ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο KEITH REID (1946-2023)


 Ένας από τους πλέον χαρισματικούς στιχουργούς, που με τους στίχους του χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή αλλά και γενιές ανθρώπων έφυγε από τη ζωή. Ο Keith Reid, που συνδύασε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες των Procol Harum, (είχε γράψει τους στίχους στο θεοκλάσικο  “A Whiter Shade of Pale” αλλά και στα "Conquistador", Pandora's Box", “Something Magic”, “Grand Hotel”, «Shine on Brightly” αλλά  και “A Christmas Camel”, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.
Οι στίχοι του ή καλύτερα τα ποιήματά του είχαν πολύ φαντασία, σάτιρα και διφορούμενοι, ενώ ο ίδιος είπε κάποτε ότι αυτή η μαυρίλα που είχε το γράψιμό του οφειλόταν στη συμμετοχή των γονιών του στο Ολοκαύτωμα! Και να σκεφτεί κανείς ότι είχε εγκαταλείψει το σχολείο! Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1966 με "A Whiter Shade of Pale"(1967) που είναι ο κορμός του Summer of Love και της ψυχεδέλειας ,πουλώντας περισσότερα από 6.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Ο βασικός όγκος των ποιημάτων–στίχων του ερμηνεύτηκε από τους Procol Harum (σχεδόν όλα τα τραγούδια σε κάθε άλμπουμ) αλλά έγραψε τραγούδια και για τους Michel Polnareff και τον John Farnham (τη μεγάλη επιτυχία του "You're the Voice" (1986). Το 1991 ξανά συνεργάστηκε με τους Procol Harum στα άλμπουμ τους The Prodigal Stranger (1991) και The Well's on Fire (2003), ενώ το 2008 κυκλοφόρησε το The Common Thread κάτω από το όνομα Keith Reid Project όπου τραγουδούσαν οι Southside Johnny, Chris Thompson, John Waite και Michael Saxell. Το 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο In My Head.


Πέραν των ιστορικών στοιχείων που μόλις διαβάσατε, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Reid ήταν ο στιχουργός μιας ολόκληρης γενιάς αλλά κι εποχής, ειδικά για ανθρώπους που έψαχναν τραγούδια με διαφορετικούς στίχους. Γι αυτό και δεν ξεπεράστηκε ποτέ.

Α.Ρ.

31/3/23

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου