ΟΤΑΝ ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ένας βασικός κανόνας στη δισκογραφία αλλά και στη μουσική είναι ότι τα μουσικά είδη ανανεώνονται ανά δέκα χρόνια. Όλα εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις νέες κοινωνικές/οικονομικές συνθήκες της κοινωνίας.  Η αλήθεια είναι ότι η δεκαετία του ’80 ήταν πολύ δυνατή με τεράστιες επιτυχίες που μετουσιώθηκαν και σε μόδα κι άφησε έντονο αποτύπωμα. Έτσι όταν ήλθε η κατάρρευση το 1991, μας ξένισε αλλά ήταν η φυσική διαδοχή των πραγμάτων. Και μπορεί να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε αλλά όσο πλησιάζαμε στο 1990, το hairy metal είχε αρχίσει να παραγίνεται με τις εξτρεμιστικές εμφανίσεις. Θεωρώ ότι το 1987 ήταν η χρονιά της απόλυτης κορύφωσής του και φθάνοντας στο 1989 η όλη κατάσταση απαιτούσε μια αλλαγή. Κάπως έτσι το grunge μπήκε στη ζωή μας. Για σκεφτείτε, από το 1983 και μετά ήλθαν τρία τεράστια «κύματα» hairy/hard rock ή μελωδικού rock συγκροτήματα. Στο πρώτο κύμα ανήκουν οι Def Leppard, οι Van Halen, οι Motley Crue, στο δεύτερο οι Poison, οι White Lion, οι Cinderella και στο τρίτο οι Trixter, οι Hurricane Alice και δεκάδες άλλοι που δεν άφησαν τίποτε πίσω τους αλλά και τους Slaughter, Warrant και Firehouse που άφησαν διαμάντια. Απλά η αλλαγή (εν προκειμένω το grunge) χρειαζόταν μια μεγάλη επιτυχία για να συστηθεί και η επιτυχία ήλθε με το άλμπουμ των Nirvana, Nevermind και με το Smells like a teen spirit, που έγινε ο ύμνος της νεολαίας για τη δεκαετία του 90.
Το καταπληκτικό είναι ότι τα αμερικάνικα συγκρότημα που στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν στην κορυφή, αλλά κυρίως οι managers τους δεν είχαν ούτε κατά διάνοια αντιληφθεί την αλλαγή που ερχότανε αλλά κι ούτε δουλεύανε για αυτήν. Έτσι  όλοι αρχίσαν να «δείχνουν» τους Nirvana σαν το συγκρότημα που άλλαξε τη μουσική, ενώ μάλλον θα έπρεπε οι ίδιοι να προχωρήσουν σε αλλαγή της μουσικής τους κατεύθυνσης. Κι η αλλαγή είχε ήδη έλθει με την κυκλοφορία του Facelift των Alice in Chains που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν(!) το Nevermind κι ως τότε είχε πουλήσει 400.000(!) αντίτυπα ενώ συνολικά ξεπέρασε τα 2.500.000!  Εξ άλλου ο νόμος της δισκογραφίας που διαβάσατε στην αρχή, ίσχυε αλλά τον είχαν ξεχάσει. Διάβαζα μια παλαιότερη συνέντευξη του Luke Morley των Thunder (περιοδικό Classic Rock τεύχος 160) που έλεγε ότι είχαν  κλείσει περιοδεία στην Αμερική με τον David Lee Roth, την εποχή που είχαν κυκλοφορήσει  το πρώτο τους άλμπουμ Back Street Symphony το οποίο στην Αμερική είχε πουλήσει 250.000 αντίτυπα χωρίς καν να έχουν εμφανιστεί εκεί και δύο ημέρες πριν πετάξουν από την Αγγλία για την Αμερική τους ειδοποίησαν ότι η περιοδεία αναβάλλεται λόγω χαμηλής προπώλησης. Ο λόγος; Γιατί ξαφνικά το ραδιόφωνο άρχισε να παίζει Soundgarden, Alice in Chains, Screaming Trees και Pearl Jam, ξεχνώντας σε μια νύχτα τους hairy metal ήρωες.
Παρ’ όλο ότι ο κόσμος αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι θεωρούν, λανθασμένα, το grunge παρθενογένεση(!) σχεδόν όλα τα μετέπειτα μεγάλα ονόματα του είχαν για πρότυπα τα heavy συγκροτήματα. Οι Soundgarden τους Black Sabbath, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές στο άλμπουμ τους Badmotorfinger (1991) και μετά, οι Smashing Pumpkins με το Gish έχουν στοιχεία από Thin Lizzy αλλά και  Queen, οι Alice in Chains στο Facelift (1990) έχουν  στοιχεία από Van Halen και μάλιστα έντονα, οι Mother Love Bone πριν ηχογραφήσουν το μοναδικό τους άλμπουμ άκουσαν την αφρόκρεμα του κλασικού rock….Δεν θα γράψω όλα, αλλά σχεδόν όλα τα grunge συγκροτήματα είχαν hard rock  background! Όμως με τη σειρά του grunge χαλάρωσε και στη θέση του ήλθαν τα alternative rock , nu metal κι η χλιαρή rock σκηνή που επικρατεί έως σήμερα. Αλλά και με το punk δεν έγινε έτσι; Η έκρηξη του κράτησε για 2, 3 χρόνια και μετά το new wave και οι punk ήρωες έμειναν με τις παραμάνες.
Σήμερα η μουσική βρίσκετε σε ένα τέλμα. Η soul που μετεξελίχθηκε σεR&B, το σκληρόπετσο rap που μετεξελίχθηκε σε ένα κράμαR&Bκαι rap, που εξελίχθηκε στην trap και το rock που είναι χωρίς αντίκρυσμα. Ο κανόνας λέει ότι η μουσική αλλάζει και περιμένω μια αλλαγή σίγουρα σε πολύ διαφορετικό ύφος από αυτό που ακούμε σήμερα. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/3/81
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου