IRON MAIDEN-SOMEWHERE IN TIME: ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ....


 Το τέλος της World Slavery Tour 1984–85, βρήκε τους Iron Maiden εξαντλημένους σωματικά και ψυχικά, γι αυτό κι ο Rod Smallwood τους έδωσε 6 μήνες άδεια (είχαν ζητήσει 1 χρόνο!). Όταν αισθάνθηκαν ότι είχαν …επανέλθει, αποσύρθηκαν στο νησάκι Jersey της Μάγχης για να δουλέψουν τα επόμενα τραγούδια τους, που ηχογράφησαν στο Compass Point στο Nassau στις Μπαχάμες (σ.σ ε! να μην κάνουμε κι ένα μπάνιο;) με τα φωνητικά και τις κιθάρες να  γράφονται στο Wisseloord της Ολλανδίας. Από τη μακροχρόνια World Slavery Tour, το μυαλό τους είχε αρχίσει να μην δουλεύει καλά(!), με τον Dickinson να γράφει ακουστικά κομμάτια(τύπου Stairway to Heaven), που ευτυχώς δεν έπεισαν τους υπόλοιπους ότι θα μπορούσαν να μπουν σε ένα δίσκο που στο εξώφυλλο έγραφε Iron Maiden. Έτσι όταν έφθασε η στιγμή για την τελική επιλογή των τραγουδιών, δεν υπήρχε κανένα με την υπογραφή του Dickinson, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιούν synthesizer (όσο επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν!). Κι αν ο Dickinson δεν είχε ούτε ένα δικό του τραγούδι στα 8 του Somewhere in Time, o Adrian Smith είχε 3 και μάλιστα τα καλύτερα (Wasted Years, Sea of Madness και Stranger in a Strange Land). Αλλά ας ξεκινήσουμε από το Caught Somewhere in Time που οι στίχοι του μιλούν για την περιπέτεια που ζει ένα άνθρωπος που προγραμματίζει λανθασμένα μια χρονομηχανή και οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από το βιβλίο του H.G. Wells, Timer Machine! Μουσικά μπορεί να μην έγινε hit αλλά είναι κομματάρα. Το Wasted Years ένα από τα κορυφαία τραγούδια τους με αισιόδοξους στίχους και all time sing along τραγούδι. Το Sea of Madness, έχει αλληγορικούς στίχους σχετικούς με την πορεία του κόσμου και μουσικά είναι απλά συμπαθητικός. Έως εκεί! Από τα αγαπημένα όλων μας το Heaven Can Wait Μιλάει για την μεταθανάτια εμπειρία και το λευκό φως στο βάθος του τούνελ. Τα χορωδιακά το εκτίναξαν και το έκαναν ένα από τα πιο αγαπημένα συναυλιακά τραγούδια τους. Το Loneliness of the Long Distance Runner (σ.σ. πάντα με υπέβαλλε ο τίτλος), έχει στο μέσο του περίπου ένα δυνατό πέρασμα από συνθεσάιζερ, ενώ πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο βιβλίο(1956) του Alan Sillitoe.


Άλλη κομματάρα! Stranger in a Strange Land, ίσως το καλύτερο τραγούδι που έγραψε ο Smith, με ένα εξ ίσου φοβερό σόλο. Οι στίχοι αναφέρονται σε έναν αρκτικό εξερευνητή που πεθαίνει και παγώνει. Μετά από εκατό χρόνια το σώμα του βρίσκεται διατηρημένο, με την έμπνευση να προέρχεται από μια συνομιλία που είχε ο Smith με έναν εξερευνητή που είχε παρόμοια εμπειρία ανακάλυψης ενός παγωμένου σώματος. Το Deja Vu, παρ΄ολη τη μελωδία του και την ορμητική μουσική του, περνάει απαρατήρητο για να φθάσουμε στο Alexander the Great, σύνθεση του Steve Harris που αναφέρεται στο Μεγάλο Στρατηλάτη. Πολύ καλός ο Dickinson δίνει μια άλλη οντότητα στους στίχους που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.
Near to the east
In a part of ancient Greece
In an ancient land called Macedonia
Was born a son
To Philip of Macedon
The legend, his name was Alexander
At the age of nineteen
He became the Macedon King
And he swore to free all of Asia Minor
By the Aegean Sea
Δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια και να αφήσετε τους στίχους να σας ταξιδέψουν. Αφηγηματικός ο Dickinson, καλπάζοντες οι υπόλοιποι, χαρίζουν ένα ύμνο που ζούμε  για να το ακούσουμε  live.    

To Somewhere in Time εξελίχθηκε σε ένα άλμπουμ ορόσημο τόσο για το συγκρότημα όσο και για το ίδιο το metal. Με τον Derek Riggs να φιλοτεχνεί ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα του συγκροτήματος, που μπορεί να είναι φορτωμένο αλλά όρεξη να έχεις να βλέπεις και να ερμηνεύεις και στο αυλάκι του δίσκου να ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο κομμάτια που έγιναν ύμνοι στη ζωή μας (από τότε έως σήμερα!), οι Iron Maiden συνυπέγραψαν ένα από τα soundtrack της ζωής μας.
TRIVIA

  • Οι ηχογραφήσεις και μίξεις διήρκεσαν 6 μήνες, με παραγωγό τον Martin Birch. Κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου 1986 (Νο3 Μ.Βρετανία, Νο 11 Αμερική). 
  • Μια απαραίτητη σημείωση για τα εξώφυλλα των βιβλίων που συνοδεύουν το άρθρο, αλλά και γενικότερα τα άρθρα του Rockmachine.gr. Επειδή τα περισσότερα είναι παλιά και έχουν εκδοθεί από πολλούς εκδοστικούς οίκους, το εικαστικό στο εξώφυλλο διαφέρει αλλά το περιεχόμενο είναι το ίδιο!

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Μετά από μια κουραστική περιοδεία που περιελάμβανε 151 συναυλίες, κυκλοφόρησαν το  Seventh Son of a Seventh Son(1988).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Φιλοτεχνημένο από τον Derek Riggs, το εξώφυλλο του Somewhere in Time βασίζεται στην ταινία Blade Runner και είναι ένα από τα καλύτερα στην ιστορία των metal δίσκων. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιστορία του εδώ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

26/4/24


Ο ΜΑΡΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ SOMEWHERE IN TIME
Υπάρχουν albums που σημαίνουν πολλά για κάποιους χωρίς, κατ’ ανάγκη να είναι τα αγαπημένα τους από το εκάστοτε συγκρότημα. Για μένα μία τέτοια περίπτωση αποτελεί το “Somewhere In Time” των Iron Maiden καθώς η κυκλοφορία του στις 29 Σεπτεμβρίου 1986 τύχαινε να συμπέσει πάνω στα 16 α γενέθλιά μου. Το “Somewhere In Time” είναι το πρώτο album των Iron Maiden μέχρι εκείνη την στιγμή που δεν πήρε αποθεωτικές κριτικές όταν κυκλοφορούσε καθώς η διάθεσή τους να επεκτείνουν τον ήχο τους χρησιμοποιώντας synth guitars δεν συνάντησε και την καλύτερη αποδοχή από οπαδούς και metal press. Ένα album που όμως ωρίμασε με πολύ
καλύτερο τρόπο απ’ ότι περίμενε κανείς καθώς χρόνο με τον χρόνο έβρισκε όλο και μεγαλύτερη αποδοχή ανάμεσα στις μετέπειτα γενιές οπαδών των Iron Maiden με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα αυτών να το θεωρούν ακόμα και το αγαπημένο τους album της Σιδηράς Παρθένου. Η τεράστια επιτυχία της πρόσφατης The Future Past περιοδείας όπου οι Iron Maiden αποφάσισαν να παίξουν κομμάτια από το εν λόγω album που δεν είχαν ποτέ ή είχαν καιρό να παίξουν live, αποτελεί την απόδειξη της άρρηκτης σχέσης που υπάρχει πλέον μεταξύ οπαδών και του 6 ου studio album του Βρετανικού Θηρίου.

O Μάρκος Σακελλαρίου είναι συντάκτης του Metal Hammer.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου