PAUL McCARTNEY AND THE WINGS- WINGS OVER AMERICA (1976)


 Την εποχή που κυκλοφόρησε το 3πλό βινύλιο των Paul McCartney and the Wings, Wings Over America(1976) είχα αφήσει οριστικά πίσω μου τον pop rock ήχο και ήδη ήμουν βαθεία χωμένος στα hard rock και progressive, δύο είδη που με ενθουσίαζαν (κι εξακολουθούν). Εκτιμούσα την pop rock μουσική του Μεγάλου Paul MCartney, έχοντας όλα τα άλμπουμ του (όπως και των άλλων 3 Beatles) αλλά σίγουρα δεν ήταν το είδος μουσικής που θα ανέβαζε την αδρεαλίνη σ’ ένα 19χρονο. Το 3πλό Wings Over America, δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε ελληνικής εγγραφής δίσκο, κάτι τέτοιο ήταν απαγορευτικό λόγω των 3 δίσκων, και ερχόταν μόνο εισαγωγής στα 5-10 αθηναϊκά καταστήματα που έφερναν δίσκους εισαγωγής, σε τιμές τσιμπημένες. Εδώ να γράψω για άλλη μια φορά ό,τι το οικονομικό περιβάλλον των δεκαετιών 70, 80 κι αρχών του 90, ΔΕΝ έχει τίποτε κοινό με ότι ζούμε σήμερα. Η εξαγωγή συναλλάγματος δεν επιτρεπόταν για τέτοιου είδους αγαθά, παρά μόνο από εταιρείες, κι αυτό ανά 6μηνο. Οι δίσκοι εισαγωγής ερχόντουσαν μέσω των εμπορικών τμημάτων δισκογραφικών εταιρειών και διανεμόντουσαν στα καταστήματα. Για να είμαι ειλικρινής, το Wings Over America το έβλεπα στα καταστήματα, αλλά η τιμή του ήταν αλμυρή κι έτσι κατέληξα να το πάρω 2 δεκαετίες μετά!    
Πριν προχωρήσω στα τραγούδια, να θυμηθώ την ατμόσφαιρα της εποχής όπου ο McCartney ήθελε να αποτινάξει τον μανδύα των Beatles (πράγμα που ΠΟΤΕ δεν κατάφερε),σχηματίζοντας το 1971 τους Wings αφού ήδη είχε κυκλοφορήσει 2 άλμπουμ σαν Paul McCartney, σκέτο!     
ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Έχοντας κυκλοφορήσει το Νο1 άλμπουμ στην Αμερική (και Νο2 στη Μ.Βρετανία), Wings at the Speed of Sound, ο Paul McCartney με το συγκρότημά του, οι Wings(η γυναίκα του Linda McCartney πλήκτρα/φωνητικά, Denny Laine, πρώην Moody Blues κικθάρες/φωνητικά, Jimmy McCulloch πρώην Thunderclap Newman και Stone the Crows κιθάρες/μπάσο κι ο Joe English μετέπειτα μέλος των Sea Level ντραμς) βγαίνουν περιοδεία στην Αμερική, έχοντας ένα πολύ γερό set list παίζοντας 18 τραγούδια από την προσωπική καριέρα του, μια διασκευή των Moody Blues (ένεκα Denny Laine), 5 Beatles (αλοίμονο) και 1 διασκευή στη σύνθεση του Paul Simon, "Richard Cory". Το άλμπουμ σταμάτησε στο Νο8 της Μ.Βρετανίας και στο  Νο1 του αμερικάνικου chart, ξεπερνόντας τα 4.000.000 αντίτυπα μόνο στην Αμερική!


ΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ
Το πάντα όμορφο πιανάκι στο "Lady Madonna", το ευαίσθητο και πανέμορφο "The Long and Winding Road" αν και η studio εκτέλεση είναι υπέροχη, η ερμηνεία του σε όλα τα τραγούδια, οι μουσικοί που τον συνόδευαν, η ιδέα να διασκευάσουν το “Go Now” που ήταν η πρώτη επιτυχία των Moody Blues, το "Live and Let Die" που οι νεώτεροι το ξέρουν από την εκτέλεση των Guns and Roses, το "Let 'Em In" και το αξεπέραστο “Band on the Run”. Το Wings over America σίγουρα δεν μπορεί να ξεχωρίσει σαν κάποιο ιδιαίτερο live άλμπουμ και σίγουρα μπορείται να ζήσετε και χωρίς αυτό. Είναι μια καλή καταγραφή εκείνης της περιόδου για τον McCartney και γενικά της pop rock μουσικής….ως εκεί. Τo εξώφυλλο σχεδιάστηκε από την Hipgnosis κι είναι κοντινό πλάνο μιας πόρτας αεροπλάνου.
TRIVIA
Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει σε 2πλό άλμπουμ αλλά η απρόσμενη επιτυχία ενός bootleg(!) με τίτλο Wings from the Wings, οδήγησαν τη δισκογραφική εταιρεία να το κάνει 3πλό. Είχαν συνολικά να διαλέξουν τραγούδια από υλικό 800 ωρών(!) με τα περισσότεεα φωνητικά να είναι Overdubs.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/7/23


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου