GRAΕMΕ EDGE BAND: ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ MOODY BLUES


O ντράμερ Graeme Charles Edge ήταν συνιδρυτικό μέλος των  Moody Blues και είχε συμβάλλει  σε αρκετά; Τραγούδια τους, γράφοντας στίχους ή καλύτερα ποιήματα. Το 1969 ήταν κι αυτός συνιδρυτικό μέλος της δισκογραφικής εταιρείας Threshold Records, που ίδρυσε το  αγγλικό συγκρότημα. Μετά το τέλος της περιοδείας των Moody Blues του 1974, το συγκρότημα αποσύρθηκε με τα μέλη του να ασχολούνται με προσωπικά σχήματα κι ο Edge σχημάτισε τους Graeme Edge Band με τη συμμετοχή των αδελφών Adrian Gurvitz κιθάρα/τραγούδι και Paul Gurvitz μπάσο, γνωστοί από τη συμμετοχή τους στους Gun, Three Man Army και Baker Gurvitz Army) όπου ηχογράφησαν 2 άλμπουμ. Αρχικά  κυκλοφόρησαν το μικρό δίσκο "We Like To Do it"(1974) κι ακολούθησε το  πρώτο άλμπουμ με τίτλο Kick Off Your Muddy Boots (No107 Αμερική) όπου εκτός των Graeme Edge ντραμς και Adrian Gurvitz κιθάρα/τραγούδι, Paul Gurvitz μπάσο, πλήκτρα έπαιζε ο Mickey Gallagher ενώ  το εξώφυλλο που ήταν διπλό (gatefold, αυτή στην κεντρική φωτογρφία του άρθρου), φιλοτέχνησε ο Joe Petagno ο οποίος φιλοτέχνησε και τα εξώφυλλα των πρώτων δύο άλμπουμ των The Baker Gurvitz Army. Φωνητικά κάνει το μέλος των Moody Blues, Ray Thomas. Δύο χρόνια αργότερα, ακολούθησε το Paradise Ballroom(1977, Νο 164 Αμερική) κι εκτός των Edge και των αδελφών Gurvitz, μαζί τους παίζουν και οι Rebop Kwaku Baah (από τους Traffic)περκάσιονς και οι οργανίστες Ann Odell, Tony Hymas, Blue Weaver(Mott the Hoople, Strawbs κ.α.). Το εξώφυλλο που ήταν και πάλι διπλό, φιλοτέχνησε ο Petagno.
Ο ήχος και των δύο άλμπουμ τους ήταν σχετικά κοντά σε αυτό των Moody Blues αλλά με κανένα τρόπο δεν έμοιαζε. Αντίθετα! Η δουλειά κι ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του Adrian Gurvitz κάνει τα δύο άλμπουμ να ακούγονται ιδιαίτερα, με τον ήχο των πλήκτρων να ορίζουν τις λεπτές μελωδικές γραμμές των τραγουδιών. H εμπορική αποτυχία των 2 άλμπουμ, οδήγησε το συγκρότημα στη διάλυση και τον Graeme Edge να επιστρέφει στους επανασυνεδεμένους Moody Blues που κυκλοφόρησαν το Octave (1978).


ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
O Edge πέθανε το 2021 νικημένος από τον καρκίνο. Ο Adrian Gurvitz ακολούθησε προσωπική καριέρα  κυκλοφορόντας μια σειρά τραγουδιών με πιο πετυχημένο το "Classic" (1982 UK No. 8), ενώ συνθέσεις του τραγούδησαν οι Earle Brown, Hot Chocolate, Eddie Money, Steve Perry, REO Speedwagon, Chicago, Aaron Neville και  Kenny G. Το 2000, βοήθησε την κόρη του Carly Lewis στο  συγκρότημά της No Secrets, ενώ εξακολουθεί να ασχολείται με τη μουσική, δουλεύοντας με τους Ziggy Marley και Andra Day.
O  Paul Gurvitz σχημάτισε τους Paul Gurvitz and the New Army και περιοδεύει τη Μ.Βρετανία.  
TRIVIA
To We Like To Do it"(1974) που είχε κυκλοφορήσει μόνο σε μικρό δίσκο, ΔΕΝ συμπεριλήφθηκε σε κανένα από τα άλμπουμ τους, παρά μόνο σανbonus track στη cd έκδοση του Kick Off Your Muddy Boots.     

  .
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/9/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου