ROCK INCIDENT 54: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ RORY GALLAGHER;

Το Μάρτιο του 2008 αγοράζοντας το τότε καινούργιο τεύχος του αγγλικού περιοδικού Classic Rock, παρατήρησα ότι το cd που περιείχε το περιοδικό με ένα κομμάτι με τίτλο Falsely Accused του άγνωστου Ιρλανδού κιθαρίστα Eamon McCormack  όπου slide κιθάρα και σόλο έπαιζε ο Άγιος Rory Gallagher!
Ακούγοντας το τραγούδι, δεν το βρήκα τίποτε σημαντικό όπως και ακούγοντας το άλμπουμ Kindred Spirits του Eamon McCormack που περιείχε το τραγούδι. Όμως το «Falsely Accused» έχει μια περίοπτη θέση στην ιστορία του Rory Gallagher αφού είναι το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε πριν πεθάνει!
Στο άρθρο που ακολουθεί, ο Αλέξανδρος Ριχάρδος, θυμάται τις τελευταίες ημέρες του μεγάλου κιθαρίστα και γράφει ένα μικρό ιστορικό για το πως έπαιξε στο άλμπουμ του Eamon McCormack.

Η κόκκινη υπογράμμιση αποτελεί σύνδεσμο (link) και μπορείτε να την πατήσετε.
Τα προβλήματα υγείας του είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, με καταπραϋντικά που έπαιρνε λόγω της φοβίας που είχε με τα αεροπλάνα. Αυτά σε συνδυασμό με το αλκοόλ που έπινε, του δημιούργησαν πρόβλημα στο συκώτι.  Η τελευταία του εμφάνισή του ήταν στις 10 Ιανουαρίου 1995 στην Ολλανδία κι αμέσως μετά ακύρωσε ολόκληρη την υπόλοιπη περιοδεία αφού η κατάσταση της υγείας του ήταν πολύ κακή. Μόλις επέστρεψε στην Αγγλία, εισάγεται στο King’s College Hospital για εξετάσεις, που δείχνουν ότι χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης συκωτιού, πράγμα που ήταν εφικτό λόγω της σχετικά μικρής του ηλικίας, ήταν μόλις 47 ετών. Μετά από 13 εβδομάδες στην εντατική και ενώ έδειχνε ότι η ανάρρωση του προχωρεί αργά αλλά σταθερά, η υγεία του παρουσίασε επιδείνωση , προσεβλήθη από σταφυλόκοκκο και απεβίωσε στις 14 Ιουνίου 1995. Στο βιβλίο τού συγγραφέα Dan Muise, «Gallagher, Marriott, Derringer, Trower»  παρουσιάζεται μια διαφορετική αιτία θανάτου  αυτή του λανθασμένου συνδυασμού φαρμακευτικής αγωγής με ζάναξ, βάλιουμ και αντικαταθλιπτικά. Βέβαια ο καθένας γράφει ότι θέλει και άντε να το αποδείξεις….

Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στα ονόματα των Rory Gallagher, Steve Marriott, Rick Derringer και Robin Trower.
Ανατρέχοντας το χρόνο  κι ενώ βρισκόταν στην ανάρρωση των 13 εβδομάδων όπου όλα έδειχναν μια σαφή καλυτέρευση κι ετοιμαζόταν να επιστρέψει σπίτι του με το γραφείο δημοσίων σχέσεων να έχει ετοιμάσει ένα σχετικό Δελτίο Τύπου, τηλεφώνησαν στον αδελφό του και manager του Donal λεγόντουσαν του ότι πρέπει να ετοιμάσουν ένα δεύτερο Δελτίο Τύπου που θα ανακοίνωνε το θάνατό του! Μια μεγάλη καριέρα που ξεκίνησε από τους Taste και συνέχισε με τα 14 studio και live προσωπικά άλμπουμ του, πήρε τέλος.
Το εξώφυλλο του cd του περιοδικού Classic Rock

Ο Άγιος Rory  έβαλε την υπογραφή του στην Fender Statocaster με τον γλυκό ήχο του και την απλότητά του, την αμεσότητα και τα τραγούδια του. Του άρεσαν οι περιοδείες, ήταν ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ζωής του. Όπως είχε πει και στην αθηναϊκή press conference, μετά από το τέλος κάθε περιοδείας επιστρέφει κουρασμένος και θέλει να ξεκουραστεί, αλλά μετά από λίγο αποζητά και πάλι τις συναυλίες, το tour bus και τους fans. Ο Rory δεν ήταν παντρεμένος, δεν είχε παιδιά και όταν βρισκόταν στο Λονδίνο δεν έμενε απαραίτητα στο διαμέρισμα του στην New King’s Road αλλά στο Conrad Hotel στο Chelsea.
Η κηδεία του έγινε στο Cork και θάφτηκε στο κοιμητήριο του Sty. Oliver. Η ταφόπλακα είναι ίδια με το βραβείο που είχε λάβει το 1972 σαν International Guitarist of the Year.


To άρθρο για τις τελευταίες ημέρες του Άγιου Rory που μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος 116 Μάρτιος 2008 του Classic Rock γραμμένο από τον Harry Doherty, κλείνει με μια πικρή γεύση.  Ο συντάκτης επισκέφτηκε τη μητέρα του Rory, Monica και μιλώντας για το γιό της είπε  «Η ζωή του ήταν ένα τέλειος κύκλος, και μέσα σε αυτόν έκανε όλα όσα θα μπορούσε να κάνει”’ Και η Κα Monica Gallagher είπε: ”Γιατί αυτός ο κύκλος της ζωής του να μην είναι μεγαλύτερος;»
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο EAMON McCORMACK
Ο άγνωστος Ιρλανδός κιθαρίστας Eamon McCormack μπήκε στη ζωή μας απότομα και από τη πλαϊνή πόρτα γιατί είναι σίγουρο ότι αν δεν υπήρχε αυτή η ανέλπιστη συνεργασία του με τον Άγιο Rory δεν θα τον ξέραμε ούτε εμείς  αλλά και ούτε στη χώρα του. Το άλμπουμ Kindred Spirits είναι το πρώτο του σε μια δισκογραφία 3 άλμπουμ με τα άλλα δύο να είναι τα Heal my Faith (2012) και Like There's No Tomorrow (2017).

Όπως λέει ο ίδιος αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον  Άγιο Rory, γωνρίστηκαν μετά από μια συναυλία του στα παρασκήνια όπου μπήκε με δανεικό πάσο. Η γνωριμία τους κράτησε αρκετό καιρό και αρκετά αργότερα τον Ιανουάριο του 1995 βρέθηκαν στο Λονδίνο όπου ο McCormack ηχογραφούσε το πρώτο άλμπουμ του. Του πρότεινε να παίξει σε ένα κομμάτι και ο Άγιος Rory δέχτηκε. Το Falsely Accused ηχογραφήθηκε στο Jacob Studio κι απ΄ ότι λέει ο McCormack, εκείνο που του έχει μείνει από αυτή την ηχογράφηση είναι η απλότητα και το παίξιμο του. 5 μήνες αργότερα πέθανε εξ αιτίας της λοίμωξης του σταφυλόκοκκου.  Για την ιστορία, στο Kindred Spirits εκτός του Rory, συμμετέχουν οι Ian Akkerman ο κιθαρίστας των Focus, ο Herman Brood και ο  Keith Donald.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
14/12/18/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Καλημέρα, νομίζω ότι χρήζει διόρθωσης το σημείο για τα 14 studio album του Rory ! Αν δεν κάνω λάθος ηχογράφησε τα 11 κλασικά studio album και αργότερα, μετά το θάνοτό του, κυκλοφόρησαν άλλα δύο.
    Φιλικά,
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή