CHICAGO – 25 OR 6 TO 4 ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΛΕΕΙ!!!

Όταν πρωτοάκουσα το τραγούδι των Chicago, 25 or 6 to 4 θερώρησα  ότι οι στίχοι έχουν να κάνουν με την προπαίδεια. Χρειάστηκαν να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες για να διαβάσω μια συνέντευξη του οργανίστα και συνθέτη του τραγουδιού, Robert Lamm για να μάθω την πραγματική ιστορία πίσω από τους στίχους. Το 25 or 6 to 4 (No 4 Αμερική, Νο 7 Μ.Βρετανία) παρουσιάστηκε στο δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος Chicago που έχει για τίτλο το όνομα τους (1979, Νο 4 Αμερική, Νο 6 Μ.Βρετανία) και το τραγουδάει ο Peter Cetera.
Ο Lamm είχε πει ότι έγραφε στίχους αργά τη νύχτα όταν κοίταξε το ρολόι και η ώρα ήταν 4 παρά 25 ή 4 παρά 26 . Σκέφτηκε δυνατά λοιπόν ότι η ώρα είναι 4 παρά 25 ή 6(εννοεί 26) και του άρεσε η ιδέα να συμπεριλάβει την έκφραση στους στίχους.
"Εκείνη την εποχή ζούσα σε ένα κοινόβιο hippies κοντά στο Sunset Strip.  Ένα από τα πλεονεκτήματα του σπιτιού που ζούσαμε ήταν ότι ήταν στους λόφους του Hollywood και είχαμε θέα όλη την πόλη. Έγραφα στίχους τη νύχτα και πλησίαζε το ξημέρωμα βλέποντας τα neon φώτα να αστραποβολούν μέσα στη νύχτα κι εγώ έψαχνα να βρω τις σωστές λέξεις. Όλα αυτά συνέβαιναν όταν κοίταξα το ρολόι κι η ώρα ήταν 25 ή 6 προς τις 4 (a.m).»

Πριν κλείσουμε την αναφορά στη μεγάλη επιτυχία των Chicago, να σημειώσουμε ότι το αρχικό όνομά τους ήταν  Chicago Transit Authority όπου με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν το πρώτο ομότιτλο δίσκο τους το 1969 για να κρατήσουν μόνο το Chicago από το δεύτερο και μετά.
TRIVIA
  • Το συγκρότημα κατηγορήθηκε ότι με τη συγκεκριμένη έκφραση αναφέρονται στα ναρκωτικά σαν παρατσούκλι στο LSD, κάτι που το έχουν απορρίψει. Η Σιγκαπούρη λογοκρίνοντας τους στίχους,  απαγόρευσε τη μετάδοση του τόσο το 1970 όσο και το 1986, όταν επανακυκλοφόρησε.
  • Τον Οκτώβριο του 1970 οι Chicago κυκλοφόρησαν το single "Does Anybody Really Know What Time It Is?" (Νο 7 Αμερική) σαν συνέχεια του «25 or 6 to 4». To συγκρότημα επαναηχογράφησε το τραγούδι και το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ τους Chicago 18 (1986)  με τον James Pankov να αναφέρεται σαν συνσυνθέτης.
  • Το τραγούδι ερμήνευσε το συγκρότημα τη βραδιά της εισαγωγής του στο Rock and Roll Hall of Fame.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου