ΟΙ TEXAS ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΤΖΕΖΟΙ!


Τους μάθαμε το 1989 με τη μεγάλη επιτυχία τους "I Don't Want a Lover, που παίχτηκε πάρα πολύ κι από το ελληνικό ραδιόφωνο. Οι Texas κατάγονται από τη …Γλασκόβη της Σκοτίας και σχηματίστηκαν από τον κιθαρίστα Johnny McElhone (πρώην μέλος των Altered Images και Hipsway) και την όμορφη τραγουδίστρια Sharleen Spiteri. Πήραν το όνομά τους από την ταινία του Wim Wenders, Paris, Texas (1984).
Τον Μάρτιο του 1989 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Southside (Νο 3 Μ.Βρετανία.Νο 88 Αμερική) που έβγαλε τη μεγάλη επιτυχία "I Don't Want a Lover» (Νο 8 Μ.Βρετανία, Νο 77 Αμερική). Το άλμπουμ ξεπέρασε τα 2.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, παρ όλο που τα άλλα 3 singles που έβγαλε, δεν σημείωσαν εμπορική επιτυχία ("Thrill Has Gone", "Everyday Now"και "Prayer for You"). Τον Σεπτέμβριο του 1991 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ  τους Mothers Heaven(Νο32 Μ.Βρετανία), βγάζοντας το single "Why Believe in You", το οποίο απέτυχε εμπορικά όπως και το άλμπουμ σταμάτησε στο Νο 32! Περιέργως, το συγκρότημα κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο(single) την επιτυχία του Al Green, "Tired of Being Alone", το οποίο δεν συμπεριέλαβε στο δίσκο αλλά κατάφερε να σταματήσει στο No. 19 του chart των μικρών δίσκων. Γενικά, το δεύτερο άλμπουμ σημείωσε εμπορική επιτυχία μόνο στην Ισπανία και τη Γαλλία. Το Νοέμβριο του 1993 κυκλοφόρησε το Ricks Road(UK No. 18), που έβγαλε τις (μικρές)+ επιτυχίες "So Called Friend", "So In Love With You" και "You Owe It All to Me".


Και ξαφνικά, τον Ιανουάριο του 1997 κι ενώ όλα δείχνουν ότι η καριέρα τους βρίσκεται στο ναδίρ, γνωρίζουν αναπάντεχη επιτυχία με το «Say What You Want", σύνθεση των McElhone και Spiteri (Νο4 Μ.Βρετανία). Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ White on Blonde (1997), με τις συνολικές πωλήσεις (φυσικές και streams) να ξεπερνούν τις 600.000! Την επόμενη χρονιά, συνεργάστηκαν με τους Method Man και RZA και οι 2 μέλη των Wu-Tang Clan για να κάνουν ένα remix του τραγουδιού που το ονόμασαν "Say What You Want (All Day, Every Day)". Ακολούθησαν τα άλμπουμ The Hush (1999) που περιείχε το "In Our Lifetime"(Νο 4 UK) κι ακουγόταν στο soundtrack της ταινίας Notting Hill και το Greatest Hits. Το εντυπωσιακό ήταν ότι το Hush πήγε στο Νο1 του βρετανικού chart! Ακολούθησε η συλλογή Greatest Hits (Νο1 Μ.Βρετανία) με 2 καινούργια τραγούδια όπου ένα από αυτά ήταν το "In Demand" όπου στο video παίζει ο ηθοποιός Alan Rickman (Die Hard, Robin Hood: Prince of Thieves, Dogma, Sense and Sensibility και στις ταινίες του Harry Potter). Το δεύτερο καινούργιο τραγούδι του Greatest Hits ήταν το "Inner Smile" όπου στο video η Spiteri αποτίει φόρο τιμής στον Presley, εμφανιζόμενη μεταμφιεσμένη σε Βασιλιά, με το φημισμένο δερμάτινο κοστούμι και χρησιμοποιεί εικόνες από την ταινία Comeback Special '68.

Ακολούθησαν τα άλμπουμ Careful What You Wish For (2003), Red Book (2005), The Conversation (2013), Jump on Board (2017) και Hi (2021) με την Spiteri να δοκιμάζει να κάνει προσωπική καριέρα κυκλοφορόντας τα άλμπουμ Melody(2008, Νο  No. 3 UK) και The Movie Songbook(2010, Νο.13 UK).
Το Σεπτέμβριο του 2009, ο Ally McErlaine έπαθε εγκεφαλικό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για να επανέλθει με το 80% των δυνατοτήτων του. Το συγκρότημα εξακολουθεί να είναι ενεργητικό και αναμένεται καινούργιο άλμπουμ. Στην Ελλάδα, τους θεωρούμε σαν one hit wonder και περιοριζόμαστε "I Don't Want a Lover", αγνοώντας όλες τις άλλες επιτυχίες τους.
TRIVIA
H Sharleen Spiteri έκανε φωνητικά στο άλμπουμ των Rammstein, Rosenrot.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Southside (1989)
White on Blonde (1997)
Hush (1999)
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/7/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου