Η ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Sgt. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND – O.S.T. (1978)

Μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες, τόσο από δισκογραφικής όσο κι από κινηματογραφικής πλευράς ήταν η μεταφορά τραγουδιών των Beatles ερμηνευμένα από διάφορους πολύ πετυχημένους εκείνη την εποχή stars. Το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1978 σε παραγωγή του George Martin, του παραγωγού που συνδύασε το όνομά του με τους Beatles, άρα πολύ δυνατό όπλο για την επιτυχία και συμμετείχαν οι Bee Gees, οι Aerosmith, ο ηθοποιός Steve Martin ο οποίος τότε δεν είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός, ο Peter Frampton, o Alice Cooper (τραγουδάει το Because), οι Earth Wind and Fire, η Sandy Farina, οι ηθοποιοί Paul Nicholas, Frankie Howerd και Donald Pleasence.
Τα όλο εγχείρημα(!) ανέλαβε ο Robert Stigwood (1934-2016) επενδύοντας 12.000.000$ κι 1.000.000$ για promotion! Την μουσική επιμέλεια είχαν αναλάβει οι Bee Gees και ο Peter Frampton με τους άλλους καλλιτέχνες (Aerosmith και Earth Wind and Fire) να είναι δύσπιστοι κατά πόσο μπορεί να έχει επιτυχία.
Το άλμπουμ με την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πήγε στο Νο5 του αμερικάνικου chart του Billboard κι έμεινε εκεί για 6 εβδομάδες.



Το άλμπουμ έβγαλε 4 singles με πιο πετυχημένο το "Got to Get You into My Life" των Earth, Wind & Fire (No 9), το "Oh! Darling"του Robin Gibb (No15), το "Come Together"των Aerosmith (No15) και το "Get Back"του Billy Preston (No86).    
Παρ’ όλο που ο Stigwood αλλά κι οι Bee Gees περίμεναν να έχει επιτυχία, οι κριτικές που πήρε ήταν σχεδόν όλες καταδικαστικές και εβδομάδα με εβδομάδα το άλμπουμ κατρακυλούσε στις πωλήσεις με τελικό αποτέλεσμα τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα! Τελευταίο video είναι το trailer της ταινίας.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Πάγια τακτική των εταιρειών που πωλούν συσκευασμένα προϊόντα είναι ανά εξάμηνο να δέχονται επιστροφές από τα καταστήματα λιανικής. Έτσι κάνει κι η δισκογραφία όπου δέχεται πίσω δίσκους/κασέτες (της εποχής) που δεν πουλήθηκαν. Στην περίπτωση του Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band  οι επιστροφές ήταν τόσες πολλές που πήρε τον τίτλο του "return platinum", δηλ επεστράφησαν περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες(!) από αυτά καταστράφηκαν από την δισκογραφική εταιρεία καθώς δεν υπήρχε λόγος να τα έχουν σε αποθήκη.  Τόσο το κύρος της RSO όσο και των Bee Gees υπέστησαν βαρύ πλήγμα καθώς όλοι πίστευαν στην εμπορική επιτυχία του.
Σε μια αποτυχία δεν υπάρχει εύκολη εξήγηση, σε αντίθεση με την επιτυχία που έχει πολλούς πατέρες! Ακούγοντας ξανά και ξανά το δίσκο μπορώ να πω ότι μου...άρεσε. Οι ενορχηστρώσεις είναι φρέσκιες, οι εκτελέσεις πολύ καλές (ειδικά των Aerosmith και Earth, Wind and Fire) όμως δεν έπιασε πουθενά το σφυγμό του κόσμου. Να σημειωθεί ότι οι Bee Gees, Peter Framptton, Earth Wind and Fire και Aerosmith ήταν στην κορυφή της επιτυχίας, ενώ τα κοστούμια που φορούσαν οι Frampton και Bee Gees παρέπεμπαν στα κοστούμια που φορούσαν οι Beatles!



TRIVIA

• Ο βρετανοαυστραλός Robert Stigwood ήταν παραγωγός ταινιών, ιμπρεσάριος και manager καλλιτεχνών όπωςCream και Bee Gees ενώ πριν του Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band είχε κάνει την παραγωγή σε πολύ πετυχημένα musicals όπως Hair, Grease, Jesus Christ Superstar και Saturday Night Fever.
• Η ταινία Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (19780 γυρίστηκε σε σκηνοθεσία Michael Schultzse σε σενάριο Henry Edwards. Η ταινία βασίζεται σε ένα χαλαρό σενάριο που αναφέρεται σε ένα συγκρότημα , τις αντιπαραθέσεις της με τη μουσική βιομηχανία και όποιες άλλες αντιξοότητες αντιμετωπίζουν (τους κλέβουν τα όργανά τους) και τη ζωή στη γενέτειρά τους το Heartland. Τα τραγούδια της ταινίας είναι τα τραγούδια του soundtrack.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/2/18/




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου