ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ MAMA CASS (Mamas & Papas)


 Τους Mamas & Papas φαντάζομαι ότι τους ξέρετε (αν όχι, πατήστε εδώ να θυμηθείτε την ιστορία τους ). Ήταν ένα μυθικό αμερικάνικο φωνητικό συγκρότημα, που μεσουράνησε στην εποχή του χίπικου κινήματος, αποτέλεσε μάλιστα τον τροχιοδείκτη της αντικουλτούρας των ’60. Μέλη του ήταν ο John και η Michelle Philips, ο Denny Doherty και η Cass Elliot, τέσσερεις μοναδικοί εκτελεστές, που στα λίγα χρόνια που διήρκεσαν ως γκρουπ (1965-1968), μας χάρισαν αλησμόνητες επιτυχίες, όπως το Monday Monday και το California Dreamin’. Και παρόλο, που ο John Philips ήταν ο ιθύνων νους του συγκροτήματος και που η γυναίκα του, Michelle Philips, ήταν μια κοπέλα σπάνιας ομορφιάς, η πιο χαρακτηριστική μορφή των Mamas & Papas, το «σήμα κατατεθέν» τους θα λέγαμε, ήταν η Cass Elliot, διάσημη με το παρατσούκλι Mama Cass, που ξεχώριζε αμέσως για την υπέροχη φωνή της, αλλά και τα παραπανίσια κιλά της. 

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙ Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ

 Η οποία Mama Cass πέθανε πρόωρα, σε ηλικία 32 ετών, πάνω στο ζενίθ της καριέρας της, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ή μάλλον, όχι αδιευκρίνιστες. Το πόρισμα του ιατροδικαστή ήταν σαφές: Καρδιακή προσβολή! Χωρίς μάλιστα, να εντοπιστούν ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό της. Όπως, όμως, συμβαίνει συνήθως με τις διασημότητες, επικράτησε ο αστικός μύθος, που ήθελε την Cass Elliot να πεθαίνει από πνιγμό, την ώρα που καταβρόχθιζε ένα σάντουιτς με ζαμπόν!
Η Owen Vanessa Elliot, η κόρη της Mama Cass, ήταν μόλις 7 χρονών, όταν συνέβη το μοιραίο, όμως θυμάται έντονα τα γεγονότα. Βρίσκονταν στο Λονδίνο τότε (1974), όπου η Cass είχε έρθει, ακολουθώντας τις προοπτικές μιας πολλά υποσχόμενης σόλο καριέρας. Για το διάστημα της παραμονής τους στο Λονδίνο, φιλοξενήθηκαν από τον τραγουδιστή Harry Nilsson στο διαμέρισμά του στο Mayfair. (Πρόκειται για το ίδιο διαμέρισμα, όπου βρήκε τον θάνατο ο Keith Moon των Who, 4 χρόνια αργότερα, επίσης σε ηλικία 32 ετών!). Αμέσως μόλις τακτοποιήθηκε στο διαμέρισμα, η Cass πήγε σε ένα πάρτι που είχαν διοργανώσει προς τιμήν της, απ’ το οποίο επέστρεψε 36 ώρες αργότερα! Φτάνοντας στο διαμέρισμα, πείναγε πολύ, οπότε η βοηθός της τής έφτιαξε ένα σάντουιτς με ζαμπόν, που όμως έμεινε άθικτο, γιατί στο μεταξύ η Cass είχε αποκοιμηθεί. Και δυστυχώς, δεν ξαναξύπνησε απ’ αυτόν τον ύπνο.

Το βιβλίο της Owen Elliot Kugell
Πώς προέκυψε λοιπόν ο μύθος; «Ήταν κάτι ακατανόητο για εμένα», λέει η Owen Elliot, «ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις, που ερχόταν κάποιο παιδάκι στο σπίτι για να παίξουμε, κάποια μαμά θα βρισκόταν, που θα με ρώταγε αν αληθεύει ότι η μητέρα μου πνίγηκε από ένα σάντουιτς. Και με θύμωνε πολύ αυτό, γιατί δεν έφτανε που ήταν μια φριχτή ιστορία, ήταν και ψεύτικη! Και δεν άντεχα να βλέπω αυτή τη φήμη να διαιωνίζεται. Ήταν σκέτο βασανιστήριο». Κι όμως, χρειάστηκε να περάσουν 50 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της, για να μάθει επιτέλους η Owen ποιος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτό το ψέμα. Και προς μεγάλη της έκπληξη, τη φήμη αυτή την είχε διαδώσει η δημοσιογράφος Sue Cameron, η οποία ήταν πολύ φίλη της Cass! «Συζητούσα μαζί της», λέει η Owen, «και της έλεγα πόσο πολύ θα ήθελα να μάθω ποιος διέδωσε αυτή την ιστορία και μου απάντησε: ‘εγώ το έκανα’!». Μετά την αρχική έκπληξη, η Owen άκουσε την Sue Cameron να της περιγράφει τι ακριβώς συνέβη: «Μόλις έμαθε η Sue την τραγική είδηση, ενημέρωσε αμέσως τον μάνατζερ της μητέρας μου, τον Allan Carr. Εκείνος, θεωρώντας ότι όλοι θα σπεύσουν να θεωρήσουν την Cass Elliot ένα ακόμα θύμα των ναρκωτικών, όπως τόσους άλλους καλλιτέχνες, προτίμησε να μην αναφερθεί στην καρδιακή προσβολή.


Με το που άκουσε λοιπόν για το παρατημένο σάντουιτς, σκέφτηκε ότι η ιστορία τού πνιγμού θα ήταν πιο ευνοϊκή για την υστεροφημία της πελάτισσάς του, ακόμα και αν περιείχε και έναν υπαινιγμό για την (θρυλούμενη) λαιμαργία της μητέρας μου. Και με έναν απροσδόκητο τρόπο, τα κατάφερε! Και εγώ σήμερα, επιτέλους, το καταλαβαίνω. Και το βρίσκω πολύ λογικό».


 

ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

13/5/24

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου