ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ “elton’ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ: ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

Ο Κώστας «Elton” Κοντογογιάννης κάθε μήνα παρουσιάζει το πορτραίτο ενός Έλληνα μουσικού από το χώρο του rock που έδρασε τις δεκαετίες 60, 70 και 80. Σήμερα σειρά έχει η Μαρίζα Κωχ με την κρυστάλλινη φωνή που άφησε εποχή.

Η Μαρίζα Κωχ, μιά απ' τις σπουδαιότερες Ελληνικές φωνές κι από τις λίγες με τόσο τεράστια διεθνή αναγνώριση, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 από Ελληνίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα, στρατιώτη των δυνάμεων κατοχής, γεγονός που είχε κρατήσει μυστικό για πολλά χρόνια.
Τα παιδικά κι εφηβικά της χρόνια τα πέρασε στη Σαντορίνη μεγαλώνοντας με την εκκλησιαστική Βυζαντινή μουσική, τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και με τα παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια.
H πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση γίνεται το 1969 με τον δίσκο “Τα Τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά” που κυκλοφόρησε απ' τη Zodiac. Οι επόμενες δισκογραφικές δουλειές της την καθιερώνουν στο μουσικό προσκήνιο σαν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπητά πρόσωπα της Ελληνικής σκηνής, καθώς οι επιρροές από Σαββόπουλο αλλά και τα μηνύματα της εποχής, είναι εμφανείς.  Οι δίσκοι “Αραμπάς” (1971), 'Μια Στο Καρφί και Μια στο Πέταλο” (1973) και “Δυό Ζυγιές Παιχνίδια” (1974) ήταν καθοριστικοί για την καριέρα της αλλά και για την εξέλιξη της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής στα δύσκολα χρόνια της χούντας.
Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, ο τρόπος που ερμήνευε τα τραγούδια αναμειγνύοντας την παράδοση με το φολκ και το ροκ, η χαρακτηριστική της εμφάνιση με το μακρύ ξανθό μαλλί και το ξεχωριστό ντύσιμο, αλλά και έντονη προσωπικότητά της, έκανε πολλούς τότε να μιλούν για την “Ελληνίδα” Janis Joplin. Η μίξη του ηλεκτρικού ήχου με την Ελληνική παράδοση πάνω σε γνωστές συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών αλλά και σε δικά της τραγούδια, ήταν κάτι πρωτοποριακό για εκείνα τα χρόνια. Πολλοί μουσικοί της “ροκ” συμμετείχαν στους δίσκους της όπως ο Τζ. Λαμπίνσκι, ο Γ. Μαγκλάρας, ο Λ. Ζώης, ο Γ. Τριανταφυλλίδης κ.α. Ήταν επίσης από τα πολλά ονόματα που εμφανίστηκαν τότε και στο Κύτταρο.
Από την δεκαετία του '70 αρχίζει τις περιοδείες της σ' ολόκληρο τον κόσμο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ην. Πολιτείες, Καναδά, Ρωσία, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Αφρική και αλλού. 'Ηταν η πρώτη Δυτική τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην Κίνα, το 1980, ενώ απέσπασε και διεθνή βραβεία!
Το 1976 με την βοήθεια του Μάνου Χατζιδάκι και με μια δική της σύνθεση, το “Παναγιά μου – Παναγιά μου”, συμμετέχει στο φεστιβάλ της Eurovision. Μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και μια απ' τις καλύτερες Ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό, μέχρι σήμερα.
Η δισκογραφία της και οι συμμετοχές της σε διεθνή μουσικά events συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, ενώ το 1996 ιδρύει και την δική της δισκογραφική εταιρεία με σκοπό την καταγραφή και διάδοση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής παράλληλα με την έκδοση παιδικών τραγουδιών. Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της το έχει αφιερώσει στην διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά, ιδρύοντας το 'Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου – Μαρίζα Κωχ” το 2004. Συνεργάζεται επίσης με το Ωδείο Αθηνών, έχει εκδώσει δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα, έχει δώσει παραστάσεις παιδικού θεάτρου, έχει γράψει βιβλία, ενώ για την συνολική προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη έχει βραβευτεί αρκετές φορές από συλλόγους και Πανεπιστήμια.
Το σύνολο της δισκογραφίας της ξεπερνάει τους 30 δίσκους μαζί με συλλογές, ενώ θεωρείται μέχρι και σήμερα από τις σημαντικότερες Ελληνικές προσωπικότητες της τέχνης.

Διαβάστε εδώ παλαιότερες αναρτήσεις του Κώστα “Elton” Κοντογιάννη
  



Κώστας “Elton” Κοντογιάννης
26/1/19/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Ο προλογος του αρθρου
    Ο Κώστας «Elton” Κοντογογιάννης κάθε μήνα παρουσιάζει το πορτραίτο ενός Έλληνα μουσικού από το χώρο του rock που έδρασε τις δεκαετίες 60, 70 και 80. Σήμερα σειρά έχει η Μαρίζα Κωχ με την κρυστάλλινη φωνή που άφησε εποχή.

    Ετσι καπως καταληξαμε να θεωρουμε κατι Σαββοπουλους ροκ , να θεωρουμε στα 80'ς ροκ τους Κατσιμιχες και αρκετους αλλους . Το ροκ ειναι ηχος οχι μυρωδια η image η γενικοτερο 'στησιμο ' . Ας εχεις 22 φουλαρια ,εισαι σαν χιπης και εχεις και 38 σκισμενα τζιν αν δεν εχεις ροκ ηχο δεν ανηκεις στην ροκ . Πραγμα που δεν ειναι κακο , καλλιτεχνες που αφησαν στιγμα ειναικαι αυτοι ,οπως η συγκεκριμενη ,φωναρα αλλα ροκ δεν ειναι με τιποτα . Δεν υπαρχει ροκ τροπος ζωης υπαρχει μονο ροκ ηχος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή