ΟΙ YPSILON ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΙΔΕΡΑ


Σχεδόν όλα τα συγκροτήματα και τραγουδιστές/τραγουδίστριες που έχουν παρουσιαστεί από τη στήλη του Ελληνικού Rock, έχουν δραστηριοποιηθεί τη δεκαετία του 60 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70. Οι Ypsilon αποτελούν εξαίρεση, αφού σχηματίστηκαν  μετά τη διάλυση των Αphrodite's Child το 1972, από τον ντράμερ Λουκά Σιδερά, που παίρνει τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα από το Παρίσι (στο οποίο ζούσε) και να σχηματίσει δικό του συγκρότημα. Η πρώτη του αναζήτηση, τον βρίσκει να προσπαθεί να στήσει συγκρότημα με τον κιθαρίστα Παντελή Δεληγιαννίδη (Δάμων & Φιντίας, Olympians και προσωπική καριέρα) για να φτιάξει τους και με τους Lucas Sideras Band που δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γαλλία.
Έτσι στράφηκε στην παραγωγή όπου το 1975 δούλεψε στο άλμπουμ Alba(Νο1 Ιταλία) του Riccardo Cocciante και το 1979 έκανε παραγωγή στο άλμπουμ της Sigma Fay (πραγματικό όνομα Eυτυχία Αθανίτη, αδελφή της ηθοποιού Κατιάνα Μπαλλανίκα) Loves Fool, που πούλησε 75.000 αντίτυπα. Λίγο αργότερα, ο Σιδεράς και Sigma Fay παντρεύτηκαν. Έκανε παραγωγή και στο επόμενο άλμπουμ της Dead Line(1981) που πούλησε 52.000 αντίτυπα όπως και στο μικρό δίσκο "You're the Drug in My Life"(1983) που πούλησε 34.000 αντίτυπα.
Το εξώφυλλο του δίσκου τους

Τα στοιχεία πωλήσεων προέρχονται από την Wikipedia. Παρ΄όλο που στον τομέα της παραγωγής τα πήγαινε καλά, θέλησε να συνεχίσει τη δική του καριέρα και το 1977 σχημάτισε τους Ypsilon, μαζί με τους Λάκη Βλαβιανό (Demmis Roussos Band, Juniors) πλήκτρα/πιάνο και Δημήτρη Κατακουζηνό (Axis) μπάσο/φωνή. Στην κιθάρα ο José Sour. Το μοναδικό άλμπουμ τους με τίτλο Metro Music Man ήταν καλό αλλά πούλησε μόνο 75.000 αντίτυπα. Ο ήχος τους ήταν soft με πολλά στοιχεία progressive που τότε ήταν της μόδας και κινείτο στο χώρο των Supertramp και Αphrodite's Child, με βάση τα πλήκτρα. Το 1996 το ελληνικό παράρτημα της Polygram, κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ ελληνικών συγκροτημάτων και τραγουδιστών της λεγόμενης ελληνικής pop και μεταξύ αυτών και το μοναδικό άλμπουμ των Ypsilon.



Στα τέλη του 1977, οι Κατακουζηνός και Βλαβιανός αποχωρούν και ο Σιδεράς αναλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα φωνητικά, αντικαθιστώντας τους 2 προαναφερόμενους. Ετοίμασαν ένα δεύτερο άλμπουμ, το οποίο τιτλοφορήθηκε The Song of Tiger αλλά η δισκογραφική εταιρεία το βρήκε αντιεμπορικό και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Το συγκρότημα διαλύθηκε, ο  Λουκάς Σιδεράς, επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε σε δίσκους του Σταύρου Λογαρίδη, σχημάτισε με την Sigma Fay και τον κιθαρίστα Γιάννη Δρόλαπα τους Diesel που κυκλοφόρησαν ένα Maxi single και αργότερα σχημάτισε και τους Los-Tres. Οι Ypsilon ήταν ένα από τα μελωδικά συγκροτήματα της εποχής, με καλά φωνητικά και ακόμα καλύτερο ήχο, μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη επιτυχία!

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/5/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου