ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΤΖΙΝΙ"


Ο χρόνος γυρνάει στο 1967 και στη Θεσσαλονίκη όπου σχηματίζονται οι Birds, ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της πόλης αλλά και της εποχής που άλλαξαν το όνομά  τους σε Βόρειοι. Βασικά μέλη ήταν οι Σώτος Κυριακίδης τραγούδι, Γιώργος Γώγος κιθάρα και Τάκης Βασιλείου ντραμς. Η αποχώρηση των Γώγου και Βασιλείου, μεταλλάσσει το συγκρότημα σε 6μελές, διατηρώντας τον ελληνόφωνο στίχο. Πρώτη ηχογράφησή τους και μεγαλύτερη επιτυχία τους, όπως εξελίχθηκε ήταν η διασκευή ιταλικής επιτυχίας, με τίτλο «Το Τζίνι» σε σατυρικούς/χιουμοριστικούς  στίχους του Νίκου Ελληναίου. Το τραγούδι έγινες πολύ μεγάλη επιτυχία και έχει συμπεριληφθεί σε δεκάδες συλλογές με τραγούδια της εποχής!

Και το αμέσως επόμενο singles τους (μικρός δίσκος) έγινε μεγάλη επιτυχία, το «Σαλούνα» αλλά ο τέταρτος μικρός δίσκος τους με τίτλο «’Ηλθες, έφυγες» ήταν σημαδιακός για την καριέρα τους αφού καταργήθηκε 2 ημέρες(!) μετά την κυκλοφορία του με την αιτιολογία ότι το ίδιο τρ54αγούδι είχε διασκευαστεί κι από τον Τέρυ Χρυσό!  Κατά την προσφιλή συνήθεια της εποχής, τα μέλη του συφγκξροτήματος άλλαξαν πολλές φορές, με τους μπασίστες Ντίνος Μιχαηλίδης και Στέλιος Φωτιάδης, 'Αρης Θωμάς σαξόφωνο, Νέστωρ Δάνας και 'Αδωνις Παπασωτηρίου κιθάρες, Γιώργος Παρωτίδης και Νίκος Φιλιππίδης πλήκτρα κι ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Πολυχρονιάδης, να περνούν από τη σύνθεσή τους. Στις αρχές της δεκαετίας του 70, οι Πολυχρονιάδης, Φωτιάδης, Θωμάς και Λεμονίδης συνεργάστηκαν με τον Δημήτρη Ταμπόση, σχηματίζοντας τους Artomics. Ο Σώτος Κυρκασιάδης, ήλθε στην Αθήνα όπου δούλεψε σαν τεχνικός ηλεκτρονικών, οι Γώγος και Μιχαηλίδης έγιναν τραπεζικοί, ο Βασιλείου ασχολήθηκε με το εμπόριο,  ο Μπολαδεράς με επιχειρήσεις νυχτερινών μαγαζιών, οι Δάνος και Παρωτίδης συνέχισαν σαν μουσικοί ενώ ο  Λεμονίδης πήγε στην Αμερική.

Ο Κυρκασιάδης, πέθανε ξαφνικά στις 11 Μαρτίου 2013 από ανακοπή ο τραγουδιστής. Οι  Βόρειοι ήταν ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα της δεκαετίας του 60, που δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα το 1995 επανανσυνδέθηκαν (Κυρκασιάδης, Γώγος, Μιχαηλίδης, Λεμονίδης με την προσθήκη των Πάνου Καρβουνίδη σαξόφωνο, Μαρία Συρμάνογλου και Τατιάνας Οικονόμου για σειρά εμφανίσεων σε κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Πηγή:  Από το βιβλίο Get that Beat του Νίκου Δηματάτη

Α.Ρ.

14/3/23
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου