JIMMY BARNES: SUPER STAR ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ

O Jimmy Barnes ή James Dixon Swan όπως είναι το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στην Γλασκόβη της Σκοτίας αλλά μεγάλωσε στην Αυστραλία γι’ αυτό κι όλοι τον θεωρούμε Αυστραλό. Γερό λαρύγγι, με χαρακτηριστική ανδρική rock φωνή, ο Barnes ξεκινά την καριέρα του το 1974 με το συγκρότημα του αδελφού του, τους Fraternity ένα progressive συγκρότημα που από τις τάξεις τους είχε περάσει κι ο Bon Scott. Στους Fraternity έμεινε 6 μήνες και μετά πήγε στους Orange που άλλαξαν το όνομά τους σε Cold Chisel όπου ηχογράφησαν 8 studio άλμπουμ και 5 live, όλα με τραγουδιστή τον Barnes. Το συγκρότημα ήταν πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία αλλά εντελώς άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα με την καριέρα του στους Cold Chisel ξεκινά το 1984 προσωπική καριέρα κυκλοφορώντας το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Bodyswerve. Το 1980 το όνομά του «έπαιξε» σαν αντικαταστάτης του Bon Scott στους AC/DC αλλά δεν προχώρησε, το ίδιο έγινε και το 2016 μετά την αποχώρηση του Brian Johnson.
Στην ιστορία έμεινε ο τσακωμός του με τον A&R της Geffen Records, Gary Gersh που είχε αναλάβει να τον κάνει γνωστό στην Αμερική. Οι δύο άνδρες δεν τα βρήκαν και σε μια στιγμή νεύρων ο Barnes είπε στον Gersh «Fuck you and your company. I’m taking this record back to Australia to finish” αναφερόμενος στο δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ For the Working Class Man(1985). Μέχρι σήμερα έχει 17 προσωπικά studio άλμπουμ με τελευταίο το Och Aye the G'nu (2017) που είναι για μικρά παιδιά.
Το 2003 συμμετείχε και στα δύο άλμπουμ των Hoochie Coochie Men (Jon Lord, Ian Gillan, Bob Daisley/Jeff Duff) καθώς και στα δύο άλμπουμ των Living Loud (ένα studio κι ένα live).
TRIVIA
  • Τιμήθηκε με τον τίτλο του Order of Australia (ΟΑ) - τίτλος αντίστοιχος του ιππότη της Μ.Βρετανίας που δίνεται από τη βασίλισσα σε Αυστραλούς υπηκόους για να τους τιμήσει για τις υπηρεσίες τους.
  • Με τους Cold Chisel ο Jimmy Barnes είχε 9 άλμπουμ στο Νο1της Αυστραλίας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
"Jimmy Barnes"('85)
"Freight train heart"('87)

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου