDENT 19: O ALICE COOPER ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ!

O Alice Cooper με το κοτόπουλο στο χέρι!
Πριν λίγες ημέρες τα ελληνικά ειδησεογραφικά sites παρουσίασαν μια ξεχασμένη συναυλία των Alice Cooper (του συγκροτήματος) πριν ακόμα γνωρίσουν επιτυχία με το School’s Out. Μια συναυλία του 1969 με ένα «δυνατό» περιστατικό που χαρακτήρισε τη συνέχεια του μεγάλου αμερικανικού συγκροτήματος. Έτσι σκέφτηκα να σάς παρουσιάσω αυτή την ιστορία μέσα από την ενότητα Rock Incident που πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον και προηγείται μια ολόκληρη δεκαετία των αντίστοιχων του Ozzy (διάβασε εδώ). Το περιστατικό έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου μπροστά σε 80.000 θεατές κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο Toronto Rock & Roll Revival που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο όπου εμφανίστηκαν επίσης οι John Lennon, Yoko Ono and the Plastic Ono Band, Doors, Bo Diddley, Junior Walker Jr, Tony Joe White, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent και Kim Fowley με το συγκρότημα των Alice Cooper να παίζει 6 τραγούδια και το όλο φεστιβάλ να κινηματογραφείται από το σκηνοθέτη D. A. Pennebaker.

Οι Alice Cooper είχαν υπογράψει στη δισκογραφική εταιρεία του Frank Zappa και είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ τους Pretties for You (1969) και σίγουρα εντυπωσίασαν με τη glam ανδρόγυνη εμφάνισή τους αν σκεφτεί κανείς ότι τα άλλα ονόματα που εμφανίστηκαν ήταν καθαρόαιμοι rock’n’rollers! Το συγκρότημα για να εντυπωσιάσει, προς το τέλος της εμφάνισής τους (δες video στο 11.35’) είχε σκίσει τρία ή τέσσερα μαξιλάρια και τίναξε τα πούπουλά τους προς το κοινό αφού τα ψέκασε με υγροποιημένο διοξείδιο του άνθρακα. Έως εδώ τίποτε περίεργο. Στη συνέχεια όμως κάποιος από το κοινό πέταξε στη σκηνή ένα ζωντανό κοτόπουλο, ο Cooper το έπιασε και το ξαναπέταξε με την ελπίδα (!) ότι «αφού έχει φτερά , θα πετάξει». Έλα όμως που οι κότες δεν πετάνε κι ας απολογείται ο Cooper λέγοντας ότι κατάγεται από το Detroit και δεν ξέρει από κοτόπουλα. Το κοτόπουλο έσκασε πάνω στο κοινό με τη τύχη του να είναι εξαιρετικά ..σκοτεινή.  Την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες (σ.σ. άλλο που δεν ήθελαν) είχαν πρωτοσέλιδα «Ο Alice Cooper έσφαξε ένα ζωντανό κοτόπουλο στη σκηνή, το έκοψε κομμάτια, δάγκωσε το κεφάλι του». O Frank Zappa τον κάλεσε αμέσως στο τηλέφωνο ρωτώντας τον αν είναι αλήθεια κι αφού ο Cooper το διέψευσε, του είπε: «Τότε μην το πεις σε κανέναν, ο κόσμος το λάτρεψε!» αναγνωρίζοντας ότι τέτοιου είδους δημοσιότητα προκαλεί το ενδιαφέρον. Έκτοτε το συγκρότημα συνδύασε το  glam rock με το θεατρικό rock ή αν θέλετε  το shock rock και τη γνωστή πετυχημένη συνέχεια.


TRIVIA
  • Η εμφάνιση των John Lennon, Yoko Ono and The Plastic Ono Band δεν είχε διαφημιστεί  και κυκλοφόρησε σε δίσκο με τίτλο Live Peace in Toronto 1969. Το φεστιβάλ έκλεισαν οι Doors όπου ήταν η τελευταία εμφάνιση τους στο Τορόντο πριν το θάνατο του Jim Morrison.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ
Τον Μάρτιο του 1970 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Easy Action (1970) κι αυτό στη δισκογραφική εταιρεία του Zappa, Straight, αλλά χωρίς επιτυχία.
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
5/3/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου