Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ DEEP PURPLE KAI JON LORD ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
16 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Ένας εκρηκτικός συνδυασμός ροκ και συμφωνικής μουσικής σε μια συναυλία-αφιέρωμα στους θρυλικούς Deep Purple και με δύο αριστουργηματικά συμφωνικά έργα του οργανίστα Jon Lord, θα ακουστούν το βράδυ της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών με ώρα έναρξης την 20:30.
Τα εισιτήρια τιμώνται προς:
9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 12 €, 18 €, 25 €, 28 €, 30 €, 35 € (διακεκριμένη ζώνη)
Προπώληση:
megaron.gr, Ταμεία Μεγάρου
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.megaron.gr | 210 7282 333
Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, που μετράει στο ενεργητικό του ένα βραβείο Echo Klassik και μία υποψηφιότητα για Grammy, κινείται με άνεση ανάμεσα στα διάφορα μουσικά είδη. Στη συναυλία αυτή, θα αναλάβει και τον ρόλο του σολίστ σε Hammond organ και πιάνο.
Μαζί του μια ομάδα εξαίρετων μουσικών που έχουν διακριθεί στο είδος τους. Με τη φωνητική δεξιοτεχνία του Ian Gillan θα αναμετρηθεί ο Αιμιλιανός Σταματάκης, στην ηλεκτρική κιθάρα η Ειρήνη Κετικίδη, ο Κώστας Βήχος  στο ηλεκτρικό μπάσο και στα ντραμς ο Γιάννης Σταυρόπουλος με  πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής…
…αποτελoύν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά τους και η φήμη τους εντός και εκτός Ελλάδας τους τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά τους κάνουν να ξεχωρίζουν ως ίσως οι πλέον διακεκριμένοι πρεσβευτές της μουσικής παραγωγής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή της ονομασία Armonia Atenea –που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση–, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürchner Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της Κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph).
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1969 η θρυλική ροκ μπάντα Deep Purple…
… συνέπραξε στο Royal Albert Hall με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον σπουδαίο βρετανό συνθέτη και μαέστρο Malcolm Arnold. Η ιστορική αυτή σύμπραξη έμελλε να αποτελέσει την πρώτη συνάντηση της ροκ με την κλασική μουσική, όχι μόνο σε επίπεδο ηχητικού συγκερασμού αλλά σε επίπεδο πρωτογενούς δημιουργίας. Το συναρπαστικό «Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα» σε μουσική του Jon Lord, οργανίστα των Purple, και στίχους του Ian Gillan, τραγουδιστή του γκρουπ, σόκαρε τόσο τους οπαδούς του δημοφιλούς συγκροτήματος, όσο και τους «πουριτανούς» λάτρεις της κλασικής μουσικής, αλλά αγαπήθηκε ως η επιτομή της τέχνης της μεγάλης ροκ μπάντας.
Το έργο αντιστάθηκε στη φθορά του χρόνου και σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και σοβαρότερα βήματα crossover στην ιστορία της μουσικής, μια αντιπροσωπευτική παρακαταθήκη των δημιουργικών πειραματισμών των 70s. Το «Κοντσέρτο» του Jon Lord έκανε λαμπρή καριέρα ανά τον κόσμο με ερμηνείες από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και βιρτουόζους σολίστ της ροκ μουσικής.
Η εμβληματική «Sarabande» του Jon Lord…
… που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της συναυλίας των Μουσικών της Καμεράταςστο Μέγαρο, ακολούθησε το «Κοντσέρτο» κλείνοντας το μάτι στη φόρμα τη μπαρόκ σουίτας όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Johann Sebastian Bach, μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη των πειραματισμών της δεκαετίας του 1970. Ηχογραφήθηκε στην Γερμανία το 1975 με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Andy Summers, μετέπειτα κιθαρίστα των Police, και της ορχήστρας Philharmonic Ungarica.
Κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1976. Παρουσιάστηκε ζωντανά πολλά χρόνια αργότερα, το 2010. Για την πρώτη αυτή ζωντανή παρουσίαση, ο Jon Lord επεξεργάστηκε εκ νέου τις ενορχηστρώσεις του 1975 δίνοντας στο έργο έντονο συμφωνικό χαρακτήρα και ακροβατώντας ανάμεσα στον Bach, τη ροκ των 70s, την jazz και την έθνικ.
Συντελεστές
Αιμιλιανός Σταματάκης │τραγούδι
Ειρήνη Κετικίδη │ ηλεκτρική κιθάρα
Γιώργος Πέτρου │Hammond organ, πιάνο
Πάνος Πολίτης│συνθεσάιζερ, Hammond organ
Κώστας Βήχος │ηλεκτρικό μπάσο
Γιάννης Σταυρόπουλος │ντραμς
Μουσική διεύθυνση | Γιώργος Πέτρου
4/11/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου