ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ O KEITH EMERSON.

Νεκρός βρέθηκε σε ηλικία 71 ετών ο οργανίστας των Emerson, Lake and Palmer, Keith Emerson. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από μια εκφυλιστική ασθένεια των νεύρων του δεξιού χεριού του κι αυτό τον υποχρέωνε να παίζει τα πλήκτρα με μόνο τα 8 δάκτυλα, με αποτέλεσμα να έχει διαρκώς νεύρα και να πάθει κατάθλιψη. Το 2010 έκανε εγχείρηση γιατί διαγνώστηκε με εκκολπωματίτιδα ( φλεγμονώδης μικροβιακής αιτιολογίας επιπλοκή, που ανιχνεύεται στο παχύ έντερο). Βρέθηκε από τη σύντροφό του στο σπίτι τους στη Santa Monica, California με μια σφαίρα στο κεφάλι, γεγονός που επιβεβαιωθήκε από την αστυνομία. Ο μεγάλος του progressive, Keith Emerson ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας σε διάφορα σχήματα όπως Keith Emerson Trio, John Brown's Bodies, Gary Farr and the T-Bones, V.I.P’s , P.P. Arnold  για να σχηματίσει το 1967 τους Nice που αρχικά έπαιζαν σαν συγκρότημα που συνόδευε την τραγουδίστρια P.P. Arnold. Σύντομα αποδεσμευτήκαν από την P.P.Arnold και ηχογράφησαν το1967 το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο The Thoughts of Emerlist Davjack (ο τίτλος προέρχεται από τα ονόματα των μελών  Keith Emerson, David O’ List, Brian Davidsonκαι Lee Jackson) που έθεσε το θεμέλιο λίθο της progressive μουσικής. Αμέσως ξεχώρισε το ταλέντο του αλλά και το παίξιμό του που συνδύαζε φαντασία και κλασσική μουσική.
Ακολούθησαν τα άλμπουμ Ars Longa Vita Brevis ( 1968 ο τίτλος προέρχεται από το ακρωνύμιο της φράσης του Ιπποκράτη Art is Long, life is short), Nice ( 1969), Five Bridges(1970) κι Elegy (1971). Η διασκευή της σύνθεσης του Leonard Bernstein  "America" έγινε το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι τους , ειδικά στις συναυλίες τους στην Αμερική, όπου κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους την ώρα που το έπαιζαν έκαιγαν μια αμερικάνικη σημαία, προξενώντας τη σύλληψή τους, πράγμα που τους έκανε ακόμα πιο γνωστούς! Το 1979 έφυγε από τους Nice (στην ουσία τους διέλυσε) και σχημάτισε με τους Greg Lake (μπάσο/κιθάρα/τραγούδι) και Carl Palmer (ντραμς) τους Emerson, Lake and Palmer που έμελλε μαζί με τους Pink Floyd, Genesis, King Crimson και Yes να είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του progressive rock. Η εμφάνισή τους στο Isle of Wight Festival (29 Αυγούστου 1970) κατέβασε τη σημαία εκκίνησης σ  ένα ταξίδι γεμάτο μελωδίες, κλασική μουσική, υπερβολές αλλά και συναίσθημα. Οι Emerson, Lake and Palmer, δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκαν σαν supergroup, αφού ο Greg Lake ήταν μπασίστας και τραγουδιστής στους King Crimson (τραγουδάει στο Epitaph!) κι ο Carl; Palmer έπαιζε ντραμς στο συγκρότημα του Arthur Brown (παίζει στο κλασικό Fire). To εξαιρετικό πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους διαδέχτηκε το Tarkus κι ακολούθησαν τα Trilogy, Brain Salad Surgery, Pictures at an Exhibition(βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Mussorgsky) Works I και Works IΙ, Love Beach, όπου και διαλύθηκαν για πρώτη φορά. Το 1992 επανασχηματίστηκαν και ηχογράφησαν το  Black Moon και το 1994 το In the Hot Seat για να διαλυθούν  το 1994.
Το 1986 σχημάτισε τους Emerson, Lake & Powell με τον μεγάλο  Cozy Powell στη θέση του Carl Palmer, ενώ το 1988 τους 3 ηχογραφώντας ένα και μοναδικό άλμπουμ , το «To the Power of Three» με τον Robert Berry τραγούδι, μπάσο και κιθάρα και τον Carl Palmer  ντραμς! Ο Keith Emerson έχει μεγάλη προσωπική δισκογραφία ενώ έγραψε μουσική για soundtracks, ενώ πιο πρόσφατες δουλειές του είναι το άλμπουμ των Keith Emerson Band με τον Marc Bonilla μπάσο/ τραγούδι και τον Greg Bissonette ντραμς και το Live from California  Boys Club με τον Marc Bonilla και τον Glenn Hughes!



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου