Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ “BREAKFAST IN AMERICA” ΤΩΝ SUPERTRAMP

Το καλοκαίρι του 1979 ανήκε ολοκληρωτικά στους Supertamp. Το 6ο άλμπουμ της καριέρας τους, Breakfast in America ήταν για έξι συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο1 του αμερικάνικου chart και στο Νο3 του βρετανικού, ενώ τα τραγούδια του, Logical Song, Take the long way Home, Goodbye Stranger, αλλά και το ομώνυμο έπαιζαν σε όλα τα ραδιόφωνα. Το άλμπουμ έκανε μόνο στην Αμερική 4.000.000 πωλήσεις και είναι ένα από τα καλύτερα τους μαζί με το Crime of the Century και το «ήσυχο» Even in the Quietest Moments…
Το εξώφυλλο βασίστηκε σε μια ιδέα του συγκροτήματος και την υλοποίησε ο φωτογράφος Aaron Papoport, ενώ τη μακέτα έκανε ο Mike Doud. Όπως βλέπετε το κυρίως θέμα είναι μια άποψη της Νέα Υόρκης μέσα από παράθυρο αεροπλάνου μόνο που τα κτήρια είναι αλατιέρες, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, αυγουλιέρες, κουτιά corn flakes (τότε άγνωστα στη χώρα μας), μουστάρδα κι άλλα είδη τραπεζαρίας (!) ενώ η στάση της σερβιτόρας με το όνομα "Libby"  θυμίζει το άγαλμα της Ελευθερίας. Ο πυρσός του αγάλματος έχει αντικατασταθεί από ένα ποτήρι πορτοκαλάδα και βέβαια όλα συνδέονται με το τίτλο του άλμπουμ και το ομώνυμο τραγούδι, 'Breakfast in America'. Οι δίδυμοι  πύργοι εμφανίζονται σαν δύο στοίβες κουτιών και το Battery Park σαν ένας πιάτο με πρωϊνό (το Battery Park είναι στο νότιο σημείο του Manhattan απ΄ όπου φεύγουν τα πλοία για τουριστική περιήγηση στο άγαλμα της Ελευθερίας και στο Ellis Island. H σερβιτόρα είναι η ηθοποιός Kate Murtaugh, η οποία έχει παίξει σε αρκετές ταινίες όπως Breakfast in Tiffany’s (1961), The Night Stranger (1973), Dirty O’Neil (1974), Switchblade Sisters (1975), The Car (1977), Doctor Detroit (1983) αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως Daniel Boone, Twilight Zone, Highway to Heaven κ.α. Η Murtagh πληρώθηκε 2.500$ ενώ συμμετείχε σε αρκετές εκδηλώσεις του συγκροτήματος. Επίσης εμφανίζεται και στο video των Supertramp, It's Raining Again (στο ρόλο της γυναίκας που δίνει στον πρωταγωνιστεί μια ομπρέλα).
Η Κα Kate Murtaugh πριν λίγα χρόνια

Στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ εικονίζεται το συγκρότημα να παίρνει πρωινό διαβάζοντας αγγλικές εφημερίδες με την Κα Kate Murtaugh να τους σερβίρει.Το εξώφυλλο μπλέχτηκε στις θεωρίες συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου όχι λόγω της εμφάνισης των δίδυμων πύργων αλλά γιατί πάνω από τους δύο πύργους υπάρχουν τα γράμματα UP (από τη λέξη Supertramp) όπου το U εμφανίζεται σαν Ι Ι και το P σαν 9!!!!!! Για να το καταλάβατε, θα ήταν  καλύτερο να έχετε το εξώφυλλο μπροστά σας και να το ψάξετε πολύ. Πάντως εγώ έχω το δίσκο από το 1979 και τώρα το διαπίστωσα!
Η A&M όταν ξεκίνησε να στέλνει τα πρώτα δείγματα στους μουσικούς δημοσιογράφους τα συνόδευε με διαφημιστικό υλικό που περιελάβανε …μενού πρωινού) όπως εικονίζεται μα κρατά η Κα Murtaugh στο εξώφυλλο του δίσκου, αλατιέρες με το σήμα των Supertramp και άλλα παρεμφερή!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
19/2/18/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου