“ROSANNA” - TOTO: ΚΙ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙNΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ROSANNA ARQUET!

Το τραγούδι ‘’Rosanna’’ συμπεριλαμβάνεται στον τέταρτο δίσκο των ‘Toto’  με τίτλο ‘Toto IV’, ο οποίος σηματοδότησε το απόγειο της καριέρας του συγκροτήματος, σαρώνοντας τα βραβεία Grammy για τις κυκλοφορίες του 1982 με έξι κατακτήσεις.
Η ‘’Rosanna’’, που κέρδισε το βραβείο στις κατηγορίες ‘Record of the Year’ και ‘Best Rock Duet’, είναι το τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο και το πρώτο που κυκλοφόρησε σε single, με δεύτερη πλευρά το  "It's a Feeling", επίσης από το ‘IV’. Έφθασε μέχρι το Νο. 2 στις Η.Π.Α. όπου παρέμεινε για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ενώ επιτυχημένο ήταν και στο Ηνωμένο Βασίλειο Νο. 12 εκεί και οχτώ εβδομάδες παραμονής.
Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο πιανίστας David Paich και, παρά τις ανακρίβειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, δεν γράφτηκε για την ηθοποιό Rosanna Arquette, ούτε ήταν αφιερωμένο σε εκείνη. Η οποία Arquette δεν είχε σχέση με τον Steve Lukather αλλά με τον οργανίστα Steve Porcaro!
Ο Paich συνέθεσε τη μουσική και έγραψε τους στίχους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με γυναίκες που είχε σχέση κατά καιρούς. Αυτό που δεν μπορούσε να ταιριάξει ήταν ένα γυναικείο όνομα, το οποίο θα ‘κολλούσε’ με τους υπόλοιπους στίχους και θα ήταν ιδανικό για τη χορωδία (ρεφρέν). Όταν ο Steve Porcaro, ‘κολλητός’ του Paich, παρουσίασε το κορίτσι του στα υπόλοιπα μέλη, στο άκουσμα του ονόματός της ο πιανίστας σκέφτηκε ότι θα ήταν κατάλληλο για το τραγούδι του.

Βέβαια, η ίδια η Arquette έκανε αναφορά σε συνεντεύξεις της, ότι το τραγούδι γράφτηκε για εκείνη. Η σχέση της με τον Porcaro δεν κράτησε για πολύ. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το ‘IV’, έκανε κάποιες εμφανίσεις στο στούντιο πριν το ξημέρωμα, φέρνοντας χυμούς και μπύρες στους μουσικούς. Η ιδέα για την ερμηνεία με δύο τραγουδιστές (ντουέτο) ήταν του Bobby Kimball, όταν άκουσε στο στούντιο τον Paich να παίζει κάποια μέρη από την ‘’Rosanna’’ και να τραγουδά παράλληλα.
Τελικά ο Lukather τραγούδησε τα χαμηλότερη μέρη και ο Kimball τα ψηλότερα.
Στα τύμπανα ο Jeff Porcaro συνδύασε το παίξιμο του John Bohnham (Led Zeppelin) στο ‘’Fool in the Rain’’ και του σπουδαίου Bernard Purdie στο τραγούδι ‘’Home at Last’’ από τον δίσκο ‘Aja’ των Steely Dan με το χαρακτηριστικό ‘Bo Diddley Beat’ (σημ. Ρυθμός που παρουσίασε και κατέστησε δημοφιλή ο Bo Diddley στο ξεκίνημα της καριέρας του).
Το τελευταίο ορχηστρικό μέρος (μετά τα 4 λεπτά και 40 δεύτερα)  προήλθε από τζαμάρισμα των μουσικών αφού είχαν ηχογραφήσει το βασικό μέρος. Ο Porcaro συνέχισε να χτυπά τα τύμπανα,
ακολούθησε ο Paich στο πιάνο και οι υπόλοιποι. Άρεσε σε όλους, και το προσέθεσαν στο τραγούδι.
Στο video πρωταγωνιστεί η Αμερικανίδα Cynthia Rhodes (ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια) ενώ ένας από τους άνδρες χορευτές είναι ο Patrick Swayze. Οι δυο τους θα πρωταγωνιστούσαν το 1987 στην ταινία ‘’Dirty Dancing’’.
Ο τρίτος αδελφός Mike Porcaro εμφανίζεται στο video στη θέση του αποχωρήσαντος αυθεντικού μέλους David Hungate, ο οποίος είχε ηχογραφήσει τα μέρη του μπάσου στο ‘IV’. 
Promo φωτό των Toto του 1982

TRIVIA:
• Τα δύο τραγούδια που ‘εμπόδισαν’ την ‘‘Rosanna’’ να σκαρφαλώσει στο Νο. 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τα: ‘’ Don’t You Want Me’’ (Human League) και ‘’Eye of the Tiger’’ (Survivor).
• Η πρωταγωνίστρια του video, Cynthia Rhodes έχει εμφανιστεί στις ταινίες:
Xanadu (1980), Flashdance (1983), Staying Alive (1983), Runaway (1984).

• Η Rosanna Arquette έχει εμφανιστεί στις ταινίες:
Desperately Seeking Suzan, μαζί με την Madonna (1985), After Hours (1985), The Big Blue (1988), Pulp Fiction (1994) & Crash (1996).
ΓΙΑΝΝΗΣ 602 
17/12/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου