TONY CAREY: "ΟI RAINBOW ΗΤΑΝ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΚΙΝΗΣΗ»

O Tony Carey μας ήταν εντελώς άγνωστος, ως τη στιγμή που ακούσαμε τα πλήκτρα του στο κάτι παραπάνω από θρυλικό Rising των Rainbow. Ως τότε ήταν ακόμα ένα από τα εκατομμύρια νεαρά παιδιά που είχαν περάσει πολλές ώρες στα ωδεία, έπαιζε εκκλησιαστικό πιάνο για να φθάσει η οικογένειά του να αγοράσει ένα πιάνο για να εξασκείται στο σπίτι, ενώ έπαιζε και κοντραμπάσο στο συγκρότημα του σχολείου του. Παράλληλα έμαθε κιθάρα κι άρχισε να παίζει σε νεανικά-γυμνασιακά συγκροτήματα, χωρίς να έχει στο μυαλό του μια καριέρα μουσικού. Στα 14 χρόνια του, ο πατέρας τού αγόρασε ένα Lowrey όργανο κι επηρεασμένος από τον ήχο του Ray Manzarek, άρχισε να παίζει τραγούδια των Doors. Κιθάρα, κοντραμπάσο, πιάνο, όργανό, όλα έδειχναν ότι ο νεαρός Carey ήταν μουσικό ταλέντο και στα 17 του έχει σχηματίσει τούς Blessings κι έχουν υπογράψει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την ΑBC Dunhill που δεν οδήγησε πουθενά αφού ε επί 2 χρόνια(!) έκαναν πρόβες και ηχογραφήσεις χωρίς να καταλήγουν πουθενά. Σε μια από αυτές τις ηχογραφήσεις, τον άκουσε στο studio να παίζει ο Ritchie Blackmore ο οποίος έκανε auditions για τη θέση του οργανίστα και ζήτησε από τον Jim Bain να τον καλέσει να κάνει audition. Τόσο απλά και τυχερά, ο 23χρονος Carey βρέθηκε να είναι μέλος των Rainbow!  Μαζί τους ηχογράφησε τα τραγούδια του Rising και τα "Long Live Rock 'n' Roll," "Lady of the Lake" και "Rainbow Eyes" για το Long Live Rock 'n' Roll. Στα υπόλοιπα παίζει ο David Stone  αν και ο Carey λέει ότι έχουν κρατήσει τα δικά του πλήκτρα σε όλο το άλμπουμ ! Παίζει ακόμα στα On Stage (1977) και  Live in Germany (1990).

Η  συμμετοχή του στους Rainbow (αντικατέστησε τον Micky Lee Soule), άφησε μετέωρους τους Blessings που διαλύθηκαν. Αν και οι fans έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις από το πέρασμά του στους Rainbow, ο ίδιος διατηρεί τις χειρότερες αναμνήσεις, αφού ο Μαυροφορεμένος είχε μια κακή συνήθεια, να κάνει bullying  σε όλους τους οργανίστες που πέρασαν από τους Rainbow. Στον συγκεκριμένο, γνωστό είναι το περιστατικό που κατά τη διαμονή τους σε διάφορα ξενοδοχεία, πήγαινε κάτω από το δωμάτιό του και πέταγε πέτρες στο παράθυρο για να μην κοιμηθεί!!! Σε συνέντευξή του στο περιοδικό A.O.R. τεύχος 10 έχει δηλώσει ότι με τους Rainbow έπαιξε τις χειρότερες συναυλίες και η επιλογή του να παίξει μαζί τους ήταν η χειρότερη επαγγελματική κίνηση που έκανε! Ας του πει κάποιος ότι ίσως να μην είχε βγάλει τα πρώτα προσωπικά  άλμπουμ και τα Planet P Project αν δεν είχε παίξει στους Rainbow και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα τον ήξερε κανείς στον πλανήτη, πέραν των οικείων του. Το 1978 έφυγε από τους Rainbow και προσπάθησε να κάνει καριέρα, αλλά η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά, δεν τον άφησαν. Η καλή σχέση που είχε με τον συνιδιοκτήτη του studio, παραγωγό Peter Hauke, του επέτρεψε να το χρησιμοποιεί πολλές ώρες, όπου ηχογράφησε τόνους instrumental υλικού, μαθαίνοντας παράλληλα τη δουλειά του μηχανικού studio! Με καθυστέρηση 3 ολόκληρων χρόνων μετά την αποχώρησή του από τους Rainbow, κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ In the Absence of the Cat(1982) για να ακολουθήσει το I Won't Be Home Tonight(1982, Νο 167 Αμερική), σε ύφος pop rock, διαφορετικό από αυτό των Rainbow. Το 1983 ήταν σημαντική χρονιά για τον Carey αφού κυκλοφόρησε το καλό άλμπουμ του Some Tough City(1983) που έβγαλε την μεγάλη επιτυχία του «A Fine, Fine Day" (Νο 22 Αμερική) και υπέγραψε στη νεοσύστατη Geffen Records σαν Planet P Project. Η μουσική είχε αλλάξει στα 80’s, ήταν εντελώς διαφορετικά από τα 70’s κι ο Carey χώραγε απόλυτα σε αυτά, αφού η μουσική του ήταν προσαρμοσμένη στην καινούργια δεκαετία και στο ανέμελο ύφος της. Το Μάρτιο του 1983 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των Planet P Project(Νο42 Αμερική), ενώ και τα προηγούμενα άλμπουμ τους παρουσίασαν σημαντικές πωλήσεις. Οι Planet P βγάζουν μια μεγάλη επιτυχία, το"Why Me", που έγινε μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους (1983) πίσω από την αφίσα του Τσίρκο Apollo που διαφημίζει την εμφάνισή του στα Χανιά, διακρίνεται τόσο το όνομα του Κωνσταντίνου Μητοστάκη όσο και ένα μέρος φωτογραφίας του από προεκλογική αφίσα, ενώ πιο καθαρά φαίνεται η αφίσα του υποψήφιου Γιάννη Κλωνιζάκη με την ΕΔΗΚ!


Μετά την αποχώρησή του από τους Rainbow, το 1977, αντιμετώπισε προβλήματα με τα ναρκωτικά αλλά και με τις γυναίκες όπως λέει ο ίδιοε γελώντας.Ο Carey έχει περισσότερα από 12 studio άλμπουμ, αλλά μετά το single "Why Me", είχε μόνο μια επιτυχία με "A Fine Fine Day” (No22, USA). Το 2009 επανέρχεται στην επικαιρότητα με τους Over the Rainbow, το tribute συγκρότημα που σχημάτισε μαζί με τους Joe Lynn Turner, Bobby Rondinelli, Greg Smith και το γιό του Μαυροφορεμένου, Jurgen Blackmore! Όμως τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς διαγνώστηκε με καρκίνο κι υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τους Over the Rainbow, όπου τον αντικατέστησε ο Paul Morris που έπαιζε στο Stranger in Us All. Αν κι η μορφή του καρκίνου ήταν πολύ επικίνδυνη κι οι γιατροί τού έδιναν  μόνο 10% πιθανότητες να ζήσει, μετά από 5 εγχειρήσεις και παραμονή στο νοσοκομείου 5 εβδομάδων, ο Carey βγήκε νικητής.Το 2019 κυκλοφόρησε το τελευταίομπροσωπικό άλμπουμ του με τίτλο Lucky Us
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Some Tough City  (1984)
For You (1989)
Planet P Project (1983)
Pink World (1984)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

31/10/16/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Γεια σας, θα ήθελα να μάθω ποια είναι η έκδοση του maxi single που περιγράφετε στο άρθρο:
    "Χαρακτηριστικό είναι ότι το οπισθόφυλλο του maxi single έχει φωτογραφία από τοίχο της Κρήτης με προεκλογική αφίσα του Κώστα Μητσοστάκη!"
    Ψάχνοντας στο discogs και κοιτώντας τα οπισθόφυλλα πολλών εκδόσεων δεν βρήκα το συγκεκριμένο που αναφέρετε.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ των Planet P με τίτλο το ονομά τους (25367 Geffen Rec, ελληνική εκτύπωση) κι όχι του maxi single όπως έχω γράψει (το διόρθωσα). Στο κεντρικό φόντο είναι μια αφίσα από το Τσίρκο Apollo κι από πίσω καλυμμένη είναι προεκλογική αφίσα του Κώστα Μητοστάκη (φαίνονται τα γράμματα και μια φωτο αριστερά ). Επάνω του είναι μια άλλη αφίσα του Γιάννη Κλωνιζάκη(;) πολιτευτή της ΕΔΗΛ. Σ' ευχαριστώ για την παρατήρηση.
    Α.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή