THIN LIZZY - DANCING IN THE MOONLIGHT: ΜΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ JAZZY ΧΡΟΙΑ....


To «Dancing in the Moonlight (It’s Caught Me in Its Spotlight)» είναι ένα από τα λίγα τραγούδια των Thin Lizzy που κυκλοφόρησαν σε μικρό δίσκο 45 στροφών κι είχαν εμπορική επιτυχία στη Μ.Βρετανία. Αν και συνθετικά είναι μακριά από τον κλασικό ήχου τους, το τραγούδι σταμάτησε στο Νο1 4 του Βρετανικού chart μικρών δίσκων και οι στίχοι αναφέρονται σε ένα πραγματικό γεγονός όπου ο Phil Lynott είχε αργήσει να επιστρέψει και για τιμωρία η μητέρα του τον άφησε όλο το βράδυ έξω! To τραγούδι, σύνθεση του Lynott, συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Bad Reputation(1977) και το ύφος του, φέρνει σε αυτό του Van Morrison, του οποίου ο  Lynott ήταν fan. Την παραγωγή του άλμπουμ όπως  και του κομματιού έκανε ο Αμερικάνος παραγωγός Tony Visconti, τον οποίο επέλεξε ο manager τους γιατί πίστευε ότι μπορούσε να προχωρήσει τον ήχο τους. Ο Visconti είχε ήδη δουλέψει με τους T.Rex και David Bowie και δημιουργικά ήταν έτοιμος να δουλέψει και με ένα hard rock συγκρότημα. Έτσι οι Lynott και Gorham τον κάλεσαν στούντιο Good Earth στο Soho για να ακούσει τα demos τους που προοριζόντουσαν για το άλμπουμ Bad Reputation.«Ήταν γεμάτος ενθουσιασμό, εξωστρεφής και φιλικός. Μας έβγαζε αυτοπεποίθηση και ήταν σε εξαιρετική φόρμα». λέει ο Gorham. «Το Bad Reputation ήταν πολύ σημαντικό άλμπουμ για εμάς γιατί αντιμετωπίζαμε μια σειρά προβλημάτων κι αν δεν τα λύναμε θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα». Οι ηχογραφήσεις έγιναν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου για φορολογικούς λόγους, στο Sounds Interchange Studio στο Τορόντο(!), αφού είχαν τελειώσει μια αμερικάνικη περιοδεία με τους Queen.Το συγκρότημα αντιμετώπιζε αμέσως πρόβλημα στον ήχο αφού ο Gary Moore είχε φύγει κι ο Brian Robertson ήταν  εκτός συγκροτήματος μετά τον τραυματισμό του σε καβγά που είχε τραυματιστεί και με τη σειρά του ανάγκασε τους Thin Lizzy να ακυρώσουν την προηγούμενη περιοδείας στις ΗΠΑ. Ο Lynott είχε αποφασίσει ότι θα ηχογραφούσαν τα νέα τραγούδια τους με ένα μόνο κιθαρίστα, το Scott Gorham , έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι φίλοι όπως ο Brian May, ο Jimmy Page και ο Ritchie Blackmore θα μπορούσαν να κάνουν guest εμφανίσεις, αλλά αυτή η φανταστική ιδέα δεν κατέληξε σε τίποτα. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη των ηχογραφήσεων, φάνηκε ότι το συγκρότημα δεν περπατούσε με ένα κιθαρίστα κι ο Visconti απείλησε να φύγει, λέγοντας στον managerl: «Δεν μπορώ να συνεργαστώ με αυτούς τους τύπους. Πέφτουν κάτω μεθυσμένοι».

Ο manager πέταξε για το Τορόντο για να σώσει την κατάσταση και να τους πείσει να σοβαρευτούν.  Όταν άκουσε τα καινούργια τραγούδια, αμέσως πρότεινε το «Dancing In The Moonlight» για single. «Ένα mid tempo τραγούδι, με έντονη ρομαντική jazz χροιά και με τους στίχους να μιλούν για ένα να περιπλανιέται στους δρόμους του Νοτίου Δουβλίνου. Ο συνθέτης Phil Lynott έγραψε πρώτα τη μπασογραμμή και πάνω εκεί βασίστηκε το όλο κομμάτι, που αν κι ελαφρύ έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα στη δισκογραφία των Thin Lizzy!
TRIVIA
To σαξόφωνο παίζει ο John Helliwell των Supertramp.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Τρεις είναι οι πιο γνωστές διασκευές του. Οι Smashing Pumpkins στις live εμφανίσεις τους, η Diana Vickers στη Β πλευρά του single «Disarm» και οι Alt-J για τη συλλογή The Saturday Sessions from The Dermot O’Leary Show. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

1/4/23

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου