CHER: ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟ A.O.R.

Στο σημερινό Garden of Eden, o Σπύρος Γιαννακόπουλος υμνεί τη Cher μέσα από τους δίσκους της "Cher" ('87), "Heart of stone" ('89) και "Love hurts" ('91).
Γυναίκες! Ο άγγελος και ο διάβολος μαζί, σε ένα ανθρώπινο σώμα. Πηγή έμπνευσης και δραστηριοποίησης του άντρα. Κομμάτι της ομορφιάς που έχει αυτή η ζωή αλλά και ένα από τα μυστήρια της!
  Όσον αφορά τον χώρο του melodic rock, οι γυναίκες υπήρξαν ανέκαθεν λάτρεις των μελωδικών κιθαρών, των ατμοσφαιρικών πλήκτρων, των ερμηνευτικών ακροβασιών και των "αγαπησιάρικων" τραγουδιών τα οποία αποδίδονταν ως επί το πλείστον από "pretty boys". Τι γίνεται όμως όταν μια γυναίκα(ρα) αναλαμβάνει τα ηνία και με την φωνάρα της μπαίνει στις υπηρεσίες του A.O.R.;

Η Cherilyn Sarkisian ή απλά Cher, έχοντας κάνει την είσοδο της στον μουσικό και κινηματογραφικό χώρο σε μικρή ηλικία, ακολουθώντας την μόδα της κάθε εποχής, αποφασίζει να στραφεί και προς το μελωδικό ροκ την εποχή που το είδος δέσποζε στο ραδιόφωνο και στο MTV. Το 1987 υπογράφει στην Geffen Records και η καριέρα της αναγεννάται μέσα από τρεις δίσκους φορτωμένους στα hits και σε μεγάλες συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς, συνθέτες και παραγωγούς της μελωδικής πρώτης γραμμής.
Με τον πρώην σύζυγό της Sony Bono.

Το 8o studio άλμπουμ της με τον πρωτότυπο τίτλο....Cher(!) κυκλοφορεί στις 10 Νοέμβριου 1987. Παραγωγοί και υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα του δίσκου είναι οι Michael Bolton, Jon Bon Jovi, Richie Sambora και ο σπουδαίος Desmond Child. Οι μουσικοι που παίζουν στα τραγούδια είναι οι Jeff Bova(πλήκτρα), Holly Knight (πλήκτρα), Michael Landau(κιθάρα), Tony Levin(μπάσο), Steve Lukather(κιθάρα), John McCurry(κιθάρα), Dave Meniketti (φωνητικά), Bill Payne (πλήκτρα), Richie Sambora(κιθάρα), Alec John Such (μπάσο), Michael Thompson (κιθάρα), Tico Torres (ντραμς), Joe Lynn Turner (φωνητικά), Bonnie Tyler(φωνητικά) και Dianne Warren (φωνητικά). Με τον απόλυτο ραδιοφωνικό ήχο για την εποχή (και όχι μόνο!), η Cher βρήκε και πάλι τον δρόμο της προς τα charts. Το άλμπουμ έφτασε στο Νο.32 του US Billboard, με την κομματάρα "I found someone", από τα χέρια των Michael Bolton και Mark Mangold (Drive She Said), να καρφώνεται στο Nο.5 της Αγγλίας και στο Nο.10 της Αμερικής. Δευτέρο single ήταν το "We all sleep alone", γραμμένο από την τριπλέτα των επιτυχιών Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Desmond Child, το οποίο πήγε στο Νο.11 σε Αμερικη και Νο.47 σε Αγγλία. Η επανεκτέλεση του "Bang Bang" με την επίβλεψη του Desmond Child απέκτησε μια φρεσκάδα η οποία διατηρείται ακόμα μέχρι ημέρα. Main man, Give our love a fightin' chance, Perfection, Working girl, Hard enough getting over you, εκτός του ότι αποτελούν Child δημιουργίες, λειτουργούν και ως μέρος του μουσικοί DNA του κάθε melodic rock maniac!!
 Το 1989 η Cher επιστρέφει με τον δίσκο Heart of stone κάνοντας κατανοητό για όποιον δεν κατάλαβε δυο χρόνια νωρίτερα πως έχει τα προσόντα να γίνει η απόλυτη πρέσβειρα του melodic rock. Το "Heart of stone", ελαφρά πιο hard-rocking από τον προκάτοχο του, είναι ακόμα ένας μνημειώδης δίσκος τόσο για την καριέρα της όσο και για τον χώρο. Οι συνήθεις ύποπτοι του πρώτου δίσκου, Desmond Child, Richie Sambora, Jon Bon Jovi, είναι και πάλι εδώ όπως επίσης και οι Steve Lukather, Alan Pasqua(πλήκτρα Giant), Michael Anthony, Robin Beck, Michael Landau, John McCurry, Michael Thompson. Η Diane Warren γράφει τα If I could turn back time (με το φοβερό video μετ τα κανόνια σε...στύση), Just like Jesse James και η Cher εκτοξεύεται και πάλι στην κλίμακα των charts σε Αγγλία και Αμερική. Ο ορισμός του A.O.R. επιβεβαιώνεται μέσα από τα κομμάτια You wouldn't know love, Still in love with you, Emotional fire, Starting over που φέρουν την υπογραφή του Michael Bolton. Η κορυφαία στιγμή του δίσκου σφραγίζεται με την μεγάλη μπαλάντα Does anybody really fall in love anymore, των Bon Jovi, Sambora, Child η όποια λίγο αργότερα θα επανεκτελεστεί από τον Kane Roberts στον δίσκο του "Saints and sinners" και θα του χαρίσει την μοναδική του επιτυχία. After all ονομάζεται το τραγούδι το οποίο βρίσκει την Cher να κάνει ντουέτο με τον σπουδαίο Peter Cetera(Chicago), βάζοντας ένα τρυφερό τέλος στο άλμπουμ.


Το μελωδικό κρεσέντο της Cher θα ολοκληρωθεί με τον δίσκο Love hurts ('91) κάνοντας έτσι το χατ-τρικ στις καρδιές των "πιστών" του χώρου. Για ακόμα μια φορά η εμπορική καταξίωση χτύπησε κόκκινο και οι αποδείξεις ήρθαν μέσα από τα εντυπωσιακά νούμερα πωλήσεων και θέσεων κατάταξης στα harts. Κεντρικός παραγωγός ήταν ο Bob Rock και η συνεργασία με Diane Warren και Desmond Child συνεχίστηκε και εδώ. Για την ιστορία, το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στον Richie Sambora με τον οποίο διατηρούσε δεσμό (σ.σ. και με αυτόν;;;;) εκείνο το διάστημα. Ο δίσκος περιέχει πέντε διασκευές, τα  Save up all your tears (Robin Beck), A world without heroes (Kiss), Fires of Eden(Judy Collins), Love hurts (Everly Brothers, έγινε γνωστό από τη διασκευή των Nazarerh) και The shoop shoop song (Betty Everett). Μεγάλη επιτυχία όμως έκανε το Love and understanding ενώ και τα τραγούδια Could've been you, When lovers become strangers, When love calls your name-καρπός της συνεργασίας David Cassidy και John Wetton (Asia), Who you gonna believe-γραμμένο από τον Kevin Chalfant (The Storm) αγαπήθηκαν από τους "μελωδικούς εκτιμητές". Οι μουσικοί και εδώ πάνω κάτω είναι οι ίδιοι με τους δυο προηγούμενους δίσκους, ενώ στο κομμάτι One small step, η ανδρική φωνή που μπλέκεται με αυτή της Cher ανήκει στον Richard Page (Mr Mister).
Συνοψίζοντας, η Cher μέσα στην τετραετία 1987-1991 μας χάρισε τρεις εξαιρετικές δουλειές οι οποίες λειτουργούν ακόμα έως σήμερα σαν πρότυπο για τον τρόπο που μπορεί να γραφτούν μελωδικά τραγούδια που οδηγούν στην επιτυχία, κάνοντας συνάμα τον ακροατή να περάσει μέσα από πληθώρα συναισθημάτων φτάνοντας στο σημείο να τα συνδέσει με την ζωή του.
  Κάνοντας και την σύνδεση με τον πρόλογο που αφορά και το θέμα της γυναίκας, σε ποιόν άντρα δεν αρέσει  μια ωραία γυναικεία φωνή η οποία έχει και το προσόν της εμφάνισης;.....I'm a guy!! It's in my DNA!!!


TRIVIA
  • Η πρώτη ηχογράφηση του «Bang Bang (My Baby Shot Me Down)" ήταν και πάλι της Cher το 1966. Το κομμάτι ήταν σύνθεση του μετέπειτα συζύγου της Sonny Bono ( No2 Αμερική, Νο3 Μ.Βρετανία) κι έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της για τη δεκαετία του 60.
  • Εκτός από το άλμπουμ με τίτλο το όνομά της, δηλ Cher, η μεγάλη τραγουδίστρια έχει ακόμα ένα άλμπουμ με αυτό το όνομα που κυκλοφόρησε το 1966 και ήταν το τρίτο άλμπουμ στη δισκογραφία της!

10/10/18/
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. οπως τα ειπες , το heart of stone ειναι δισκος προτυπο , τεραστια κομματια ,εμπορικα και ποιοτικα ταυτοχρονα και λογω της δεκαετιας και των ονοματων που αναμειχθηκαν τεραστια παραγωγη .Παρεξηγημενη η Cher , λογω του image και του celebrity προφιλ της παραγνωριζεται οτι εχει μεγαλυτερο pop-rock εκτοπισμα στην ιστορια απο πολλα αλλα ονοματα που το 'παιζουν classic' rock-αδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή