ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ PAT BENATAR;

Μετά από 14 χρόνια απουσίας, η Pat Benatar επιστρέφει με ένα καινούργιο τραγούδι, που τιτλοφορείται “Shine” κι έχει συνθέσει η ίδια, ο σύζυγός της κιθαρίστας Neil Giraldo κι η Linda Perry των 4 Non Blondes. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του “Shine’ προσφέρονται σε μια ΜΚΟ που υποστηρίζει τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν καριέρα στο δημόσιο.
Να θυμηθούμε όμως τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της, που ξεκίνησε το 1979 με το single "Heartbreaker" και συνεχίστηκε έως το 2003 που κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ της. Η Patricia Mae Andrzejewski όπως είναι το κανονικό της όνομα σπούδασε φωνητική (είναι σοπράνο) κι από μικρή είχε δείξει την κλίση της στη μουσική και στο θέατρο. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, εργαζόταν σαν ταμίας σε τράπεζα έως και το 1971, όπου επηρεασμένη από την Liza Minelli, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, ξεκινώντας να δουλεύει σε nightclubs. H συμμετοχή της στο rock musical The Zinger τη βοήθησε να βελτιώσει την τεχνική της αλλά και να την γνωρίσει περισσότερος κόσμος. Εκτός από τις θεατρικές εμφανίσεις, άρχισε να κάνει ραδιοφωνικά σποτς και να στέλνει demos σε δισκογραφικές εταιρείες. Την άκουσε ο Terry Ellis (πρώην manager των Jethro Tull) και συνιδιοκτήτης της Chrysalis Records και την υπέγραψε!
Η Benatar στάθηκε πολύ τυχερή, αφού ο Ellis τη συνέστησε στον παραγωγό Mike Chapman, που έως τότε είχε κάνει μεγάλες επιτυχίες στην Αμερική με τους Blondie και Knack. Στο πρώτο άλμπουμ της In the Heat of the Night (Νο 12 Αμερική 1979) της έκανε παραγωγή  σε 3 κομμάτια, ενώ με τη σειρά του της συνέστησε σαν μηχανικό ήχου τον Peter Coleman. Ο Chapman, σε συνεργασία με τον συνεργάτη του Nicky Chinn, επέλεξε μια σειρά τραγουδιών, 5 από τα οποία είναι διασκευές. 
Το άλμπουμ εκτός από το "Heartbreaker" (No 23) που είναι κι η μεγαλύτερη επιτυχία της, έβγαλε πολλά καλά κομμάτια. Διασκευές είναι τα "If You Think You Know How to Love Me" των Smokie, που είχε κυκλοφορήσει το 1975 και μπορείτε να το βρείτε στο άλμπουμ τους Chaging all theTime, "In the Heat of the Night" και πάλι των Smokie, το "I need a lover" (πρώτη εκτέλεση John Mellencamp), "Don't Let It Show" (πρώτη εκτέλεση και καλύτερη αυτή των Alan Parsons Project) και το "No You Don't" των Sweet. Δεν είναι τυχαίο, που τρία από τα προαναφερόμενα είναι συνθέσεις των Chapman/Chinn που στην Μ. Βρετανία είχαν πολλές επιτυχίες εκείνη την εποχή.
 Μετά το "Heartbreaker", και το "We Live for Love" κυκλοφόρησε σε single (No 27 Αμερική). Μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ, η Pat Benatar κατακτά την Αμερική αλλά και την Ευρώπη. Από άγνωστη τραγουδίστρια/ηθοποιός σε θέατρα, μεταμορφώνεται σε ένα φωτεινό πρόσωπο της pop-rock μουσικής με το  "In the Heat of the Night" να ξεπερνά το 1.000.000 αντίτυπα.
Με τον Neil Giraldo, τέλη δεκαετίας του 70.
Πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο άλμπουμ της, αξίζει να διαβάσετε το πώς γνώρισε τον κιθαρίστα και μετέπειτα σύζυγό της Neil "Spyder" Giraldo. Η Benatar είχε ζητήσει να κάνει audition για κιθαρίστα κι ένας από τους πολλούς που παρουσιάστηκαν ήταν κι ο Giraldo. Όμως δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση, γιατί είχε έλθει χωρίς κιθάρα και περίμενε να του δώσουν μια εκεί! Παρ' όλη την αρχική αρνητική εντύπωση, η Benatar εκτίμησε το ταλέντο του και ζήτησε να τον ξανακούσει. Αυτή την φορά ο Giraldo ήρθε με κιθάρα και πήρε τη θέση. Βέβαια, αργότερα ομολόγησε ότι της άρεσε και ένας λόγος που τον προτίμησε ήταν κι αυτός!
Το Crimes of Passion (No2 Αμερική 1980) ήταν πολύ καλύτερο από το  "In the Heat of the Night" και σταμάτησε στο Νο2 του αμερικάνικου chart, βρίσκοντας μπροστά του το Double Fantasy του John Lennon. Έβγαλε τις επιτυχίες "Hit me with your best shot" (No. 9), "You better run" (No. 42, πρώτη εκτέλεση Young Rascals) και "Treat me right" (No. 18). Σαν άλμπουμ, από κάθε άποψη ήταν πολύ καλό και μόνο στην Αμερική ξεπέρασε τα 4.000.000 αντίτυπα με το "Hit Me with Your Best Shot" να ξεπερνά το 1.000.000 αντίτυπα σε singles και σαν κομμάτι έγινε πολύ δημοφιλές στα παιχνίδια baseball και Soccer λόγω των στίχων του! 

 

Η επιτυχία για την Pat Benatar συνεχίστηκε με την κυκλοφορία καλών άλμπουμ όπως το PreciousTime (Νο1 Αμερική 1981) που έβγαλε την επιτυχία "Fire and Ice"(Νο 17 Αμερική), Get Nervous (Νο 4 Αμερική), Live from Earth (Νο13 Αμερική), που ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της 'Get Nervous' world tour του 1982 κι ήταν sold out. To άλμπουμ περιέχει και 2 studio τραγούδια, τα "Lipstick Lies"και "Love is a Battlefield" (No 5 Αμερική). Ειδικά αυτό το τραγούδι, σύνθεση των Holly Knight και Mike Chapman, γράφτηκε σαν μπαλάντα, αλλά όταν το άκουσε ο Neil Giraldo τού άλλαξε το ρυθμό και το έκανε uptempo. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, αφού το τραγούδι σταμάτησε στο Νο 5 του αμερικάνικου chart ξεπερνώντας το 1.000.000 αντίτυπα σε singles! H επιτυχία της συνεχίζεται με το πέμπτο άλμπουμ, το Τropico (Νο 14 Αμερική 1984) που έβγαλε την επιτυχία "We Belong". To Τropico σηματοδοτεί μια αλλαγή στη μουσική κατεύθυνσή  της, αφού μαζί με τον Giraldo αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους το poprock και να στραφούν σε πιο ώριμο ύφος. Το Seven the Hard Way (No 26 Αμερική  1985) πούλησε μόνο(!) 600.000 αντίτυπα και δεν φάνηκε να δικαιώνει τη στροφή που ήθελαν να κάνουν στον ήχο τους. Παρ' όλα αυτά, το άλμπουμ σώθηκε από τα δύο καλά τραγούδια της "Invincible" και "Sex as a Weapon".
Αθάνατα 8ο's.
Η στροφή που αποφάσισαν οι Benatar και Giraldo αρχίζει να φαίνεται στο άλμπουμ True Love (1991), που περιέχει και καινούργια κομμάτια αλλά και διασκευές blues (B.B. King, Tampa Red, "Obie" Jessie κ.α) και συνεχίζεται στο Innamorata (1997) που πούλησε μόνο 70.000 αντίτυπα (πού είναι οι πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι της δεκαετίας του 80;) αλλά μάλλον είναι το καλύτερο μετά την απόφασή της να αλλάξει καριέρα.
Υπάρχουν πολλές συλλογές που μπορούν να σας καλύψουν, αλλά νομίζω ότι η αξιολογότερη είναι το 2 cd, 1 dvd  Greatest Hits&Live from Earth+ Choice Cuts DVD (2007), με το πρώτο cd να περιέχει 20  επιτυχίες της (όλες), το δεύτερο να είναι το Live from Earth άλμπουμ της και το dvd να περιέχει 29 video με όλα τα hits της!

Με τον Giraldo σήμερα.
TRIVIA
H Pat Benatar είναι ιδιαιτέρα ευαισθητοποιημένη στην κακοποίηση των παιδιών  αλλά και στην ισότητα των δύο φύλων.
Τα πρώτα χρόνια που άρχισε να μεταδίδει το MTV,  τα video της είχαν πολύ airplay ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που το  έπαιξε video και συγκεκριμένα το "You Better Run". 

 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
•"In the Heat of the Night (1979)
• Crimes of Passion (1980)
• Innamorata (1997)
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/2/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου