AC/DC-RAZORS EDGE: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ


  H είσοδος στη δεκαετία του 90 έγινε διστακτικά  για τους AC/DC, αφού το συγκρότημα είχε αφήσει πίσω του 3 μέτρια άλμπουμ, τα  Flick of the Switch (1983) και Fly on the Wall (1985) αλλά και το Blow Up Your Video(1987), που γρήγορα είχαν ξεχαστεί και το συγκρότημα πάσχιζε να ξανά βρει ρυθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Derek Shulman, ανώτερο στέλεχος της Atco Records (διάβασε Trivia), σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rock Candy(Dec. 2023/Jan 2024), έχει δηλώσει ότι οι χαμηλές πωλήσεις των τριών προαναφερόμενων άλμπουμ,  τους είχε βάλει σε σκέψεις ακόμα και να τους διώξουν από την εταιρεία. Εκείνο που χρειαζόντουσαν οι αδελφοί Young, που έχουν επωμιστεί όλο το συνθετικό και στιχουργικό βάρος των καινούργιων τραγουδιών, είναι μια ενέργεια, ένας ούριος άνεμος που θα τους επαναφέρει στο δρόμο της επιτυχίας και στις αλκυονίδες ημέρες των Black in Black και For those about to Rock. Εκείνο που ανησυχούσε τους ανθρώπους της εταιρείας τους δεν ήταν απλά η εμπορική αποτυχία, αλλά η έλλειψη συνθετικής δυνότητας, που ήταν εμφανέστατη! Ήδη από το 1985, είχαν μια αλλαγή στη σύνθεση τους, με τον Simon Wright να έχει πάρει τη θέση του Phil Rudd στα ντραμς και τώρα να αποχωρεί για να προσχωρήσει στους Dio και τη θέση να παίρνει ο Ουαλός Chris Slade (Uriah Heep, Manfred Mann’s Earth Band, Firm, Tom Jones, Tomorrow Asia κ.α.). Οι  Brian Johnson, Angus και Malcolm Young, Cliff Williams και Chris Slade με παραγωγό τον Καναδό Bruce Fairbairn, μπήκαν στο Little Mountain Sound του Βανκούβερ, αποφασισμένοι να αφήσουν πίσω τους τα τρία μέτρια άλμπουμ (σ.σ. για να λέμε την αλήθεια, το Blow Up Your Video είναι το καλύτερο των τριών!) και να ξανά γίνουν οι AC/DC που ξέραμε.   
Το Thunderstruck, βασίστηκε σε ένα riff του Angus που εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα της hard rock μουσικής. Μόλις μπήκαν οι στίχοι κι ο τίτλος, ήταν θέμα χρόνου να γίνει anthem. Σύμφωνα με τον Chris Slade, o Fairbairn ήταν αυτός που πρότεινε να μπει η λέξη “thunder” στους στίχους και να επαναληφθεί! ”. Το video γυρίστηκε τον Αύγουστο του 1990 στο Brixton Academy του Λονδίνου σε σκηνοθεσία του David Mallet. Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, είχε δοθεί σε όλο το κοινό ένα λευκό T-shirt που έγραφε "AC/DC – I was Thunderstruck" και πίσω το όνομα του συγκροτήματος και την ημερομηνία. Super collector’s item! O χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας των Video μάς θυμίζει ότι ο David Mallet έχει γυρίσει περισσότερα από 100(!) μουσικά video κι άλλα τόσες βιντεοσυναυλίες, ενώ έχει σκηνοθετήσει 2 μόνο ταινίες, το Cats (1998) και Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat(1999).


Τα Moneytalks και Are You Ready, ήλθαν να επιβεβαιώσουν ότι οι AC/DC έχουν ξεπεράσει την όποια κρίση και το άλμπουμ που κρατούσαμε στα χέρια μας να είναι ένα από τα καλύτερα τους. Οι άνθρωποι της Atlantic είχαν προτείνει σαν πρώτο single το Moneytalks αλλά οι  Angus και Malcolm επέμεναν να κυκλοφορήσουν το Thunderstruck. Τότε,  που υπήρχε πολύ δυνατή αγορά μικρού δίσκου (single) ήταν πολύ σημαντικό ποιο τραγούδι θα κυκλοφορούσε σε μικρό δίσκο, γιατί η πορεία του άλμπουμ επηρεαζόταν άμεσα από την επιτυχία του και το airplay των ραδιοσταθμών.
Αξίζει να μείνουμε στο Mistress for Christmas που οι στίχοι του αναφέρονται στον Aμερικάνο μεγιστάνα(τότε δεν είχε γίνει ακόμα Προέδρος) Donald Trump και στο γάμο του με την ηθοποιό και τηλεπερσόνα (σ.σ. πόσο ηλίθια ακούγεται αυτή η ιδιότητα!) Marla Maples. Ο γάμος τους ήταν πρωτοσέλιδο σ’ όλα τα έντυπα, κράτησε 6 χρόνια και στοίχισε στον Trump ένα διαζύγιο μερικών εκατομμυρίων. Σήμερα ο Angus Young λέει ότι το Mistress for Christmas είναι ένα από τα χειρότερα τραγούδια που έγραψαν και τονίζει ότι οι AC/DC ήταν και παραμένουν ένα απολιτικοποιημένο συγκρότημα.  


  TRIVIA

  • To Razors Edge είναι το μοναδικό άλμπουμ στο οποίο παίζει ντραμς ο Chris Slade και με όσες συνεντεύξεις του έχω διαβάσει, ποτέ δεν ξεπέρασε το γεγονός  ότι οι αδελφοί Young δεν τον κράτησαν!
  • Το όνομα του παραγωγού Bruce Fairbairn (1949–1999) ήταν ένα από τα βαρύτερα στο χώρο, έχοντας δουλέψει στα άλμπουμ των Bon Jovi, Slippery When Wet και New Jersey, Aerosmith (Permanent Vacation, Pump και Get a Grip),Balance (Van Halen) αλλά και Scorpions, Chicago, The Cranberries, INXS, Kiss ακόμα και Yes. ΄Επαιζε τρομπέτα και ήταν μέλος Prism στο πρώτο άλμπουμ τους που πούλησε μόνο στον Καναδά, 100,000 αντίτυπα. Αποχώρησε για να ασχοληθεί με την παραγωγή.
  • Το αμερικάνικο περιοδικό όταν παρουσίασε την κριτική για το δίσκο, είχε γράψει «an album without a single new idea”!!!
  • Σε μια συνέντευξη, ο Angus Young ρωτήθηκε αν «έχουν ηχογραφήσει 14 διαφορετικές εκτελέσεις ολόκληρου του άλμπουμ» κι αυτός το διέψευσε οργισμένος,  απαντώντας «ψέματα, το ηχογραφήσαμε 15 φορές».  
  •  O Σκοτσέζος Derek Shulman, έγινε γνωστός σαν μέλος των Gentle Giant, με τους οποίους ηχογράφησε 11 studio άλμπουμ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, άρχισε να εργάζεται record executive/A&R στην PolyGram Records όπου υπέγραψε τους Bon Jovi, Dan Reed Network, Cinderella, Kingdom Come, Enuff Z'nuff κ.α. Το 1988 ανέλαβε Πρόεδρος και CEO της Atco Records με πρώτο συγκρότημα που υπέγραψε να είναι οι Tangier για να ακολουθήσουν οι Dream Theater και Pantera. Ήταν από τους ανθρώπους που αναζωογόνησαν τις καριέρες των AC/DC και Bad Company. Στη συνέχεια έγινε Πρόεδρος της Roadrunner Records, υπογράφοντας τους Slipknot και Nickelback. Θέλετε κι άλλα;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/2/24

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ RAZORS EDGE

Μαζί με το Painkiller των Judas Priest, το The Razors Edge είναι το μεγαλύτερο come back στην ιστορία του hard rock και metal ήχου! Μετά από τρία μέτρια άλμπουμ οι AC/DC μπαίνουν στα 90s ισοπεδώνοντας τα πάντα στο διάβα τους – το είχαν κάνει και στα 80s με το μεγαλειώδες Back In Black! Mάλιστα το καταφέρνουν με χαρακτηριστική άνεση χωρίς να αλλάξουν τίποτα μουσικά, ενώ και στιχουργικά συνεχίζουν να πραγματεύονται τα αγαπημένα τους θέματα. Στα 90s xιλιάδες νέοι ξεκίνησαν να ακούν hard rock ακούγοντας το Thunderstruck. Δεν είναι ότι το The Razors Edge δεν έχει αδύναμες στιγμές! Υπάρχουν όμως συνθέσεις όπως το Fire Your Guns και φυσικά το εμβληματικό Thunderstruck καθιστώντας πλημμέλημα την όποια αδυναμία.
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου