SCORPIONS- WORLD WIDE LIVE (1985) ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΗΙΝΑ ΟΡΙΑ!

Βρισκόμαστε κάπου στο 1990 και η κρατική τηλεόραση μεταδίδει την εκπομπή "Στο ρυθμό της νεολαίας" με κεντρικό παρουσιαστή τον Γιάννη Κουτουβό. Οι Scorpions, λίγο πριν την πρώτη τους συναυλία επί ελληνικού εδάφους, κάνουν το πέρασμα τους από την εν λόγω εκπομπή, προθερμαίνοντας το ανυπόμονο κοινό γι' αυτό που θα ακολουθήσει στης 29 Νοεμβρίου 1990 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα λόγια του οικοδεσπότη Γιάννη Κουτουβού είναι χαρακτηριστικά:
"Το πιο γλυκό συγκρότημα στον κόσμο! Σας συμπάθησα γιατί πρώτα απ'όλα είσαστε από την Γερμανία και είναι δύσκολο αυτή η χώρα να τα καταφέρει στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο."
 Οι Scorpions, όι μόνο τα κατάφεραν, αλλά κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο με τα τραγούδια τους, κερδίζοντας τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, σπάζοντας τα γήινα όρια, αποκτώντας έτσι το όνομα τους μυθικές διαστάσεις στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.
Το "World wide live" είναι το δεύτερο ζωντανό άλμπουμ των Γερμανών το οποίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1985 πιστοποιώντας την παντοδυναμία των σκορπιών εκείνης της περιόδου. Η παγκόσμια περιοδεία η οποία πραγματοποιήθηκε για την προώθηση του "Love at first sting" διήρκησε 13 μήνες. Σε αυτό το διάστημα το συγκρότημα έδωσε πάνω από 200 συναυλίες μπροστά σε περισσότερους από 2.000.000 οπαδούς με αποκορύφωμα το Rock in Rio festival το 1985. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι Scorpions γύρισαν σχεδόν όλη την υφήλιο μεταφέροντας μαζί τους προσωπικό και εξοπλισμό με 5(!!!) τριαξονικες νταλίκες. Για να καταλάβετε την όλη "τρέλα" της περιοδείας αυτής, μόνο ο Herman Rarebell χρησιμοποίησε γύρω στα 1.000 drum sticks. Κάπως έτσι όμως ήταν τα πράγματα τότε για τα περισσότερα συγκροτήματα της πρώτης γραμμής. Οι Scorpions, εκτός από το ταλέντο τους και την άριστη μουσική τους γνώση, είχαν μαζί τους την πειθαρχία, το πάθος και την "πείνα" συστατικά που όλα μαζί οδηγούν σε δύο δρόμους, στην επιτυχία και στην υστεροφημία. Δρόμοι τους οποίους περπάτησαν (και περπατούν) για πολλές δεκαετίες.



Η σύνθεση της "εμπορικής" τους φάσης με την οποία τους μάθαμε οι σημερινοί σαραντάρηδες την δεκαετία του ογδόντα, είναι αυτή που μας ξυπνά τις μνήμες της νιότης μας, ακούγοντας αυτό το ζωντανό δίσκο. Ο στιβαρός Herman Rarebell στα τύμπανα, ο Francis Buchholz με το colgate χαμόγελο του στο μπάσο, ο Rudolf Schenker, ο μεγάλος αδελφός του Michael Schenker (για όποιον δεν τον γνωρίζει, ο Κώστας Τσιρανίδης μπορεί να σας τον συστήσει μεσα από το αφιέρωμα του για τους UFO, πατήστε εδώ) κρατώντας και αυτός Flying V κιθάρα σε πιο ρυθμικό ρόλο όμως, ο Mattias Jabs στις lead κιθάρες με κοφτερά solos και τέλος ο Klaus Meine, το Γερμανικό αηδόνι με τις ασύλληπτες ερμηνείες του και τη φοβερή σκηνική του ενέργεια. Οι Scorpions κάνοντας χρήση των ηχογραφήσεων από το Παρίσι, την Κολωνία, το Σαν Ντιέγκο και το Λος Άντζελες, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν τον δεύτερο ζωντανό δίσκο τους (διάβασε εδώ την παρουσίαση του Tokyo Tapes), κάνοντας ξεκάθαρο σε όποιον το ακούει ότι τη χρυσή περίοδο 1979-1984, ήταν μια ισοπεδωτική μηχανή που σάρωνε στο πέρασμα της στάδια και αρένες σε όλο τον κόσμο.
Το οπισθόφυλλο
 Αρχή του δίσκου λοιπόν με το intro Countdown και κατευθείαν η Γερμανική αρμάδα ορμάει στο ακροατήριο με full power και πολύ γκάζι στο Coming home, κομμάτι ιδανικό για ένα live μέσα στην αδρεναλίνη. Το Blackout που ακολουθεί ρίχνει περισσότερο λάδι στην φωτιά έως την στιγμή που αρχίζει κάπως να κοπάζει αυτός ο μουσικός στρόβιλος όταν την σκυτάλη την παίρνουν τα τραγούδια Bad boys running wild, Loving you Sunday morning και Make it real. Big city nights για την συνεχεία, ένα τεράστιο hit που σφραγίζει αυτη την αλλαγή πλεύσης των Scorpions προς τα Αμερικανικά ύδατα, προκαλώντας εκδηλώσεις ενθουσιασμού όπου κι αν παίχτηκε. Το ταξιδιωτικό instrumental Coast to coast έρχεται να λειάνει την αιχμηρότητα των προηγούμενων τραγουδιών και να προετοιμάσει την υποδοχή άλλων δυο σπουδαίων slow κομματιών, του Holiday και του Still loving you. Οι εντάσεις και πάλι ανεβαίνουν και το αίμα αρχίζει πάλι να ρέει καυτό στις φλέβες των μουσικόφιλων. Υπεύθυνοι γι' αυτό.... οι μπομπάτες εκτελέσεις των Rock you like a hurricane, Can't live without you, Dynamite και No one like you. Στο σύνολο του το World wide live είναι ένας από τους καλυτέρους ζωντανούς hard rock δίσκους όλων των εποχών μέσα στον οποίο οι Scorpions βρίσκονται στο peak της καριέρας τους.

Ως επίλογο του άρθρου, θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια προσωπική τοποθέτηση.
 Οι Scorpions είναι το συγκρότημα που ουσιαστικά με ξεκίνησε και με "έμπασε" στον κόσμο του hard’ n’ heavy κάπου στην πέμπτη δημοτικού. Έχοντας περάσει άπειρες ώρες με τα τραγούδια τους σε διάφορες φασεις της ζωής μου, θα ήθελα να τους εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ που αποτέλεσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς μου, τόσο στο μουσικό μου κόσμο-παιδεία όσο και στην παιδική-εφηβική μου ηλικία!
There's no one like you!!
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
25/7/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου