“MIRACLES”-JEFFERSON STARSHIP: ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ;

Ο Martyn Jerel Buchwald (κατά κόσμο Marty Balin) ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Jefferson Airplane, ενός συγκροτήματος που κυριάρχησε στην αμερικανική μουσική σκηνή κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 και θεωρούνται πρωτοπόροι του ψυχεδελικού rock. Η συνεισφορά του Balin στον ήχο του συγκροτήματος ήταν τεράστια. Εκτός από τα εξαιρετικά φωνητικά του, που «έδεναν» άψογα εκείνα της αξεπέραστης Grace Slick, προσέφερε σημαντικές συνθέσεις όπως τα: "Plastic Fantastic Lover", "Comin 'Back to Me", "Today", "3/5 of a Mile in 10 Seconds" και“Volunteers”. Στις αρχές των 70’s ο ρόλος του στο συγκρότημα είχε περιοριστεί, ενώ παράλληλα αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τα άλλα μέλη. Έτσι τον Απρίλιο του 1971 ο Balin αποχωρεί από τους Jefferson Airplane. Το 1974 οι Jefferson Airplane γίνονται Jefferson Starship, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ (το εξαιρετικό “Dragonfly”)και ο Paul Kantner ζητά τη συνεργασία του Balin. Εκείνος δεν αρνείται και συμμετέχει ως guest με το τραγούδι “Caroline”, το οποίο έγραψαν μαζί (Kantner-Balin )αλλά ερμήνευσε ο Marty Balin. Ο δρόμος για την επιστροφή του στο συγκρότημα έχει ανοίξει. Γίνεται πάλι μόνιμο μέλος και συμμετέχει στην ηχογράφηση του επόμενου άλμπουμ των Jefferson Starship, “Red Octopus”, που έμελε να γίνει το μόνο άλμπουμ του συγκροτήματος που έφτασε στο No1 των αμερικανικών charts, καθώς πούλησε πάνω από 4.000.000 κόπιες. Το κομμάτι που ξεχωρίζει από το “Red Octopus” είναι το “Miracles”, μια σύνθεση του Marty Balin, που έφτασε μέχρι το No3 των charts και αποτελεί το πιο πετυχημένο single των Jefferson Starship.
Ο Balin εμπνεύστηκε το τραγούδι από τον Ινδό γκουρού Sathya Sai Baba, τον οποίο οι οπαδοί του θεωρούσαν θαυματοποιό. Είχε διαβάσει βιβλία σχετικά με τον Baba και είχε ακούσει ηχογραφημένες ομιλίες του. Επίσης εκείνη την εποχή διάβαζε περσική ποίηση και τον είχε εντυπωσιάσει ο τρόπος που ο ποιητικός λόγος παρουσίαζε την αγάπη στον Θεό, σε σχέση με την αγάπη στη γυναίκα. Έτσι μια μέρα που έπαιζε με την κιθάρα του, έχοντας στο μυαλό του τον λόγο του Baba και την πιθανότητα να μιλάς σε μια γυναίκα όπως μιλάς στον Θεό έγραψε το “Miracles”. Χρειάστηκε 30 λεπτά για να γράψει τη μουσική και 45 λεπτά για τους στίχους. Όταν παρουσίασε το τραγούδι στα άλλα μέλη του γκρουπ εισέπραξε χλιαρές αντιδράσεις. Του είπαν ότι είναι παράξενο και πως δεν είναι σίγουροι ότι πρέπει να μπει στο άλμπουμ. Για πέντε μέρες αμφιταλαντευόταν και ο ίδιος, αλλά τελικά σκέφτηκε ότι είναι πιθανόν να κάνουν λάθος και επέμεινε στο συγκεκριμένο τραγούδι.
Η εισαγωγή του κομματιού είναι εξαιρετική με το riff του David Freiberg, να συνδυάζεται με τον τότε σύγχρονο ήχο των keyboards πλαισιώνοντας τα υπέροχα φωνητικά του Balin, τον οποίο συνοδεύουν οι παραδοσιακές αρμονίες των Slick-Kantner. Η κιθάρα του Craig Chaquico προσθέτει τις δικές της πινελιές, αλλά εκείνο που λατρεύω ακούγοντας το κομμάτι είναι οι φωνητικές εναλλαγές Balin-Slick και το επιβλητικό σόλο σαξόφωνο του Irv Cox. Οι στίχοι είναι απλοϊκοί, με τον Balin να εκφράζει την αγάπη του για μια γυναίκα. Η αγάπη του είναι κάτι σαν θαύμα. Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται με ουράνια τόξα, κυματιστά ποτάμια, ανεμόμυλους.
    Η εκτέλεση του “Miracles” στο άλμπουμ διαρκεί 6:52, ενώ η διάρκεια στο single είναι 3:27, ώστε να είναι πιο εφικτή η παρουσίασή του  από τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Η επεξεργασία έγινε από τον παραγωγό τους Larry Cox. Ο Cox περιόρισε το χορωδιακό μέρος του κομματιού στο μισό. Εκτός από τη μουσική αφαιρέθηκαν και αρκετοί «ενοχλητικοί» στίχοι, κυρίως σεξιστικού περιεχομένου.  Αυτή η «λογοκρισία» ήταν μια ενέργεια που ερχόταν σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των Jefferson Airplane και προκάλεσε δυσφορία στους παλιούς fans του γκρουπ. Πάντως σε συνέντευξή του στο περιοδικό Melody Maker ο Cox εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα μέλη του γκρουπ που του επέτρεψαν να κάνει τις αλλαγές που επιθυμούσε.
O Martin Ballin  (με το μουστάκι) είναι αριστερά από την Grace Slick. Όπως βλέπετε στην Αμερική του 1974 οι promo φωτογραφίες ήταν ακόμα μαυρόασπρες!

    Ενώ θα περίμενε κανείς ότι η επιτυχία του “Miracles” θα έδινε νέα ώθηση στο συγκρότημα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το συγκρότημα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του “Miracles” κυκλοφορώντας singles που έμοιαζαν σαν αντίγραφα του κομματιού (πχ το “With your love” από το επόμενο άλμπουμ τους “Spitfire”). Όπως εξήγησε, σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό BAM το 1980, η Grace Slick: «Όλο αυτό το υλικό με τραγούδια του στυλ «αγάπη μου γύρνα πίσω» προσπαθούσε να κοπιάρει το “Miracles”. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ μια μπάντα που την ενδιέφερε να κυκλοφορεί επιτυχημένα σινγκλάκια. Έτσι όταν έγινε επιτυχία το “Miracles” ξαφνιαστήκαμε και σκεφτήκαμε: καλύτερα να επιμείνουμε σε τέτοιες ανοησίες. Εμένα με ενοχλούσε αυτό, γιατί αισθανόμουν ότι φορούσα κοστούμι… ψεύτικο κοστούμι».
    Οι σχέσεις του Balin με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, κυρίως λόγω των προβλημάτων της Slick με το αλκοόλ, αλλά και λόγω της δικής του απροθυμίας του να συμμετέχει στα live των Jefferson Starship. Έτσι θα αποχωρήσει απότομα τον Οκτώβριο του 1978, λίγο μετά την αποχώρηση της Grace Slick.

TRIVIA

•    Το 1998, ο Balin έλαβε μια τιμητική πλακέτα από την Broadcast Music Incorporated, μια οργάνωση που παρακολουθεί πόσες φορές παίζεται κάθε τραγούδι στο ραδιόφωνο και αλλού, αναγνωρίζοντας ότι το “Miracles” είχε παιχτεί πάνω από 2.000.000 φορές!

•    Ο Larry Cox είχε συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Buddy Holly και ο Brian Wilson.
•    Το “Miracles” ακούγεται στην ταινία του 2005 The Family Stone (μαζί με το "Count on Me"), στην ταινία του 2006 Crank και στην τηλεοπτική σειρά  Supernatural (S06E19: "Mommy Dearest")
•    Το συγκεκριμένο άρθρο αφιερώνεται στη μνήμη του Marty Balin που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες. Ήταν η αθόρυβη δύναμη των Jefferson Airplane, πίσω από τη «βιτρίνα» των Slick – Kantner, ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε στα θαύματα και την αγάπη.
12/10/18
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου