BATON ROUGE (1990) ΚΑΛΑ, ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΑΡΕΣΟΥΝ;

Μια επαγγελματική επίσκεψη μου στα γραφεία της δισκογραφικής εταιρείας Warner, που στεγαζόντουσαν στην οδό Μεσογείων 319, με γνώρισε με τους έως τότε άγνωστους Baton Rouge. Πήρα στα χέρια μου το δεύτερο άλμπουμ τους Lights Out on the Playground (1991) και για ημέρες δεν έλεγα να το βγάλω από το πικ απ. Το συγκρότημα δεν γνώρισε καμία επιτυχία στην Αμερική, στη δεν Ευρώπη είναι γνωστοί μόνο μεταξύ …φίλων! Αυτές τις ημέρες, η Rock Candy επανακυκλοφόρησε το πρώτο, επίσης καλό άλμπουμ τους, Shake Your Soul (1990, Νο 160 Αμερική) όπου το συγκρότημα εμφανίζεται με σύνθεση Kelly Keeling τραγούδι, κιθάρα, πλήκτρα, Lance Bulen κιθάρα, Scott Bender μπάσο και Corky McClellan ντραμς.

Έτυχε να τους δει σε μια εμφάνισή τους ο παραγωγός Jack Ponti και αμέσως βρίσκονται με συμβόλαιο στην Atlantic. Η κυκλοφορία του άλμπουμ πέρασε μάλλον απαρατήρητη χωρίς το άλμπουμ να καταφέρνει να αφήσει πίσω τους κάτι ιδιαίτερο. Κι όμως, οι Baton Rouge και στα δύο άλμπουμ τους άξιζαν μιας καλύτερης τύχης. Πολλές μελωδίες, εύκολα, πιασιάρικα ρεφρέν, καλό παίξιμο και πολλά καλά κομμάτια, χωρίς αυτά που σήμερα λέμε fillers. Με το που ξεκινάει ο δίσκος, το “Doctor” σε κερδίζει αμέσως κι αναρωτιέσαι πως δεν έγινε επιτυχία! Το ίδιο συμβαίνει και με το “Walks  like a Woman” όπως και με τα “Body’s Cool” και “Hot Blood movin” και σκέπτεσαι «καλά, είναι δυνατόν να τους έχω ανακαλύψει μόνο εγώ;”. Κι όμως κάπως έτσι συνέβη, αφού οι Baton Rouge χάθηκαν στη δίνη των πολλών κυκλοφοριών του είδους αλλά και στην έκρηξη του grunge.
Τι άλλο να ζητήσεις από ένα hair metal band της εποχής;
ΛΙΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ BATON ROUGE
Σχηματίστηκαν το 1986 στη Λουιζιάνα και το αρχικό όνομά τους ήταν Voices για να το αλλάξουν σε Meridian και τελικά  Baton Rouge, από τη γνωστή τοποθεσία έξω από τη Λουιζιάνα. Το όνομα της μικρής πόλης θα μας ήταν άγνωστο, αλλά ήταν ο προορισμός των Lynyrd Skynyrd όταν το αεροπλάνο τους έμεινε από καύσιμα και έπεσε στο Gillsburg του Μισσισσίππι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

11/7/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Στην μουσικη και στο ειδος που ασχολουμαι καμποσα χρονια , κανω ενα διαχωρισμο , οχι ποιοτητας αλλα 'καριερας ' . Οι καλλιτεχνες-συγκροτηματα α'εθνικης (champions leaque ) και η β' εθνικη . Στην β΄'εθνικη δεν περιλαμβανονται ΟΙ 'χειροτεροι ' αλλα καλλιτεχνες που μπορει να ειχαν τεραστιο ταλεντο αλλα δεν εκαναν ποτε την τεραστια επιτυχια και δεν δημιουργησαν αυτο που λεμε στο χωριο μου -'legacy ' . Ετσι λοιπον και οι Baton ,καλοι χρυσοι και αγιοι αλλα β' εθνικης , οπως φυσικα και παμπολοι αλλοι .Στην συγκεκριμενη περιτπωση θεωρω οχι και τοσο αδικα ,αφου ελειπαν τα μεγαλα κομματια . Κατι walks like a woman ,προσωπικα τα θεωρω κομματια του σωρου ασχετο αν ολο το αλμπουμ μπορει να ειναι καλοπαιγμενο η π.χ ο ρυθμος να ξεσηκωνει (υποτιθεται ) . Ετυχε καποτε να συνομιλησω με καποιον απο το συγκεκριμενο μερος , και του ανεφερα το συγκροτημα και δεν το ηξερε εχω ειχε καποια rock ακουσματα .Ωραια του λεω , τους ξερουμε εμεις απο Ελλαδα και εσεις δεν ξερετε τι μπαντες βγαλατε .
    Επισης κατι που εχω παρατηρησει ειναι οτι οταν καποιος καλειται να αναφερει π.χ 20 σημαντικα αλμπουμ σε ενα ειδος , αναφερει αναμεσα και καποια 'σπανια ' σχετικα οχι επειδη η ποιοτητα τους ηταν τοσο καλη αλλα για να μην αναφερει τα αναμενομενα .
    Τελος για τους Baton να πω οτι με το ανοιγμα του internet και του youtube πιστευω οτι πλεον ειναι γνωστοι δηλαδη ο παγκοσμιος κυκλος του ειδους ,τους εμαθε και πιθανων τους τοποθετησε εκει που αξιζουν . Υπαρχουν πολλοι καλλιτεχνες που περασαν στα ψιλα στα χρονια προ-internet και εκαναν 'καριερα ' μετα το internet , με την εννοια οτι αρχισαν να δεχονται μηνυματα απο ολο τον κοσμο και διαπιστωσαν οτι εστω και καθυστερημενα αρεσαν σε καποιους . Καποτε επικοινωνησα με το βασικο μελος των Atlantic και ηταν ακριβως την εποχη που βομβαρδιζοταν .Ειχε εκπλαγει πως λαμβανε μυνηματα απο ολο τον κοσμο τωρα ,ενω ειχε βγαλει το αλμπουμ καμποσα χρονια πριν . Τελικα ο χρονος με το ιντερνετ απονεμει καποια δικαιοσυνη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή