CONCRETE BLONDE: ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Αν είστε ακροατές των μεγάλων ραδιοσταθμών, θα ακούτε συχνά τις δύο μεγάλες επιτυχίες των Concrete Blonde, "Joey" και “Mexican Moon”  να παίζονται κατά κόρον. Η δύναμις των Concrete Blonde, ενός alternative rock από το Hollywood που γνώρισε επιτυχία μεταξύ 1982 και 1995, ήταν η τραγουδίστρια Johnette Napolitano που τόσο με την παρουσία της όσο και τη φωνή της χαρακτήρισε την πορεία τους. Η εκκίνηση έγινε ο 1982 στο Λος Άντζελες, όταν η τραγούδιστρια/μπασίστρια και συνθέτρια Johnette Napolitano μαζί με τον κιθαρίστα James Mankey σχηματίζει τους Dream 6 και κυκλοφορούν ένα EP που πέρασε απαρατήρητο.  Σύντομα αλλάζουν το όνομά τους κι από Dream 6 μετονομάζονται σε Dreamers και κυκλοφορούν το single «Ηeart Attack". Με συνεχείς εμφανίσεις στα clubs του Λος Άντζελες τραβούν την προσοχή της ανεξάρτητης κι ανερχόμενης δισκογραφικής εταιρείας του Miles Copeland,  I.R.S. Records που τους υπογράφει. Με τη βοήθεια του τραγουδιστή των R.E.M. Michael Stipe (σ.σ. και οι R.E.M. είχαν συμβόλαιο με την IRS Rec) αλλάζουν το όνομά τους σε Concrete Blonde, περιγράφοντας έτσι την αντίθεση μεταξύ της σκληρής ροκ μουσικής και των στίχων τους.
Το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1986, είχε για τίτλο το όνομά τους και γνώρισε επιτυχία στην Αμερική (Νο 96) που έψαχνε ένα καινούργιο ήχο και καινούργια ονόματα. Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους με τίτλο Free (No 146 Αμερική), η Napolitano αφήνει το μπάσο και ασχολείται μόνο με την ερμηνεία.  Το Free βγάζει μια μικρή επιτυχία στο αμερικάνικο κολεγιακό ραδιόφωνο, το "God Is a Bullet" που όμως βοηθάει το συγκρότημα να ανοίξει τον κύκλο των fans του.  Το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Bloodletting (1990) είναι το πλέον πετυχημένο ξεπερνώντας σε πωλήσεις τις 500.000 αντίτυπα και βγάζοντας την επιτυχία”Joey” (No 19 Αμερική). Στα ντραμς βρίσκουμε τον Paul Thompson των Roxy Music που έχει αντικαταστήσει τον αρχικό ντράμερ τους Rushakoff.Ακολουθεί το άλμπουμ Walking in London (1992 Νο 73 Αμερική) και την επόμενη χρονιά το άλμπουμ Mexican Moon (Νο 67) που βγάζει την ομότιτλη επιτυχία. Το “Mexican Moon” αν και κυκλοφόρησε σαν single στην Αμερική, δεν μπήκε καν στα πρώτα 100 singles, σε αντίθεση με την Ελλάδα που μπορεί να μην κυκλοφόρησε σε single αλλά έγινε πολύ μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Η εμπορική αποτυχία του άλμπουμ στην Αμερική, οδήγησε την Napolitano να διαλύσει το συγκρότημα για να επανασυνδεθούν 4 χρόνια αργότερα, το 1997 με την Napolitano και τον Mankey να συνεργάζονται  με τους Los Illegals, κυκλοφορόντας το άλμπουμ Concrete Blonde y Los Illegals με ισπανικούς στίχους! Διαλύονται για να επανασυνδεθούν το 2001 και κυκλοφορούν το  άλμπουμ Group Therapy(2002) που σηματοδοτεί την επιστροφή του Rushakoff στα ντραμς αλλά και πάλι αποχωρεί αφού αδυνατεί να ακολουθήσει το συγκρότημα  στην περιοδεία του. Απογοητευμένη από τις διαρκείς επανασυνδέσεις αλλά και διαλύσεις, η Napolitano διαλύει το συγκρότημα. Τελευταίο άλμπουμ τους ήταν το Mojave(2004).

Τραγούδια των Concrete Blonde έχουν ακουστεί στις ταινίες The Party Animal (1985) στη συγκεκριμένη ταινία εμφανίζονται σαν Dream 6,  The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986), The Hidden (1987), Pump Up the Volume (1990), Point Break (1991) και Losing Isaiah(1995). Τραγούδια τους ακούστηκαν και σε τηλεοπτικές σειρές όπως Beverly Hills, 90210 (1991), Beavis and Butthead (1993), Daria (1998), The Sopranos (2002) και The Shield.
Πέραν της πολύ καλής φωνής αλλά και ηγετικής μορφής της Johnette Napolitano, οι Concrete Blonde συνδύασαν το post new wave με το λάτιν στοιχείο, για αυτό και έχουν τόση επιτυχία στη χώρα μας. Προηγήθηκαν σχεδόν μια δεκαετία της έκρηξης του grunge, ίσως αν είχαν εμφανιστεί μετά το 1990 η πορεία τους να ήταν διαφορετική. Πάντως τα πολύ όμορφα “Joey’ και “Mexican Moon” είναι η καλύτερη κληρονομία τους.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
•    Concrete Blonde (1986)
•    Bloodletting (1990)
•    Mexican Moon (1993)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Η Τραγουδίστρια τους Johnette Napolitano έχει κυκλοφορήσει ένα υπέροχο νέο αλμπουμ με τίτλο exquisite corpses με φανταστικά κομματια όπως το joey dear και το riding the moon

    ΑπάντησηΔιαγραφή