ROCK INCIDENT 67: ΟΤΑΝ Ο ELTON JOHN ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ BERNIE TAUPIN

Πραγματικά, είναι εξαιρετικά σπάνιο κι όχι μόνο στη μουσική αλλά σε όλους τους τομείς, δύο άνθρωποι να συνεργάζονται με επιτυχία. Από το 1969 που ο Elton John κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο Empty Sky έως σήμερα, συνεργάζεται διαρκώς με τον στιχουργό Bernie Taupin, εκτός από ένα διάλειμμα μεταξύ 1978 και 1981 Όμως όλα αυτά μαζί με αποσπάσματα από συνέντευξη που έδωσε ο Elton John στον σκηνοθέτη Cameron Crow  για τη συνεργασία του με τον Bernie Taupin, θα διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί.
Η ιστορία μας ξεκινά όταν ακόμα ο Elton John κυκλοφορούσε με το κανονικό του όνομα, Reginald Dwight κι έπαιζε πλήκτρα στους Bluesology. Διάβασε μια αγγελία στη αγγλική μουσική εφημερίδα NME, όπου η Liberty Records αναζητούσε ταλέντα. Έτσι αποφάσισε να πάει να συναντήσει τον A&R manager της εταιρείας, Ray Williams και να του παρουσιάσει μερικά από τα τραγούδια που είχε συνθέσει και έπαιζε με τους Bluesology. Όλα αυτά συμβαίνουν το 1967 όταν ο Reginald Dwight είναι 20 ετών κι άγνωστος.

Η audition που έκανε δεν απέδωσε, αλλά φεύγοντας είπε στον Williams ότι γράφει μουσική κι όχι στίχους. Πρόθυμα ο Williams του έδωσε μερικές σελίδες με στίχους ενός άλλου νεαρού που είχε απαντήσει στην αγγελία. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στο σπίτι, ο Dwight διάβασε τους στίχους που τους βρήκε ενδιαφέροντες και επικοινώνησε με τον  στιχουργό Bernie Taupin.
Τόσο απλά ξεκίνησε μια συνεργασία που κρατά 50 χρόνια κι όπως λέει ο Elton John
“εξακολουθούμε να κάνουμε ακριβώς ότι κάναμε την πρώτη φορά που συνεργαστήκαμε. Με τα χρόνια δεν τραγουδώ κάθε τραγούδι που μου δίνει σε στίχους και μπορώ να συμπιέζω το νόημα των στίχων του σε μια, δυο σειρές».
Εκείνο που μπορεί να ακουστεί περίεργο είναι ότι οι δύο καλλιτέχνες προτιμούν να δουλεύουν ο ένας μακριά από τον άλλο και να κρατούν μια σταθερή επαφή με τηλεφωνήματα ή επισκέψεις κατά τη διάρκεια περιοδείας.
Συχνά όταν ο Taupin στέλνει τους στίχους του, γράφει και τι είδους τραγούδι (αργό, γρήγορο, Mid tempo) θα ήθελε να το συνοδεύσει.
Το μόνο πράγμα που άλλαξε στη διαδικασία συνεργασίας είναι το πώς ο Taupin στέλνει τα τραγούδια του. Παλαιότερα όταν ζούσαν ο ένας κοντά στο άλλο ή ακόμα κι όταν έμεναν στο ίδιο σπίτι, ο Taupin έδινε ένα χαρτί με τους στίχους και ο Elton John έβαζε τη μουσική. Τώρα ο Taupin ζει σε ένα αγρόκτημα των 30 στρεμμάτων στους λόφους της νότιας Καλιφόρνιας και στέλνει τους στίχους με mail στο σπίτι του Elton John ο οποίος χωρίζει τον χρόνο του μεταξύ Ατλάντα, Λος Άντζελες, Λονδίνοy και Νίκαιας.
«Την εποχή που έστελνα τους στίχους με fax είμαι σίγουρος ότι τους έχω στείλει και σε λάθος νούμερο και κάποιος άλλος τους παρέλαβε. Ελπίζω να μην ήταν μουσικός» λέει ο Taupin.
Το καλλιτεχνικό ζευγάρι χώρισε το 1978 μετά από 9 χρόνια συνεργασίας και 11 πετυχημένα άλμπουμ. Το 1978 ο Elton John κυκλοφόρησε το άλμπουμ A Single Man σε συνεργασία με τον στιχουργό Gary Osborne, το 1979 κυκλοφόρησε το
Victim of Love που ήταν σε ύφος disco κι απέτυχε εμπορικά. Το 1980 επανέρχεται η συνεργασία του με τον Bernie Taupin ο οποίος συμμετέχει στιχουργικά σε 3 τραγούδια στο άλμπουμ 21 at 33, στο επόμενο The Fox συμμετέχει με 4 τραγούδια  για να έχουμε την ολική επιστροφή του Taupin στο Too Low for Zero (1983).
"Είναι απίστευτο αλλά ποτέ δεν διαφωνήσαμε για κάποιο τραγούδι. Πάντα είχα μια αρμονική συνεργασία που δεν έχει οδηγηθεί στο τέλος της» λέει ο Elton John.

15/4/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου