TO 'NOW AND THEN" ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ BEATLES Ή ΤΟΥ JOHN LENNON;


Τι στιγμές ζούμε! Στον 21ο αιώνα, οι Beatles και οι Rolling Stones, βρίσκονται στα Νο1 Αμερικής και Μ.Βρετανίας, οι μεν πρώτοι με καινούργιο τραγούδι οι μεν δεύτεροι με καινούργιο άλμπουμ! Σίγουρα έχετε ακούσει κι από τους δύο τα καινούργια τραγούδια τους, οπότε επιτρέψτε μου να γράψω κάποιες σκέψεις για το “Now and Then» των Beatles, μια (καραμπινάτη)σύνθεση του John Lennon από τη δεκαετία του 70. Το ηχογράφησε σε demo στο σπίτι του, στο κτίριο διαμερισμάτων Dakota, στο Manhattan, ακριβώς απέναντι από το Madison Square Garden, έμεινε στο ράφι μετά τη δολοφονία του το 1980 και μόλις το 1994 η Yoko Ono έδωσε 2 κασέτες στα υπόλοιπα μέλη (Paul McCartney, Ringo Starr και George Harrison), που περιείχαν 4 demo τραγούδια, τα «Free as a Bird» (συμπεριλήφθηκε στο Anthology και το «Real Love», συμπεριλήφθηκε στο Anthology 2), το «Grow Old with Me» που είχε ήδη κυκλοφορήσει στο μεταθανάτιο άλμπουμ του Lennon, Milk and Honey(1984) και το “Now and Then”. Τα 2 πρώτα, ήταν σε καλή μορφή, δουλευτήκαν κι όπως διαβάσατε συμπεριλήφθηκαν στις 2 συλλογές Antholoγy. Το “Now and Them” δεν ήταν σε καλή κατάσταση κι ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν τη φωνή κι έτσι, ενώ προσέθεσαν τη μουσική, δεν μπορούσαν να του δώσουν μια τελική μορφή και να το κάνουν κυκλοφορίσιμο. Άσε που δεν άρεσε στον George Harrison που τότε ζούσε.  Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η τεχνολογία το 1994, το έκανε η Artificial intelligence που τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσουν όλα τα τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν (ακουγόταν κι ένα βουητό), ενώ όπως δήλωσε ο παραγωγός Jeff Lynne (των Electric Light Orchestra) “είχε ένα ρεφρέν, αλλά σχεδόν δεν υπήρχαν στίχοι»! 

Όλα αυτά είναι η ιστορία πίσω από το τραγούδι και λίγο πολύ είναι γνωστά και δεν έγραψα αυτές τις γραμμές για αυτό το λόγο. Θα μείνω σε 2 στοιχεία: Το πρώτο είναι η χρησιμοποίηση της Artificial intelligence που ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ τι δρόμους ανοίγει, όχι υποχρεωτικά σκοτεινούς, αλλά σίγουρα δείχνει να ξεπερνά τον ίδιο τον άνθρωπο. Και δεύτερο, το “Now and Then” παρ όλο ότι έχει παρουσιαστεί σαν τραγούδι των Beatles, ΔΕΝ είναι αφού είναι σύνθεση/τραγούδι του John Lennon που γράφτηκε ΜΕΤΑ τη διάλυση των Beatles, άρα ανήκει στη προσωπική δισκογραφία του, κάτι που ακούγεται με την πρώτη ακρόαση του.
Για να κλείσω, θα αναφέρω ότι με το “Now and Then”, έκλεισε ο κύκλος των «χαμένων» τραγουδιών των Beatles που υπήρχαν σερ διάφορες ταινίες, κασέτες κλπ, αφήνοντας μας να ξανά ακούσουμε τα κλασικά αριστουργήματά τους, που όμοια δεν μπόρεσε να κάνει κανείς!
TO  VIDEO
To video επιμελήθηκε ο Peter Jackson, σκηνοθέτης των ταινιών «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» κι όπως θα δείτε, περιέχει κι  εικόνα από ακυκλοφόρητο υλικό που δόθηκε από τον πρώτο ντράμερ τους, Pete Best, σκηνές από τις ηχογραφήσεις του 1995, με υλικό από τον Harrison και βέβαια υλικό από τις σύγχρονες ηχογραφήσεις των McCartney και  Starr.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

9/11/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου