TA SOUNDTRACKS TOY HAROLD FALTEMEYER

Δεν υπάρχει άνθρωπος, που τη δεκαετία του ’80 να πήγαινε κινηματόγραφο και να μην έχει ακούσει τη μουσική του Harold Faltermeier. H πολύ χαρακτηριστική παιχνιδιάρικη (!) synth pop μουσική του αποτέλεσε τα βασικά θέματα μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών, όπως Beverly Hills Cop, Fletch, ενώ συνέθεσε το κυρίως θέμα της ταινίας Top Gun.
Γεννημένος στο Μόναχο, έκανε τις απαραίτητες μουσικές του σπουδές κι ενώ περίμενε να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, βρήκε δουλειά σε ένα studio ηχογραφήσεων. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια έγινε υπεύθυνος όλων των ηχογραφήσεων της Deutsche Grammophon, ενώ η γνωριμία του με τον Giorgio Moroder τον φέρνει σαν μουσικό υπεύθυνο των πλήκτρων στο soundtrack της ταινίας Midnight Express κι ακολούθησε  συμπαραγωγή σε δύο  άλμπουμ της Donna Summer. Ο ξεχωριστός ήχος των πλήκτρων του τον καθιερώνει και το 1984 τον ακούμε στο κλασικό Axel F της πρώτης ταινίας Beverly Hills Cop. Αυτό ήταν, απογειώθηκε! Ακολούθησαν πετυχημένες ταινίες αλλά και soundtrack όπως Fletch, Top Gun, Fire and Ice, Beverly Hills Cop II, The Running Man και Tango & Cash, που ήταν κι η τελευταία συνεισφορά σε ταινία για τη δεκαετία του ’80. Το 2010 επανήλθε γράφοντας τη μουσική στην ταινία Cop Out του Kevin Smith.
Ο Faltermeyer σύντομα κατάλαβε ότι σε μια στιγμή θα κούραζε με τα soundtracks κι άρχισε να συνεργάζεται με καλλιτέχνες, και μάλιστα πολύ μεγάλου βεληνεκούς.
Σαν παραγωγός συνεργάστηκε με τεράστια ονόματα της εποχής, όπως Barbra Streisand, Pet Shop Boys, Jennifer Rush, LaToya Jackson, Cheap Trick, Billy Idol, Glenn Grey, Bonnie Tyler κ.α.
Η επιτυχία του δεν σταματά μόνο στο συνθετικό κομμάτι , αλλά βελτίωσε τεχνικά τα synthesizers και τον ηλεκτρονικό ήχο.
Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Γερμανία, γράφοντας μουσική για τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ.
TRIVIA
Το 1986 κέρδισε το βραβείο Grammy στην κατηγορία soundtrack/television score για την ταινία Beverly Hills Cop και την επόμενη χρονιά το Grammy στην κατηγορία Best Pop Instrumental Performance μαζί με τον κιθαρίστα Steve Stevens για το θέμα της ταινίας Top Gun.
Η πρώτη ταινία για την  οποία έγραψε μουσική ήταν η γερμανικής παραγωγής Didi –Der Doppelganger το 1983.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου