ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ BOOTLEG; (AEROSMITH LIVE! BOOTLEG)

Οι Toxic Twins και οι Aerosmith σφραγίζουν την πρώτη εποχή της μεγάλης καριέρας του συγκροτήματος με την κυκλοφορία του πρώτου live άλμπουμ τους με τίτλο Live! Bootleg(1978, Νο 13 Αμερική)αλλά ας γυρίσουμε το χρόνο 41 χρόνια πίσω, τότε που 20χρονος σχεδόν, αγόραζα αυτό το άλμπουμ
Το συγκρότημα το είχα γνωρίσει από το καταπληκτικό άλμπουμ τους Toys in the Attic (1975) που το είχα αγοράσει εισαγωγής από το Music Corner της Πανεπιστημίου  και δεν έβγαινε από το πικ απ μου. Καλό το άλμπουμ το Live Bootleg, περίμενα όμως το εξώφυλλο πιο ….live(σ.σ. δηλ να έχει φωτογραφίες από συναυλίες τους κι όχι λεκέδες από καφέ!) και η μεγάλη μου απορία ήταν η λέξη Bootleg στον τίτλο. Δεν την είχε κανένα λεξικό και κανείς μεγαλύτερος μου που ήξερε καλά αγγλικά δεν την γνώριζε, τι στο καλό σήμαινε!
Χρονικά βρισκόμαστε στο 1977 όπου το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει το studio άλμπουμ του Draw the Line ( Νο 11 Αμερική) και αφού έχει πραγματοποιήσει την καθιερωμένη περιοδεία, την επόμενη χρονιά, το 1978 ξαναβγαίνει περιοδεία που ξεκινάει τον Αύγουστο. Οι ηχογραφήσεις του Live Bootleg προέρχονται από αυτές τις 2 περιοδείες, εκτός των τραγουδιών "I Ain't Got You" και  "Mother Popcorn"(σ.σ. και τα δύο είναι διασκευές) και προέρχονται από ραδιοφωνική μετάδοση του 1973 στην πόλη τους, τη Βοστώνη.
Παρ’ όλο που οι ηχογραφήσεις δεν είναι από 1 ή 2 πόλεις για να έχουμε ένα πιο δεμένο ηχητικό αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα, κομμάτι προς κομμάτι είναι εντυπωσιακό δυνατό και το συγκρότημα δεμένο. Το “Back in the Saddle’ που ανοίγει το άλμπουμ είναι ο καλύτερος οικοδεσπότης με τον Tyler να ξελαρυγγιάζεται! Σε όλα τα τραγούδια, το συγκρότημα παρουσιάζεται ορεξάτο και δυνατό, ειδικά ο Tyler που από το άλμπουμ αυτό και μετά, είδε το όνομά του ανάμεσα στους καλύτερους performers. Προσέξτε πως ένα τραγούδι που γράφτηκε με εντελώς διαφορετική αίσθηση, οι Aerosmith κατάφεραν να το κάνουν δικό τους και βέβαια μιλώ για τη σύνθεση των Lennon McCartney, “Come Together”. Το Live Bootleg λειτουργεί και σαν ένα Live Greatest Hits αφού περιέχει όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους έως εκείνη τη χρονική περίοδο (Dream On, Last Child, Mama Kin, Walk this Way, Sweet Emotion,Toys in the Attic).
Το άλμπουμ τους καθιέρωσε σαν ένα από τα καλύτερα αμερικάνικα rock συγκροτήματα αν κι όπως γράφει ο Joe Perry στο βιβλίο Walk this Way, δεν ήθελε να κυκλοφορήσουν ένα Live άλμπουμ γιατί εκείνη τη χρονιά είχαν κυκλοφορήσει πολλά και καλά live άλμπουμ αλλά η δισκογραφική εταιρεία τους επέμενε (σ.σ. και τελικά είχε δίκιο).
Το οπισθόφυλλο του άλμπουμ, προσέξτε τους 2 λεκέδες από καφέ!
Και συνεχίζει:: «εκείνη την εποχή είχαν διαδοθεί οι bootleg ηχογραφήσεις με κασετόφωνο και βέβαια με χαμηλής ποιότητας ήχο. Εμείς όπως κάναμε με το εξώφυλλο που δώσαμε την αίσθηση του φθηνού και πρόχειρου, θέλαμε να έχουμε και στον ήχο, δηλ. να έχει όλα τα προβλήματα μιας bootleg ηχογράφησης, αλλά η Columbia δεν συμφώνησε». Το Live Bootleg περιείχε ένα καινούργιο τραγούδι, το "Chip Away the Stone" που κυκλοφόρησε σε single κι έφθασε μόλις έως το Νο 77 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων. Η studio εκτέλεση του τραγουδιού συμπεριλήφθηκε στη συλλογή Gems, αλλά δυστυχώς το κομμάτι «χάθηκε» αν κι είναι από τα καλύτερά τους.

TRIVIA
  • Πολλά χρόνια αργότερα, έμαθα ότι Bootleg, σημαίνει «παράνομη ηχογράφηση» και η λογική του εξώφυλλου του άλμπουμ, βασίζεται στις bootleg κυκλοφορίες που εκείνη την εποχή μόλις είχαν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Πρόχειρο εξώφυλλο, πρόχειρη εκτύπωση, μέτρια ηχογράφηση από κασετόφωνο ή στην καλύτερη αλλά σπάνια περίπτωση από την κονσόλα γι αυτό και οι λεκέδες καφέ στο οπισθόφυλλο.
  • Toxic Twins ονομάστηκαν οι Steven Tyler και Joe Perry, επειδή ήταν φανατικοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
  • Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του soundtrack Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το “Come Together” διασκευασμένο από τους Aerosmith.
  •  
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/7/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ε, λοιπόν, την ίδια απορία είχα και εγώ! Ρώτησα έναν ξάδερφό μου Αμερικάνο και μου είπε ότι σημαίνει το παράνομο ουίσκι, αυτό που φτιάχνανε μόνοι τους οι αγρότες από καλαμπόκι(από καλαμπόκι ήταν το ουίσκι, όχι οι αγρότες). Και γιατί "bootleg"; Η λέξη bootleg, ή αλλιώς the leg of the boot, σημαίνει το μέρος της μπότας γύρω απ' την κνήμη. Εκεί μέσα λοιπόν κρύβανε τα μπουκάλια, για να τα πηγαίνουν εδώ κι εκεί.
    Μια άλλη αμερικάνικη λέξη για το παράνομο ουίσκι είναι το "moonshine", που σήμερα σημαίνει άλλα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καποτε στο Μοναστηρακι υπηρχε ενα μαγαζι που σου εβρισκε οποια συναυλια ειχε γινει στην Ελλαδα σε ηχογραφηση τετοιου τυπου .Ειχα εκπλαγει οταν οτι ρωτουσα μου ελεγε ' το χω ' ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή