ΠΕΘΑΝΕ Ο GREG LAKE

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών χτυπημένος από καρκίνο ο μπασίστας, κιθαρίστας και τραγουδιστής των Emerson Lake & Palmer, Greg Lake! Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον manager του Stewart Young. Το 1967 ηχογράφησε το πρώτο single του με τους Shame (Don't Go Away Little Girl/Dreams Don't Bother Me), ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε με τους Shy Limbs το single Reputation/Love (1968, όπου παίζει μόνο στο Love).

Με τους King Crimson, τρίτος από αριστερά, όρθιος.
Ο Lake ήταν φίλος από τα γυμνασιακά χρόνια με τον Robert Fripp κι έτσι έγινε μέλος του συγκροτήματος King Crimson παίζοντας μπάσο και τραγουδώντας, ενώ συμμετείχε σαν συνθέτης σε όλα τα τραγούδια του πρώτου ιστορικού άλμπουμ τους που περιέχει το Epitaph (τραγουδά ο Lake). Στο δεύτερο άλμπουμ των King Crimson, In the Wake of Poseidon (1970) συμμετέχει μόνο σαν τραγουδιστής και εμφανίζεται μαζί τους στα live, όπου έπαιζαν με τους Nice του Keith Emerson. Οι δύο μουσικοί αποφασίζουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός καινούργιου σχήματος με τη συμμετοχή του ντράμερ Carl Palmer από το συγκρότημα Crazy World of Arthur Brown (o Palmer παίζει ντραμς στο Fire) και την ίδια χρονιά κυκλοφορούν το εξαιρετικό πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο τα ονόματά τους Emerson, Lake & Palmer. Ακολούθησαν άλλα 4 άλμπουμ, όλα μοναδικά δείγματα της progressive σκηνής, στην οποία οι Emerson, Lake & Palmer μαζί με τους King Crimson, Yes, Genesis και Pink Floyd είναι οι πυλώνες! Η κυκλοφορία του άλμπουμ Works V1 (1977) βρίσκει το συγκρότημα σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι, με τα 3 μέλη να μοιράζονται από μια πλευρά του διπλού άλμπουμ και στη τέταρτη να παίζουν κι οι τρεις μαζί. Από εκεί κυκλοφόρησε το single “C’ est la vie» (σύνθεση των Lake και Pete Sinfield) με έντονα μελαγχολικό ύφος, ακορντεόν που θυμίζει γαλλική μελωδία του μεσοπολέμου και τον Lake να το τραγουδά με τη ζεστή φωνή του, το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο. Το 1975 ο Lake είχε κυκλοφορήσει μόνος του, χωρίς τους Emerson Lake and Palmer, το single "I Believe in Father Christmas" (Νο2 UK), με τους στίχους να μιλούν κατά της εμπορευματοποίησης των Χριστουγέννων. Οι στίχοι, γραμμένοι από τον Pete Sinfield, παρερμηνεύτηκαν ότι μιλούν κατά του πνεύματος του Χριστουγέννων, κάτι το οποίο ο Lake διέψευσε, λέγοντας ότι πιστεύει στα Χριστούγεννα. Το κομμάτι σταμάτησε στο Νo 2 του αγγλικού chart, έχοντας μπροστά του το “Bohemian Rhapsody” των Queen!
Η μελαγχολία αλλά και η ερμηνεία του Lake, δεν χάθηκαν από την ολοκληρωτική μουσική του Hammond και των πολλών άλλων πλήκτρων του μέγιστου Keith Emerson, αλλά αντίθετα, έκαναν τη διαφορά σε κάθε άλμπουμ τους. Το "Lucky Man" στο πρώτο άλμπουμ τους, το "From the Beginning" στο Trilogy, και "Still…you turn me on” στο Brain Salad Surgery, είναι πανέμορφα και χαρακτηριστικά δείγματα μουσικής λεπτότητας. Οι Emerson, Lake & Palmer διαλύθηκαν μετά την κυκλοφορία του Love Beach (1978) κι επανασυνδέθηκαν αρκετές φορές χωρίς επιτυχία. Το τελευταίο studio άλμπουμ τους ήταν το In The Hot Seat (1994). Είχε συμμετάσχει παίζοντας το Karn Evil 9 σε σειρά συναυλιών με τους Trans Siberian Orchestra, ενώ στο άλμπουμ τους Night Castle (2009) παίζει μπάσο στο ομώνυμο κομμάτι.Ο Greg Lake είχε προσωπική καριέρα μετά τη διάλυση των Emerson Lake and Palmer, κυκλοφορόντας δυο άλμπουμ, τα Greg Lake (1981) με τη συμμετοχή του Gary Moore,και Manoeuvres (1985), και πάλι μαζί με τον Gary Moore, και πρόσφατα το Ride the Tiger (2015) με τον Geoff Downes.To 2010 έγινε η τελευταία προσπάθεια επανασύνδεσης των Emerson, Lake & Palmer, όπου έπαιξαν στο High Voltage Festival, που διοργάνωσε το περιοδικό Classic Rock, απ’ όπου κυκλοφόρησε το live άλμπουμ «High Voltage». Να θυμίσουμε ότι στις 11 Μαρτίου 2016 είχε αυτοκτονήσει ο οργανίστας Keith Emerson! (διάβασε εδώ).

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου