Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ELECTRIC LADYLAND ΤΩΝ JIMI HENDRIX EXPERIENCED



Το πρώτο εξώφυλλο του Electric Ladyland
Ένα από τα σημαντικότερα εξώφυλλα στην ιστορία του rock είναι αυτό του άλμπουμ Electric Ladyland των Jimi Hendrix Experienced. Ήταν το τρίτο άλμπουμ τους, κυκλοφόρησε το 1968 κι έβγαλε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αμερικάνου κιθαρίστα, το “All along the Watchtower”  αλλά και τα "Voodoo Child (Slight Return)" και "Crosstown Traffic". Διαβάστε εδώ την ιστορία του άλμπουμ.
O Hendrix με επιστολή του προς την δισκογραφική εταιρεία του Reprise, εξηγούσε τι ήθελε για εξώφυλλο, αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία. Ρητά τους ζητούσε τη φωτογράφιση να την αναλάβει η Linda Eastman (σ.σ. μετέπειτα σύζυγος του Paul McCartney και μέλος των Wings) και επέμενε στη φωτογραφία με τα 3 παιδιά και αυτόν να κάθονται στο άγαλμα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων που υπάρχει στο Central Park. Τελικά απορρίφθηκε η φωτογραφία της Linda Eastman και προτιμήθηκε μια live φωτογραφία του ίδιου του Hendrix σε χρώματα κόκκινο και κίτρινο από το Saville Theater και η φωτογραφία της Eastman μπήκε στο εσώφυλλο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Karl Ferris.Το εξώφυλλο με την κοκκινοκίτρινη φωτογραφία του Hendrix κυκλοφόρησε κυρίως στην Αμερική αλλά και στις περισσότερες επανεκτυπώσεις του cd.
Στην Αγγλία αλλά και στην Ευρώπη, το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Track Records όπου Γεν. Δ/ντης ήταν ο Chris Stamp, αδελφός του ηθοποιού Terence Stamp και είχε διαφορετικό εξώφυλλο που ήταν σημαντικότερο και σπανιότερο σε σχέση με το αμερικάνικο. Ο φωτογράφος David Montgomery έψαξε στα Clubs να βρει κορίτσια που θα ήθελαν να φωτογραφηθούν γυμνά. Η άποψη του Montgomery αλλά και του Hendrix δεν ήταν η sexy προκλητική πλευρά της φωτογράφισης αλλά η διάθεσή τους να παρουσιάσουν τον κόσμο  όπως πραγματικά είναι, γυμνός!
Το εξώφυλλο σε όλο το άνοιγμά του με τις 19 κοπέλες.

Κάθε κοπέλα που γδύθηκε τελείως πληρώθηκε 5£ κι όσες έμειναν ημίγυμνες 2£. Όταν πήγαν στο studio, πολλά κορίτσια αρνήθηκαν να γδυθούν κι έφυγαν. Σημειωτέον ότι καμία από αυτές δεν ήταν μοντέλο. Συνολικά συμμετείχαν 19 κορίτσια και η φωτογράφιση έγινε στο εργαστήριο του Montgomery στο Chelsea του Λονδίνου (σ.σ. γι αυτό κι όπως διαβάσατε πιο πάνω πληρώθηκαν σε λίρες) το καλοκαίρι του 1968 χωρίς κανένα μακιγιάζ. Όπως παρατηρείτε είναι ολόγυμνες χωρίς όμως να φαίνονται τα επίμαχα σημεία τους, εκτός από το στήθος. Η αλήθεια είναι ότι όταν τις είδαν φωτογραφημένες με το εσώρουχο δεν τους άρεσε και τους πρότειναν να το βγάλουν αλλά αρνήθηκαν. Υπέκυψαν(!)  με άλλα 3 pounds η κάθε μια με την προυπόθεση ότι δεν θα εμφανίζονται στη φωτογραφία εντελώς γυμνές.
  

Το αμερικάνικο εξώφυλλο
Η όλη φωτογράφιση διήρκεσε 4 ώρες κι αμέσως μετά διάλεξαν ποια φωτογραφία ήθελαν και προχώρησαν στη μακέτα του εξώφυλλου. Τότε όλα γινόντουσαν με τα χέρια (σ.σ. κι ήταν πολύ καλύτερα) χωρίς computer. Η ιδέα του εξώφυλλου με τα γυμνά κορίτσια ανήκε στον David Stamp αλλά και στον art director της εταιρείας David King και το άλμπουμ τις πρώτες 3 ημέρες πούλησε στη Μ.Βρετανία 35.000 αντίτυπα.  
Στον Hendrix δεν άρεσε το εξώφυλλο γιατί δεν είχε το όνομά του, όπως και τον τίτλο αλλά και δεν μπορούσε να καταλάβει που κολλούσαν οι γυμνές κοπέλες με αυτόν! Τελικά αναγκάστηκε να το δεχτεί καθώς δεν υπήρχε χρόνος για να το αλλάξουν! Στην εσωτερική φωτογραφία της αγγλικής έκδοσης, υπάρχει φωτογραφία του Hendrix μέσα σε φλόγες, η οποία ήταν αληθινή. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης έπεσε φωτιά το σκηνικό αλλά πρόλαβαν και την έσβησαν πριν πάρει έκταση. Γι αυτό και στη φωτογραφία δεν υπάρχουν φλόγες όπως ήθελε ο Hendrix παρά μόνο καπνός!
Η φωτογραφία της Linda Eastman με τα παιδάκια και το άγαλμα
TRIVIA
H Reprise Recods δημιουργήθηκε το 1960 από τον Frank Sinatra και ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Warner. Οι δίσκοι του Sinatra κυκλοφορούσαν σε αυτή την εταιρεία!

11/10/18

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου