ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ DUST;

Το συγκρότημα των Dust σχηματίστηκε το 1969 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, όταν  στην παρέα των Richie Wise (κιθάρα/φωνή) & Marc Bell (τύμπανα) προσετέθη ο μπασίστας/κιθαρίστας Kenny Aaronson.
Ο ήχος τους hard rock και πρώιμος heavy metal σε κάποια σημεία είναι επηρεασμένος από τις βρετανικές μπάντες οι οποίες κυριαρχούσαν στη αυγή της δεκαετίας του ‘70.

Σύμφωνα με τον μπασίστα Aaronson: ‘’Προσπαθούσαμε να γίνουμε Cream, Jethro Tull ή Jimi Hendrix’’, ενώ ο κιθαρίστας Wise συμπληρώνει: ‘’Ήμασταν επηρεασμένοι από τo σύνολο της βρετανικής μουσικής σκηνής. Επάνω στη σκηνή παίζαμε γρήγορα και πολύ δυνατά αλλά στο studio δοκιμάζαμε και άλλα πράγματα. Δεν δίστασα να συνθέσω κομμάτι έχοντας τους Procol Harum στο μυαλό μου.’’ Το τέταρτο -και εκτός σκηνής- μέλος της μπάντας ήταν ο Kenny Kerner, ο οποίος συνεισέφερε ως παραγωγός, εκπρόσωπος (manager) & στιχουργός.
Ο πρώτος ομότιτλος δίσκος τους κυκλοφόρησε το 1971 (από την Kama Sutra Records , όπως και ο δεύτερος ένα χρόνο μετά, με τίτλο ‘’Hard Attack’’. Κανένα από τα δύο άλμπουμ δεν σημειώσε επιτυχία και δεν μπήκε καν στα πρώτα 200 άλμπουμ του Billboard.
Το εξώφυλλο στον δεύτερο δίσκο είναι δουλειά του Frank Frazetta, τον οποίο έχουν τιμήσει ιδιαιτέρως οι Molly Hatchet επιλέγοντας δουλειές του για τις δικές τους κυκλοφορίες. Αν και ο Wise ξεκίνησε τη σύνθεση κομματιών για έναν τρίτο δίσκο, το συγκρότημα διαλύθηκε, λόγω αφενός ελλιπούς προώθησης από την εταιρεία τους και αφετέρου λόγω του ενδιαφέροντος του για την παραγωγή δίσκων.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: ‘’Είχα μόλις νυμφευθεί και επιζητούσα περισσότερο μία δομημένη ζωή. Ένιωθα υπέροχα να βρίσκομαι στο studio παρά ως μέλος συγκροτήματος.’’

Οι δύο δίσκοι των Dust επανακυκλοφόρησαν το 2013 σε cd set με τον τίτλο ‘’Hard Attack / Dust’’ (Legacy Recordings) και σε βινύλιο για την Record Store Day.

TRIVIA:
• Οι Wise & Kerner έκαναν την παραγωγή στους δύο πρώτους δίσκους των Kiss.
• Ο Kenny Aaronson, μετά τους Dust, ηχογράφησε με τους Stories, οι οποίοι έφθασαν στο Νο. 1 με την διασκευή τους στο ‘’Brother Louie’’ των Hot Chocolate. Επίσης έχει ηχογραφήσει και περιοδεύσει με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως Billy Idol, Joan Jett, Hall and Oates, Rick Derringer, Blue Oyster Cult, HSAHS, Mountain κ.α. Θεωρείται από τους κορυφαίους μπασίστες με πολύ μεγάλη ζήτηση.
• Ο Marc Bell ενσωματώθηκε αρχικά στους Richard Hell & the Voidoids πριν καταλήξει στους Ramones λαμβάνοντας το όνομα Marky Ramone.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
20/4/17
Το εξαιρετικό εξώφυλλο του Hard Attack φιλοτεχνημένο από τον Frank Frazetta
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου