IAN DURY AND THE BLOCKHEADS - SEX & DRUGS & ROCK’N’ROLL –ΥΜΝΟΣ!

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τόσο το punk όσο και το new wave βρήκε άμεση ανταπόκριση. Με την αγορά του μικρού δίσκου να ξαναφουντώνει, οι βρετανικές επιτυχίες ερχόντουσαν πολύ γρήγορα στο ραδιόφωνο αλλά και στα καταστήματα. Μια από αυτές ήταν και το (θεο)κλάσικο Sex &Drugs&Rock’n’Roll του Ian Dury και των Blockheads. Αν και έγινε τεράστια επιτυχία στα clubs, στο βρετανικό ραδιόφωνο δεν ακούστηκε γιατί λογοκρίθηκε λόγο της λέξης drugs.H παραγωγός στο BBC, Annie Nightgale είχε πει στον συνθέτη του τραγουδιού Chaz Jankel ότι δεν μπορούν να το μεταδώσουν τις πρωινές/μεσημεριανές ώρες, παρά μόνο τις βραδινές. Το single δεν μπήκε καν στο Top 75 του επίσημου βρετανικού chart γιατί η δισκογραφική εταιρεία Stiff είχε την πολιτική 2-3 εβδομάδες αφού κυκλοφορήσει το single, να το καταργεί. Κι έτσι έκανε και στην περίπτωση του Sex &Drugs&Rock’n’Roll το οποίο…πρόλαβε και πούλησε 19.000 αντίτυπα πριν καταργηθεί. Και βέβαια εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα μεγάλο dance pop hit αλλά και ένα σλόγκαν που από τότε παραμένει επίκαιρο και λίαν χρησιμοποιήσιμο!
Οι στίχοι ανήκουν στον Ian Dury που συνεργαζόταν στενά με το συνθέτη και φίλο του Chaz Jankel. Όταν έγραψε τους στίχους κατάλαβε και διάλεξε τον τίτλο κατάλαβε ότι θα έκαναν…γκελ στον κόσμο και ζήτησε από τον Jankel να του γράψει τη μουσική. Παρ’ όλη την επιμονή του Dury, ο Jankel αρνιόταν πεισματικά να του βάλει μουσική και μάλιστα όπως δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο ίδιος κάθε φορά που ο Dury του άφηνε το χαρτί με τους στίχους πάνω στο γραφείο του, αυτός το έβαζε κάτω κάτω στο πάκο με τα χαρτιά για να μη το βλέπει.
Μια ημέρα που ο Dury ήταν στο σπίτι του Jankel άκουγαν το δίσκο του Ornette Coleman, Change of the Century και συγκεκριμένα το τραγούδι “Ramblin”, ο Dury έπιασε ρυθμό από το μπάσο του "Charlie Haden που τον ακολούθησε ο Jankel και σιγά σιγά έγραψαν τη μουσική του! Κι αν οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι οι στίχοι του μιλούν για Sex, drugs και Rock’n’Roll μιλούν για τη ζωή των ανθρώπων μετά το εργασιακό ωράριο (9 με 5).
Το περίεργο είναι ότι αρχικά το τραγούδι είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο άλμπουμ του Ian Dury, New Boots and Panties!! (1977) και μάλιστα άνοιγε το δίσκο αλλά μετά την πρώτη κοπή…το έβγαλαν με τη λογική αφού κυκλοφορεί σε single γιατί να αγοράσει κάποιος και το άλμπουμ με το ίδιο κομμάτι. Μετά όμως κατάργησαν και το single! Τον Νοέμβριο του 1977 το τραγούδι κυκλοφόρησε στη γαλλική αγορά σε 12-inch maxi με τα τραγούδια “Sweet Gene Vincent” και "You're More Than Fair". Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς τυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα και μοιράστηκε δωρεάν σε πάρτι της αγγλικής μουσικής εφημερίδας NME (New Musical Express).
TRIVIA
  • Τα 19.000 αντίτυπα που πούλησε τότε το single ήταν πολύ μικρή ποσότητα για την εποχή. 
  • Το 1977 στη μεγάλη περιοδεία καλλιτεχνών της Stiff Records (Larry Willis, Elvis Costello, Wreckless Eric και Nick Lowe) που είχε διοργανώσει η ίδια η δισκογραφική εταιρεία το κομμάτι ήταν το τελευταίο που έλεγαν όλοι μαζί οι καλλιτέχνες στη σκηνή κλείνοντας τη συναυλία!
  • Η γαλλική έκδοση του άλμπουμ New Boots and Panties!, περιείχε το τραγούδι και μάλιστα οι εισαγωγές του στην Μ.Βρετανία ξεπέρασαν σε πωλήσεις την αγγλική έκδοση!!!
  • 41 χρόνια μετά ο Chaz Jankel λυπάται που δεν σκέφτηκε να κατοχυρώσει την έκφραση Sex &Drugs&Rock’n’Roll, «σήμερα θα ήμουν πλούσιος» λέει!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου