ROCK INCIDENT 118: OI JACK RUSSELL'S GREAT WHITE ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ 100 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Στις 20 Φεβρουαρίου 2003, γράφτηκε η χειρότερη σελίδα στην ιστορία των δυστυχημάτων που συνέβησαν σε συναυλίες. Αρνητικοί ήρωες, το αμερικάνικο συγκρότημα των Jack Russell’s Great White που είχαν προγραμματίσει συναυλία στο Station club στο Rhode Island της Νέας Υόρκης με τη χρήση, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ(!), πυροτεχνημάτων που ενεργοποίησε το crew του συγκροτήματος δημιουργώντας σπινθήρες που με τη σειρά τους πυροδότησαν το αφρώδες υλικό ηχομόνωσης στην οροφή γύρω από τη σκηνή! Η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα γιατί το μεγαλύτερο μέρος των υλικών ήταν εύφλεκτο με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί 100 άνθρωποι που πήγαν για να διασκεδάσουν. Μεταξύ αυτών κι ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Ty Longley. Από το φλεγόμενο club, τοι οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, βγήκαν ζωντανοί 230 θεατές, σχεδόν όλοι με εγκαύματα και τραύματα από την πίεση και το σπρώξιμο.

Κατ’αρχάς να διευκρινίσω ότι η συναυλία δεν ήταν των Great White αλλά του ιστορικού τραγουδιστή τους, τού Jack Russell που είχε αποχωρήσει από το 2001 και μετά από νομικές διαμάχες, σχημάτισε τους Jack Russell’s Great White. Η περιοδεία σε clubs δεν πήγαινε καλά και ήλθε σε επικοινωνία με τον κιθαρίστα των Great White, Mark Kendall που κι εκείνες την ίδια περίοδο είχε φύγει από το συγκρότημα να παίζουν μαζί για να κάνει το «πακέτο» δυνατότερο. Τα μέλη των Jack Russell’s Great White εκτός των Russell και Kendall, ήταν οι μουσικοί οι οποίοι συνόδευαν τον Russell στην περιοδεία.  Η συναυλία τους στο The Station δεν είχε ξεκινήσει με καλή προπώληση (το club είχε χωρητικότητα 400 άτομα) κι ο Russell είχε ξεκινήσει προσωπική επικοινωνία με ραδιοσταθμούς για να την προώθηση. Πράγματι, κατάφερε και γέμισε το club και με το παραπάνω αφού διαπιστώθηκε ότι τα εισιτήρια ήταν 460(!) και η συναυλία ξεκίνησε με το “Desert Moon”με τον manager  Daniel Biechele τους να έχει συνεννοηθεί με τους ιδιοκτήτες του club για να τοποθετήσει πυροτεχνήματα πάνω από τη σκηνή, τα οποία τα ενεργοποίησε στο μέσο του τραγουδιού! Μόλις άρχισαν να σκάνε, ο Russell είπε από το μικρόφωνο” »Δεν είναι καταπληκτικά;”, ενώ την ίδια στιγμή ο Kendall βλέποντας τις φλόγες και τους σπινθήρες να σκάνε δίπλα του φοβήθηκε και απομακρύνθηκε. Μέσα σε 5 λεπτά η φωτιά εξαπλώθηκε και μάλιστα σε εύφλεκτα υλικά όπως ήταν η ηχομόνωση του club με την τραγική κατάληξη να καούν ζωντανοί 100 άνθρωποι και το club να καταστραφεί ολοσχερώς. Το συγκρότημα δεν πρόλαβε να παίξει κανένα άλλο τραγούδι πέραν του “Desert Moon” αφού έφυγαν για να σωθούν εκτός από τον 31χρονο κιθαρίστα Ty Longley που κάηκε ζωντανός χωρίς να προλάβει να δει το αγέννητο παιδί του (σ.σ. η γυναίκα του ήταν έγκυος!).  Λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, τα τηλεοπτικά συνεργεία άρχισαν να καλύπτουν σε ζωντανή μετάδοση το γεγονός κι ενώ η φωτιά κατέκαιγε ακόμα κι ο Jack Russell έδινε συνεντεύξεις με φόντο το καμένο club! Ο Jack Russell επέστρεψε στο συγκρότημα αλλά το 2005 αποχώρησε οριστικά μετά από σοβαρά προβλήματα που είχε με το αλκοόλ και παραισθησιογόνες ουσίες.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
To Δεκέμβριο του 2003 οι ιδιοκτήτες του club που ήταν τα αδέλφια Jeffrey και Michael Derberian και ο tour manager του Jack Russell, Daniel Biechele, κατηγορήθηκαν με περισσότερες από 200 συνολικά κατηγορίες για ανθρωποκτονίες με τη δική να προγραμματίζεται για το 2006. Πριν ξεκινήσει η δίκη, ο Biechele, παρά τις συστάσεις των δικηγόρων του αποδέχτηκε τις κατηγορίες  εκδίδοντας μια δημόσια ανακοίνωση, ζητώντας συγνώμη για τον πόνο που προκάλεσε. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 11 ετών με το δικαστή να του λέει ότι «η μεγαλύτερη ποινή είναι «οι τύψεις που θα έχει όλη τη ζωή του». Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν για τον μεν Michael 11 χρόνια φυλακή για το δε δεύτερο αδελφό Jeffrey 15 χρόνια με  αναστολή.
Το δικαστήριο δεν επέβαλε κατηγορίες κατά του Jack Russell, θεωρώντας ότι δεν είχε οικονομικό κέρδος από το club παρά τη συμφωνημένη αμοιβή του, δεν ανέφλεξε τα πυροτεχνήματα (σ.σ. ακόμα και που το γράφω μου φαίνεται απίστευτο ότι άνθρωπος έβαλε πυροτέχνημα σε εσωτερικό χώρο!) και τέλος δεν πήρε μέρος στην εγκατάσταση των πυροτεχνημάτων. Δύο χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα, οι Jack Russell και Mark Kendall, μαζί με τον δικηγόρο του Jack Russell, Ed McPherson, εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή Larry King Live με τρία από τα θύματα της πυρκαγιάς και τον πατέρα του Ty Longley, για να συζητήσουν ότι έγινε εκείνο το βράδυ και στην ουσία προσπαθώντας να επουλώσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η φωτιά (αν επουλώνονται!). Τα θύματα είχαν λάβει προηγουμένως 3,800.000 δολάρια από την United Way of America με το ποσό αυτό να είναι μέγιστο επιτρεπόμενο βάσει του ασφαλιστικού προγράμματος της μπάντας. Προηγουμένως, ο ίδιος ο Jack Russell έδωσε στα θύματα το ποσό του 1.000.000 δολαρίων.
Το συγκρότημα των Great White, από το οποίο ήδη είχαν αποχωρήσει οι Kendall και Russell ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση, διαχωρίζοντας τη θέση του προς το δυστύχημα, εξηγώντας ότι εκείνη την εποχή το συγκρότημα είχε διαλυθεί και ο Russell συνέχιζε την καριέρα του χρησιμοποιώντας το όνομά τους. Πάντως το συγκρότημα χωρίς να έχει σχέση με το δυστύχημα, έδωσε τις εισπράξεις της πρώτης συναυλίας του μετά την επανασύνδεση τους στα θύματα της φωτιάς
Οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου βρέθηκαν ένοχοι για εκατό κατηγορίες ακούσιας ανθρωποκτονίας και ξεκίνησαν μια σειρά φιλανθρωπικών εκδηλώσεων για να εξιλεωθούν. Εκπροσωπώντας τις οικογένειες του αποθανόντος, ο δικηγόρος John Barylick διαπραγματεύτηκε έναν αστικό διακανονισμό 176.000.000 δολαρίων με την αιτιολογία ότι οι υπεύθυνοι και οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη φωτιά.Σύμφωνα με τις αρχές, η άδεια του club ήταν για 400 άτομα και ο διοργανωτής είχε βάλει 462. Το συγκρότημα ισχυρίζεται ότι πήρε άδεια από τους ιδιοκτήτες του club να χρησιμοποιήσει πυροτεχνήματα (σ.σ. πάντα εντός κλειστού χώρου). Διασωθέντες λένε, ότι το προσωπικό τους απαγόρευσε να χρησιμοποιήσουν μέλη εξόδους ανάγκης με την αιτιολογία ότι ήταν μόνο για το συγκρότημα.

Δυστυχώς, ο άνθρωπος δεν βάζει μυαλό και δεν παραδειγματίζεται από αυτή την τεράστια καταστροφή. Τον Ιανουάριο του 2013 σε ένα παρόμοιο περιστατικό στη Βραζιλία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 230 άνθρωποι!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

4/6/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου