DOORS – ABSOLUTELY LIVE: “IS EVERYBODY IN? THE CEREMONY IS ABOUT TO BEGIN”


Στην ιστορία των rock άλμπουμ , περίοπτη θέση κατέχει το Absolutely Live (1970) των Doors που ήταν το πρώτο live άλμπουμ τους σε μια σειρά ατέλειωτων live κυκλοφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη διάλυσή τους.
Όπως απαιτούσε η λογική της εποχής, το άλμπουμ είναι διπλό και ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης περιοδείας τους μεταξύ 1969 και 1970. Όταν το ακούσαμε, αρχές δεκαετίας του ’70 και με το μύθο του συγκροτήματος να αυξάνεται καθημερινά στο νεανικό μυαλό μου (μας), το άλμπουμ μετέφερε μια μοναδική ατμόσφαιρα που την ένταση και το πάθος δεν είχαμε ζήσει σαν θεατές αλλά και σαν ακροατές (μέσω του βινυλίου). Ίσως γι αυτό και το θεωρούμε σαν ένα εξαιρετικό δείγμα live ηχογράφησης. Εξ ‘άλλου από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά κυκλοφόρησαν τόσα live των Doors, όμως κανένα δεν είχε κάτι από τη λάμψη του.
Το Absolutely live (No 8 Αμερική, Νο 69 Μ.Βρετανία) κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1970, μετά το Morrison Hotel (Φεβρουάριος του 1970) και πριν το L.A.Woman (1971). Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν κατά κύριο λόγο στον Jim Morrison όπου η ερμηνεία του ξεφεύγει από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας όταν σκεπτόμαστε τον τραγουδιστή ενός rock συγκροτήματος. Σε πολλά κομμάτια, κυρίως στα Who so you love, Alabama Song, Backdoor Man, Love Hides και Five to One, ακούγεται περισσότερο σαν θεατρικός ερμηνευτής παρά σαν τραγουδιστής rock συγκροτήματος. Απολαυστικά μελωδικός στα “Universal Mind”, “Pettion the Lord with Prayer” και “Dead Cats dead Rats”, παίρνει όλα τα κομμάτια επάνω του, αφήνοντας στους Krieger, Manzarek και Densmore το  ορχηστρικό κομμάτι. 
Το εξώφυλλο σε όλο το άνοιγμά του. 
Το άλμπουμ αγαπήθηκε από τους die hard fans του συγκροτήματος, αφού περιείχε αρκετά κομμάτια που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα studio άλμπουμ τους όπως τα "Love Hides," "Build Me a Woman," "Universal Mind," "Dead Rats, Dead Cats" και η διασκευή στο "Who Do You Love?" του Bo Diddley.
Εκείνο όμως που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση σε όλους μας και συμπεριλαμβάνω και τους fans εκτός αμερικάνικων συνόρων είναι η απαγγελία του στο "Celebration of the Lizard" που βέβαια όταν το ακούσαμε αρχές δεκαετίας του ’70 μάς φαινόταν αδιανόητο σε ένα live δίσκο ενός συγκροτήματος να έχουν συμπεριλάβει …απαγγελία ποιήματος. Μετά μάθαμε ότι ο Morrison έγραφε ποιήματα και φυσικά μετά ακούσαμε το υπέροχο An American Prayer! Η ηχογράφηση του live άλμπουμ περιλαμβάνει ολόκληρο το ποίημα, ενώ στη συλλογή The Absolute Best (200#0 θα βρείτε ολόκληρη τη studio εκτέλεση.
Η φωτογραφία στο ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, αφού όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ ο Morrison είχε αλλάξει πολύ την εξωτερική εμφάνισή του έχοντας αφήσει γενειάδα (δες εξώφυλλο L.A. Woman) αλλά κι έχοντας παχύνει, έχοντας χάσει το image του"rock god". 
Έτσι οι άνθρωποι της δισκογραφικής του εταιρείας βρήκαν μια παλαιότερη live φωτογραφία του κι επέλεξαν αυτή που βλέπετε στο εξώφυλλο όπου είναι τραβηγμένη ένα χρόνο πριν στο
Hollywood Bowl. Τόσο το συγκρότημα όσο και ο ίδιος ο Jim Morrison είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα χρησιμοποιούσαν μια πρόσφατη φωτογραφία και έγιναν έξαλλοι όταν είδαν το άλμπουμ τυπωμένο.
Ανεξάρτητα από αυτή την κίνηση της Elektra να αλλάξει τις φωτογραφίες, η συγκεκριμένη φωτογραφία αναδεικνύει την oμορφία του αλλά και τη live αίσθηση που χρειάζεται ένας ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε ψάξει να βρείτε ζώνη με τέτοιους κρίκους;;;
TRIVIA
  • Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το άλμπουμ στην Αμερική έδωσε μόνο 225.000 αντίτυπα, τα μισά από όσα είχε πουλήσει το Morrison Hotel.
  • Η πρώτη έκδοση του άλμπουμ to 1996 σε cd ήταν μονή και με διαφορετικό εξώφυλλο. Επανεκδόθηκε το 2012 σε διπλή έκδοση.
  • Ο παραγωγός του άλμπουμ  Paul A. Rothchild πολλά χρόνια αργότερα είχε πει σε συνέντευξή του ότι οι Doors ήθελαν να παρουσιάσουν ένα άψογο ηχογραφημένο άλμπουμ και του πρότειναν σε περίπτωση που κάποιο μέρος τραγουδιού δεν τον ικανοποιεί να το κάνει μίξη με διαφορετική ηχογράφηση από άλλη εμφάνισή τους! Συνολικά ο Rothchild έκανε 2.000(!)edits.
  • Το 1991 η Elektra Rec. κυκλοφόρησε το διπλό cd, In Concert με κομμάτια από το Absolutely live αλλά κι από τα Alive she Cries και Live at the Hollywood Bowl.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

24/2/19/


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου