KINKS “YOU REALLY GOT ME»: ΤΟ ΠΡΩΤΟ METAL RIFF ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η σύνθεση του 22χρονου τότε Ray Davis “You Really Got Me" (Νο1 Μ.Βρετανία, Νο 7 Αμερική) έμεινε στην ιστορία της μουσικής σαν το πρώτο τραγούδι όπου ακούστηκε heavy riff κιθάρας. Ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε το 1964(!)από τους Kinks κι έμελλε να γίνει ο προπομπός μιας ολόκληρης μουσικής σκηνής με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη. Κι όχι μόνο αυτό. Η ιστορία που δημιουργήθηκε γύρω από το ποίος έπαιξε αυτό το riff του έδωσε μυθικές διαστάσεις. Το τραγούδι γράφτηκε από τον 22χρονο Ray στο πιάνο και τον 17χρονο (τότε) αδελφό του Dave στην κιθάρα και η πρώτη version ήταν 6 λεπτά, που τελικά έγινε 2:20.για να χωρέσει σε single 45 στροφών. Όπως δήλωσε ο συνθέτης του, όταν το έγραφε είχε στο μυαλό του τα τραγούδια των Lead Belly και Big Bill Broozny. Στον κοφτό ήχο της κιθάρας στηρίχθηκε το heavy metal (!), ενώ ο συνθέτης περιγράφει τους στίχους του σαν "a love song for street kids." Το “You Really Got Me" ήταν το τρίτο single που κυκλοφόρησε το συγκρότημα και συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Kinks.
Η σύνθεση που το ηχογράφησαν ήταν Ray Davies τραγούδι, Dave Davies κιθάρα και Pete Quaife μπάσο. Τότε το συγκρότημα δεν είχε ντράμερ κι ο παραγωγός τους Shel Talmy έφερε τον session μουσικό Bobby Graham να παίξει ντραμς. Τις ημέρες που έκαναν την ηχογράφηση, προσέλαβαν τον Mick Avory αλλά ο παραγωγός τους δεν τον άφησε να παίξει ντραμς παρά tambourine, αφήνοντας τον Graham να παίξει τα τύμπανα. Στο πιάνο είναι ο session μουσικός Arthur Greenslade.
Το 2015 ο Ray Davies είπε στο περιοδικό Rolling Stone ότι εμπνεύστηκε τους στίχους βλέποντας ένα κορίτσι να χορεύει σε ένα club στο Piccadilly. «Είχε πολύ όμορφα χείλη, ήταν λεπτή αλλά όχι κοκκαλιάρα, μαλλιά έως τους ώμους. Όταν έγραφα το τραγούδι ήξερα ότι δεν θα την ξανασυναντούσα ποτέ.
ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΟ “YOU REALLY GOT ME»;
Για πολλά χρόνια υπήρχε έντονη φήμη ότι κιθάρα στο κομμάτι παίζει ο Jimmy Page ο οποίος εκείνη την εποχή δεν ήταν μέλος των Led Zeppelin αλλά ένας περιζήτητος session καλός κιθαρίστας.  
 Όταν ξεκίνησαν οι φήμες, το συγκρότημα τις αρνήθηκε αλλά κανείς δεν …τους πίστεψε. Το περίεργο είναι ότι κι ο ίδιος ο Page αρνείται ότι παίζει κιθάρα σε αυτό το κομμάτι, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει! Σε συνέντευξή του το 2012 ο παραγωγός Shel Talmy, είπε ότι ο Jimmy Page δεν έπαιξε lead κιθάρα στο τραγούδι. Η αλήθεια είναι ότι ο Page είχε προσκληθεί στο studio για να πάρει μέρος στην ηχογράφηση σε περίπτωση που ο Ray Davies δεν μπορούσε να τραγουδήσει και να παίζει κιθάρα ταυτόχρονα. Καθ όλη τη διάρκεια της ηχογράφησης ο Page καθόταν στο σαλόνι του studio και περίμενε να τον καλέσουν, ενώ μέσα στο studio o David και ο Ray ηχογραφούσαν τα μέρη της κιθάρας!

TRIVIA

  • Πριν το  "You Really Got Me" το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει άλλα δύο singles, τα  “Long Tall Sally” και "You Still Want Me" που δεν είχαν εμπορική επιτυχία. Αν και το "You Really Got Me" αποτύγχανε, η εταιρεία τους θα τους έδιωχνε.
  • Ο Dave Davies πήρε την ιδέα του κοφτού riff από το τραγούδι των Champs, “Tequila".
  •  Η μεγάλη επιτυχία του έκανε τους Kinks περιζήτητους στις τηλεοπτικές εκπομπές της εποχής ενώ έπαιξαν support σε δύο συναυλίες των Beatles.
  • •  Το επόμενο single που κυκλοφόρησαν οι Kinks ήταν το "All Day And All Of The Night" που μοιάζει πολύ με το "You Really Got Me".
  • Το κομμάτι έχει διασκευαστεί αρκετές φορές λόγω του ύφους του από πολλά συγκροτήματα. Η πιο γνωστή διασκευή του είναι αυτή των Van Halen στο πρώτο τους άλμπουμ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου